Architectuur 3d tekeningen

Hoe staat het met de 3d ontwikkelingen in de architectuursector?

In de architectuursector is 3d sterk in opkomst. Architectenbureaus hebben vacatures openstaan voor 3d tekenaars. Bijna elk architectenbureau presenteert de nieuwe ontwerpen met een 3d model. Dit is niet verwonderlijk. 3d is de democratisering van de architectuur. Het gewone volk, de opdrachtgevers en andere gegadigden snappen een 3d tekening vele malen sneller dan zijn 2d variant. Een 2d tekening ‘leeft’ veel minder.

Cliché beelden

De meeste huis- tuin en keuken renderingen die je tegenkomt maken architectuur tot een cliché plaatje. Blauwe lucht, groene bomen. Vertrouwd voor de opdrachtgever. (inderdaad, de renderingen die je momenteel in mijn portfolio vind vallen ook onder deze categorie, daar wordt aan gewerkt)
Er zijn renderingen die eruit springen. Bijvoorbeeld NL architects met hun inzending voor het Tapei Performing Arts Centre en het werk van het Franse bureau Luxigon.Fotorealisme

De vraag is: wat is een goede weergave van een gebouw wat nog gemaakt moet worden? Fotorealistisch kunnen we inmiddels, dus dat is geen uitdaging meer. Daarnaast zijn sommige renderingen zó realistisch dat je ze niet meer van de achtergrond kunt onderscheiden. Dan is het niet meer in één oogopslag duidelijk om welk gebouw het gaat. Renderingen schieten met hun fotorealisme dan hun doel voorbij.

Technische 3d tekeningen

Technische 3d tekeningen zien we nog maar weinig. Producenten gebruiken het om hun producten aan te prijzen, maar technische 3d modellen die een compleet gebouw bevatten ben ik nog niet tegen gekomen. Met programma’s als Revit, All plan en ArchiCad wordt geprobeerd om deze markt aan te spreken. Architecten die het al gebruiken, doen dit om hun ontwerpen technisch naar een iets hoger niveau te tillen. Het zal nog jaren duren voordat alle partijen die betrokken zijn bij het bouwproces in één 3d model zullen tekenen.

Met mooie verkoopplaatjes wordt een gebouw verkocht aan de klant. 3d beelden leveren op die manier geld op. Bij technische 3d beelden is er niet direct een commercieel belang aanwezig. Daar is het belangrijker om een bouwkundig element uit te leggen aan de bouwkundige partijen die deelnemen aan het bouwproces. Meestal gaat het om een ingewikkelde aansluiting die met een 2d tekening niet duidelijk weer te geven is.

De toekomst

Hoe zullen de 3d architectuur tekeningen zich in de toekomst ontwikkelen? Ik denk dat er een vijftal ontwikkelingen zullen zijn:

  1. De fotorealistische technieken zullen verder geperfectioneerd worden.
  2. Fotorealisme is geen uitdaging meer. Dé manier om je te onderscheiden zal een meer stilistische manier zijn. De uitdaging is om een gebouw zo duidelijk mogelijk weer te geven in 3d. Hoe kan de visie van de architect het best worden overgedragen op de opdrachtgever?
  3. Videogame en filmtechnieken beïnvloeden de huidige generatie architecten. Technieken uit deze sectoren van de creatieve industrie zullen geïntegreerd worden in de visualisatie van de architectuur.
  4. Gebouwen worden getekend met behulp van een 3d model. Uit dit model worden de blijvend onmisbare 2d tekeningen gedestilleerd.
  5. Alle partijen die betrokken zijn bij het bouwproces tekenen in één 3d model. Dit heet een BIM (Bouw Informatie Model). Hierdoor kunnen faalkosten worden voorkomen. Fouten worden voorkomen doordat men deze in een vroeg stadium al aan kan zien komen en voorkomen.

Wat zullen volgens jou de ontwikkelingen zijn op dit gebied?

Lees ook mijn andere artikelen over 3D ontwerpen.

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie architectuur.

het op Twitter
Deel op Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *