SANAA’s Serpentine Gallery

Vorige week is het paviljoen van SANAA in Engeland opgeleverd. Een minimalistisch hoogstandje.

Ik vind het een bijzonder ontwerp. Het Japanse architectenbureau SANAA staat bekend om haar minimalisme, en heeft dat in dit geval in het extreme doorgevoerd. Het paviljoen bestaat uit een groot aantal dunne kolommen en een spiegelende plaat. Op het eerste gezicht wat saai, maar bij nader inzien een mooi ontwerp.

Door het spiegelende oppervlak lijkt het paviljoen op te gaan in zijn omgeving. In tegenstelling tot veel andere architectuur gaat het hier niet om de vorm, maar om de reflectie.

Constructie

Ik vraag me af hoe dit paviljoen stabiel overeind kan blijven staan. Op bouwkundige opleidingen wordt geleerd dat er altijd een soort dwarsverbinding moet worden gemaakt om de zijwaartse  krachten (zoals wind) op te vangen. Zo’n constructie lijkt hier in zijn geheel te ontbreken. Ik denk dat de kolommen waar het dak op rust allemaal erg stevig in de grond verankerd zijn, en dus weinig bewegingsvrijheid hebben.

Wat dit project zo speciaal maakt is de detaillering. De gebruikte elementen zijn zeer dun en op de foto’s is geen aansluiting tussen de kolommen en het dak te zien. Het project ziet er eenvoudig uit, maar waarschijnlijk is er lang nagedacht om een dermate mooie aansluiting te bedenken.

Alle foto’s zijn gemaakt door de Nederlandse architectuurfotograaf Iwan Baan. Via ArchDaily.

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie architectuur.

het op Twitter
Deel op Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *