21 architectuur visualisatie tips

Het goed kunnen visualiseren van architectuur is een must voor architecten. Het maakt het verschil tussen het winnen of verliezen van een prijsvraag.

Met deze tips onderscheid je je van de concurrentie. Heb jij ook een tip? Deel hem met ons door een reactie te geven!

Algemeen

Architectuur visualisatie doen we sinds een aantal jaar met de computer. Uiteraard ook door het maken van een maquette, maar dat laat ik in dit artikel buiten beschouwing. Het gaat snel met de ontwikkelingen in ons vakgebied. Deden de visualisaties een aantal jaar geleden nog pijn aan de ogen, tegenwoordig is het merendeel van uitstekende kwaliteit.

In de beginfase was het zichtbaar maken van architectuur met de computer voorbehouden aan een enkeling die de techniek beheerst. De laatste jaren heeft ook op dit gebied een omslag plaats gevonden. Dankzij Sketchup kan iedereen nu in 3D tekenen. Doordat bouwkundige BIM programma’s als All Plan, Revit en ArchiCAD standaard voorzien zijn van visualisatiemogelijkheden kan er in alle stadia van het ontwerpproces gemakkelijk een rendering van het gebouw gemaakt worden.


Lees voor meer informatie over dit onderwerp ook mijn andere artikelen over 3D tekenen. Hieronder een aantal algemene visualisatie tips.

 1. Leer jezelf de basisbeginselen van kleur en licht aan. Dat kan met artikelen op internet, maar ook met deze uitstekende training DVD van The Gnomon workshop: Practical Light and color.
 2. Als er één programma is wat je goed moet beheersen, dan is het Photoshop. Op elk architectenbureau wordt het gebruikt. Studenten: op Surfspot heb je al een studentenlicentie voor 250 euro.
 3. Maak, als dat mogelijk is, foto’s van de omgeving waar het gebouw komt te staan. Je kunt deze foto’s gebruiken om het gebouw in de omgeving te monteren of gebruiken als reflectie voor de ramen.
 4. Bedenk van tevoren waar je de afbeelding voor gaat gebruiken. In de Voorlopig Ontwerpfase wil je misschien niet al te veel details van het gebouw zien. Soms is het beter om een concept te presenteren met abstracte massa’s. Details leiden dan alleen maar af.
 5. Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de industrie. CGarchitect is een website met nieuws voor architecten. Op CG society vind je een forum voor alle digitale kunsten. 3d studio is het Nederlandse forum waar je terecht kunt voor al je 3D vragen.

3D

Tekenen in drie dimensies kan met een groot aantal verschillende programma’s. Ik som er hier een aantal op, en geef aan wat de mogelijkheden van deze pakketten zijn:

Sketchup is een programma wat uitblinkt in gebruiksvriendelijkheid. Iedereen vanaf 10 jaar kan ermee tekenen. Voordelen: makkelijk te leren, gratis, snel mee te tekenen, goed uitbreidbaar en er is een uitgebreide bibliotheek op internet beschikbaar. Nadelen: beperkt in de mogelijkheden en je ziet meteen dat ‘iets met Sketchup getekend is’.

BIM (Bouw Informatie Model) software als All Plan, ArchiCAD en Revit. Deze programma’s zijn bedoeld om bouwkundig te tekenen, maar je kunt er vaak ook uitstekende afbeeldingen mee maken. Het voordeel is dat je dan alles in één programma kunt doen.

CAD (Computer Aided Design): Arkey, Autocad, Vectorworks en Microstation. Met deze programma’s kun je 2D en basis 3D tekenen. Renderen is soms ook mogelijk, maar voor een betere kwaliteit wordt het model vaak geëxporteerd naar één van onderstaande 3D programma’s.

3ds Max, Rhino, Maya, FormZ, Cinema 4D en Blender zijn pure 3D tekenpakketten. In de architectenwereld wordt het meest gebruik gemaakt van 3ds Max. Rhino schijnt goed te zijn in ronde vormen. Maya wordt veelal voor filmproducties gebruikt. Zelf gebruik ik 3ds Max en dat programma kan ik aan iedereen aanraden. Je kunt er alles mee tekenen wat je maar kunt verzinnen en er zijn voor Max zeer veel 3D modellen op internet beschikbaar.

Render programma’s en plugins: V-Ray, Artlantis, Mental Ray, Brazil, Kerkythea. Hiermee kun je een 3D model wat in één van bovenstaande programma’s getekend is op een mooie manier weergeven. Als je er maar genoeg tijd in steekt kan het zelfs een fotorealistische afbeelding worden.
V-Ray is de koning op het gebied van renderkwaliteit. Het is beschikbaar als plugin voor bijna alle 3D programma’s. Omdat Mental Ray daar erg dicht in de buurt komt, en het gratis wordt meegeleverd met 3ds Max, is dat tegenwoordig ook een veelgebruikt programma. Artlantis is ook bezig met een inhaalslag. Het voordeel daarvan is dat het een stand-alone programma is, en het is goedkoop.

Dit zijn mijn 3D tips:

 1. Gebruik altijd Photoshop om je 3D renderingen na te bewerken, het kan er zoveel mooier op worden.
 2. Sketchup is handig voor het snelle modelleerwerk, als je voor kwaliteit wilt gaan zul je toch één van bovenstaande serieuze (en duurdere) moeten gebruiken. Een render plugin voor Sketchup (zoals V-ray) is ook een goede keuze, maar de kans bestaat dan dat je lang bezig bent met het aanleren van die plugin. Die tijd had je ook kunnen besteden aan het aanleren van een professioneel 3D programma.
 3. Probeer een afbeelding altijd op een zo hoog mogelijke resolutie te renderen. Ook al gebruik je hem later op een kleiner formaat, de details worden er mooier van.
 4. Exporteer de reflecties als losse laag, dan kun je ze naderhand in Photoshop makkelijker aanpassen.
 5. Modelleer geen dingen die al eens door iemand anders getekend zijn. Bij Dosch hebben ze veel 3D modellen, zoals auto’s en mensen. Evermotion maakt 3D modellen van erg hoge kwaliteit, maar dat gaat gepaard met lange rendertijden.
 6. Het is een kunst om goede textures te vinden. Arroway heeft de beste. Op CG textures zijn ook goede te vinden, en die zijn gratis.
 7. Bezuinig niet op de computer! 3D programma’s vergen veel van je geheugen, videokaart en processor. Een computer om goed 3D mee te werken kost misschien 1500 euro, maar dat geld heb je zo in uurloon terugverdiend omdat het renderen veel sneller gaat.
 8. Lees mijn tips voor een goed gebruik van 3ds Max: 3ds Max tips
 9. Hoe bouw je een model op? Van het eerste model wat ik in Max getekend heb, is hier een tutorial beschikbaar: Architectuur rendering met 3ds Max. Ook heb ik onlangs een korte beschrijving geschreven over het fotorealistisch renderen met Mental Ray.

2D

In 3D land is de markt behoorlijk verdeeld; voor een 2D programma kiezen is een stuk makkelijker. Met Photoshop kun je eigenlijk al het 2D werk doen. GIMP is zijn gratis tegenhanger.

Met Corel Painter Sketch Pad heb je een handig digitaal kladboek. SketchBookPro is de concurrent van Autodesk. Je hebt wel een tablet nodig om deze programma’s goed te kunnen gebruiken.

 1. Plaats mensen en bomen bij je gebouw, het wordt er veel mooier en realistischer door. Ook dienen deze als herkenbare schaal element. Het is een klassieke visualisatie fout om de schaal van een gebouw niet af te kunnen lezen.
  Bij Vyonyx kun je mensen en bomen downloaden. Op Kropped.com kun je een stuk of 50 mensen downloaden in .PSD formaat.
 2. Koop een tablet van Wacom. Dat is een pen die de muis vervangt (je kunt er nog steeds een muis naast gebruiken) Met een tablet verhoog je jouw productiviteit, heb je veel minder snel last van RSI en kun je digitaal tekenen en schilderen.
 3. Geef 2D bomen in Photoshop een opacity van 80 of 90% mee, dan passen ze beter in de omgeving.
 4. Als je gras op je afbeelding wilt, doe dat dan met Photoshop, en niet met een 3D programma. Hoe dan? Heel eenvoudig: Doe een Google search op ‘grass’, zoek een mooie foto uit met veel gras en plaats deze in Photoshop over je render. Knip vervolgens het gras zo bij dat het bij het gebouw past, en je hebt heel realistisch gras met een minimum aan inspanning.
 5. Als de afbeelding op ooghoogte genomen is, zullen mensen zich altijd met hun hoofd op of onder de horizon bevinden. Dat is een handige vuistregel als je afbeeldingen van personen bij je gebouw plaatst, en je niet weet of ze de juiste schaal hebben.
 6. Je kunt met een 3D programma een lucht achter een gebouw plaatsen, maar ik vind het veel sneller (en mooier) om dat met Photoshop te doen.
 7. Zorg voor een duidelijke stempel op al je tekeningen.

Als je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebt over het visualiseren van architectuur, stel ze dan gerust. Ook ben ik benieuwd of jij nog tips hebt om aan deze lijst toe te voegen!

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie architectuur.

het op Twitter
Deel op Facebook

12 reacties op “21 architectuur visualisatie tips

 1. martinus schreef op :

  Mooie tips die website’s voor cutout mensen, dankje!

 2. Bedankt voor de reactie Martinus. Ik kwam nog een handige site tegen met zeer veel informatie over 3D modelleren, renderen, materialen en belichting.

  CG education door Neil Blevins.

 3. Stiems 4 schreef op :

  Hallo Frank,

  Je hebt hier een handige site! Zelf ben ik bezig mijn afstudeeropdracht (Overkapping van Rotterdam Centraal in membraanconstructies) in Revit aan het tekenen.

  Nu was ik aan het proberen een rendering te maken, maar met welke instellingen kan ik dan het beste beginnen? Heb je hiervoor tips? Het hele model is namelijk nogal groot..

  Mocht je meer informatie willen, dan kan ik je dat wel sturen.

  Alvast bedankt voor je antwoord. 😉

  Groeten,
  Jeroen

 4. Beste Jeroen, render je het in Revit of in Max? In het geval van Revit hoef je niet veel instellingen aan te passen, want dat zijn er niet zoveel.

  Als je het in Max doet, dan staan de standaard instellingen al aardig goed. Materialen erop plakken en een goed camerastandpunt kiezen is dan belangrijker.

  Van de overkapping van CS zag ik onlangs de eerste kolommen staan, lijkt me een zeer interessante afstudeeropdracht. Werk je ook met Benthem Crouwel samen?

 5. Frans schreef op :

  Hallo Frank,

  de meeste tips komen mij erg bekend voor. Dit heb ik gaandeweg zelf ook zo bedacht.
  Mijn tips:
  1 lucht bovenaan blauw, onderaan wit (dus met de gradient tool). Ik heb zelf een aantal verschillende wolken die ik erop plak in uitstekende kwaliteit.
  2 zorg dat je veel gebruik maakt van heggen, dit ziet er voor mij in ieder geval strakker uit
  3 http://www.wienerberger.nl heeft structuren van stenen, dakpannen en straatstenen en omdat het een leverancier is, zijn die gratis
  4 gebruik altijd veel kleur in de afbeelding. felgekleurde planten, gekleurde auto’s etc.
  5 revit geeft de rederings vrij grauw weer. Binnen photoshop kun je hier iets van een laag over leggen met de benodigde kleur, met een doorzichtigheid van 30-40%
  6 vergeet de schaduw niet. Dit is gewoon een laag met een bepaalde doorzichtigheid.

  PS heb jij goede afbeeldingen van mensen en planten? Misschien dat we kunnen ruilen ofzo.

  Groet,
  Frans

 6. Beste Frans, bedankt voor je reactie en tips.

  Ik heb wel goede afbeeldingen van mensen en planten, maar die heb ik gekocht dus die kan ik niet verder verspreiden. Bomen kun je o.a. vinden op Turbosquid.

  Op deze website kun je volgens mij behoorlijk goede kwaliteit mensen kopen: http://www.viz-people.com/

 7. Frans schreef op :

  Hallo Frank,

  je hebt inderdaad gelijk dat de afbeeldingen van viz-people goed te betalen zijn. Ik hoopte eigenlijk dat we zouden kunnen ruilen, aangezien ik student ben en 70 euro ook nog wel veel geld vind. Heb op zich best wel veel te ruilen meer dan 1600 verschillende afbeeldingen in psd of tiff format.
  Ik hoor het wel .
  Groet,
  Frans

 8. Joep van Cauwenberghe schreef op :

  Hallo Frank,

  Ik heb sinds een paar dagen je site ondekt, het ziet er indrukwekkend uit.
  Ik wil mijzelf ook gaan verdiepen in het tekenen in 3D. Ik wil me een eerste instantie gaan verdiepen in het “maken van een mooi plaatje”, maar in de loop van de tijd wil ik de complete bouwtekeningen in 3d opzetten. Heb je je het zelf allemaal aangeleerd? Met welke middelen heb je je het aaangeleerd of heb je ook een curcus of zo gevolgd? Ik hoor graag van je,

  Met vriendelijke groet,

  Joep van Cauwenberghe

 9. nico schreef op :

  beste,

  mooie portfolio!
  zelf werk ik ook met revit en de beginselen van 3ds max.
  hoe krijg jij je gras zo realistisch?
  bij mij is dit meestal redelijk vlak..
  in Serlachius museum ziet het er super goed uit
  en je water is hier ook zeer knap!
  enige tips?

  thnx!

 10. Bedankt voor deze visualisatietips. Wij zijn ook samen met een architect begonnen aan een ontwerp voor een huis. Toch blijf ik het lastig vinden om te visualiseren. Ik ga de genoemde programma’s onderzoeken om te kijken of ze mij verder kunnen helpen.

 11. Marie schreef op :

  Bedankt voor het delen van de tips om beter te kunnen visualiseren. Ik zou mijn huis graag willen renoveren en opnieuw in willen delen. Ik ga kijken of er handige programma’s zijn die ik kan gebruiken om mijn wensen om te zetten in beeld. Ook ga ik binnenkort in gesprek met een architect om de mogelijkheden te bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *