De architectuur van het Colosseum

De architectuur van het ColosseumEen onderzoek naar Romeinse architectuur

Met zes mede-studenten onder leiding van Fernando Donis heb ik het afgelopen half jaar ontdekt hoe geavanceerd de Romeinse bouwkunst was. Beton, grote overspanningen, massale gebouwcomplexen, met de grote aantallen slaven in dienst konden de Romeinen elke schaal aan. In de eeuwen die volgden is er veel kennis verloren gegaan. Totdat men in de Renaissance de bouwkundige boeken van Vitruvius ontdekte en weer ging bouwen volgens de klassieke orde.

Architectuur neem je beter in je op door te tekenen. Wij hebben de Romeinse architectuur ons eigen gemaakt door deze met de computer na te tekenen. De triomfboog van Titus, het Forum Romanum, de baden van Diocletianus en het Colosseum zijn door ons gemodelleerd. Ik deed de laatstgenoemde, hieronder mijn belangrijkste conclusies.

Het Colosseum

Het in 80 na Christus gebouwde Colosseum ontleent zijn naam aan de Colossus, een standbeeld van Keizer Nero wat ernaast stond. Keizer Vespasianus begon met de bouw in 70 nadat hij tot keizer was uitgeroepen door zijn troepen. Hij bouwde een amphitheater om de gunst van het volk te winnen. De vorige keizer, Nero, was populair onder het volk, maar gehaat door de elite. Met dit Flavische amfitheater doet Vespasianus een handreiking naar deze elite door de klassenscheiding duidelijk zichtbaar te maken. Zowel in de routing als de toewijzing van de zitplaatsen.

Het Colosseum en de Colossus

Het standbeeld naast het Colosseum, 36 m hoog

Zitplaatsen

De verdeling van zitplaatsen in het Colosseum is een afspiegeling van de Romeinse samenleving. Iedere klasse had zijn eigen vak. Hoe lager je zit, hoe beter het zicht op de arena waar het spektakel plaatsvond en hoe hoger je maatschappelijke rang.

De keizer had de allerbeste plek. Dicht bij de arena had hij een loge met een eigen ondergrondse toegangsweg. Op dezelfde hoogte om hem heen waren 2190 zitplaatsen voor de leden van de Senaat, het politieke centrum van het oude Rome. Op de tweede rang zat de ridderorde. Generaals, rijke handelaren en andere leden van de Romeinse elite. Daarboven vinden we op de derde rang de Romeinse burgers, die met 20 400 zitplaatsen het gros van de in het totaal 54 000 zitplaatsen in het Colosseum in bezit namen. De slaven zaten op de vierde rang en kregen zo’n 18 procent van de zitplaatsen toegewezen. Helemaal bovenin het amfitheater vonden de vrouwen hun plek. Zij moesten hierdoor de meeste trappen beklimmen, zagen het minst van de bloederige gevechten en werden beschermd voor de amoureuze attractie die de gladiatoren waren.

Kolommen grid

Het Colosseum: kolommengridIk dacht dat Le Corbusier, Mies van der Rohe en de andere architecten van moderne architectuur de eersten waren die de wand ontdeden van zijn dragende functie. Een kolom draagt, de wand dient alleen maar om een ruimte af te scheiden. Deze architecten kenden hun klassiekers, want het Colosseum was al op deze manier gebouwd. Alle dragende kolommen zijn opgetrokken uit het sterke Travertijn steen, wat 26 kilometer ten oosten van Rome uit de rotsen werd gehakt. De binnenwanden van het veel brozere kalksteen worden gemaakt nadat de kolommen geplaatst zijn en hebben geen dragende functie.

Conclusie

Het is fascinerend om te ontdekken hoe leerzaam het na-modelleren van een gebouw is. Je leert het gebouw tot in de details kennen. Als ik een tweede keer naar Rome ga zou ik zo een rondleiding kunnen geven door de ruine die er van over is.

Doordat de architectuur in Rome van boven wordt opgelegd – en er maar een paar architecten zijn die allemaal dezelfde principes hanteren – komt de Romeinse architectuur als een eenheid over. Het is ontzettend functioneel, de bogenconstructies van steen zijn bij uitstek form follows function. Ik denk dat wij nog veel van de Romeinse architecten kunnen leren, denk alleen al aan de schitterende verhoudingen die in de gebouwen te ontdekken zijn. Verhoudingen waardoor een bouwwerk bijna ‘objectief’ mooi kan zijn.

Als ik de Romeinse stad vergelijk met de moderne, democratisch bestuurde stad weet ik niet of wij kwa architectuur beter af zijn. Het grote verschil is dat daar eenheid was en hier verscheidenheid. Diverse architectuur heeft ook zijn voordelen, maar op een gegeven moment wordt je wel een beetje ‘icoonmoe’. Kapitalisme lijkt een aanjager te zijn van deze iconisering. Elk hoofdkantoor van een multinational lijkt te willen zeggen: “Kijk hier ben ik!”, met Dubai als toppunt van iconokitsch.

Is architectuur niet het decor waartegen ons leven zich afspeelt? Ik zou een minder aanwezige architectuur willen voorstellen.

3D model

wireframe Colosseum 3d modelWil je het 3D model van het Colosseum gratis hebben, geef dat dan hieronder aan in een reactie. Dan stuur ik je een mail met de link, om te voorkomen dat ik te snel door de bandbreedte van deze website heen ga. Op internet zijn nog meer modellen van het Colosseum te vinden, maar ga je die nameten, dan blijken ze vaak niet correct te zijn. Daarnaast is bij dit model ook het grootste gedeelte van het interieur gemodelleerd, in tegenstelling tot de andere modellen. Tot slot denk ik dat mijn model er één van de meest historisch betrouwbare is die je kunt vinden.

Wil je meer weten over de architectuur van het Colosseum dan kan ik je deze boeken aanraden: The Roman amphitheatre en The story of the Roman amphitheatre. Mark Wilson Jones heeft ook een erg mooi boek geschreven over de principes van de Romeinse architectuur.

Resultaat

Dit is een overzicht van de panelen die het resultaat vormen van ons onderzoek. Klik op de afbeelding voor een grotere versie. Van de tekeningen zijn ook schaalbare vector bestanden beschikbaar, daarvoor kun je contact met mij opnemen.

Tijdlijn Romeinse Rijk

De tijdlijn, door Ron van Lochem.

The Arch of Titus

De triomfboog van Titus. Getekend door Frederik Pöll en Harm Janssen.

Classical orders

De klassieke ordes zoals de Romeinen deze toepasten. Door Harm Janssen.

Map of Timgad

De Noord-Afrikaanse stad Timgad is gebaseerd op een legerkamp. Het is één van de eerste die op een grid gebaseerd is en is met zijn 300 bij 300 meter even groot als de baden van Diocletianus. Getekend door Frederik Pöll.

Baths of Diocletian

De baden van Diocletianus. Door hun enorme omvang hadden ze niet alleen de functie van bad, maar zou het vergeleken kunnen worden met een hedendaags winkelcentrum. Door Ron van Lochem en Femke Feenstra.

The Roman Classical system

Een overzicht van de Romeinse bouwtypologieën. Door Femke Feenstra.

The Forum Romanum

De basilica's, het rechtgebouw annex markthal die getransformeerd zullen worden tot kerken als het Christendom de dominante religie wordt. Door Jens Jorritsma.

vector Map of Rome

Een kaart van de stad Rome omstreeks het jaar 300. Het bleek nog knap lastig om de juiste bronnen te vinden, want 90 procent van de bebouwing die je op deze kaart ziet bestaat nu niet meer. Door Jens Jorritsma.

The Colosseum

Het Colosseum. Door Frank van Leersum

Vector map of Roman Empire

Het Romeinse keizerrijk met alle steden, handelsroutes en uitbreiding door de tijd. Door Frank van Leersum.

Mauro Parravicini, één van de critics heeft ook een artikel over ons onderzoek geschreven.

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie architectuur.

het op Twitter
Deel op Facebook

97 reacties op “De architectuur van het Colosseum

 1. CC schreef op :

  Mooie plaatjes! Lijkt me dat er veel werk in is gaan zitten? Het ziet er in elk geval geweldig uit.

  • shanna schreef op :

   Ik wil erg graag het 3D model van het Colosseum gratis hebben. We gaan volgende week met onze school naar Rome, en ik moet een presentatie geven over het Colosseum.

   Deze site heeft me erg geholpen, en ik heb nu een mooie presentatie om te laten zien. Super bedankt!

 2. NS schreef op :

  Ziet er heel strak uit;

  Ik ben zelf klaar met de opleiding HBO opleiding bouwkunde, en ik vind de richting gesschiedens/restauratie/architectuur heel interessant. Nu zie ik dat je op de kunstacademie zit, heb je hier veel te maken met deze combinatie? Of is de TU een beter richtpunt voor mij.

  (ik zou graag nog dat 3D model willen hebben van het coloseum)

  Wat voor software gebruik je eigenlijk hiervoor? En in wat voor software zou je me aanraden goed te verdiepen

  Verder had ik nog een vraag, ik kan me van een blog herinneren van een filmpje over een stad waarbij je de omgeving(grote blokken die bebouwing moesten voorstellen) al gemaakt had. Hiervan had je ook een 3d model, is die ook nog aanwezig?

  Misschien nog een interessante link:
  http://academicearth.org/lectures/colosseum-and-contemporary-roman-architecture

  • Wauw schitterend waar kan ik een 3d model ontvangen?

 3. @CC Bedankt voor je reactie!

  @Niels, ik stuur je een mailtje met het model. Ik doe Academie van bouwkunst, geen kunstacademie… wij kunnen kiezen welk atelier we willen doen voor een half jaar, en daar zit altijd wel iets tussen wat met restauratie te maken heeft. Maar uiteindelijk wordt je natuurlijk wel opgeleid om architect of stedenbouwkundige te worden.

  Zelf heb ik kwa software 3ds Max gebruikt om dit 3D model te tekenen, maar je kunt gebruiken waar jij je fijn bij voelt. Klasgenoten van mij hebben hun modellen in Sketchup en Vectorworks uitgetekend.

  Dit is de blog die je bedoeld en ik zal het 3D model daarvan even opzoeken en ook naar je mailen. En bedankt voor de link, ik ga het bekijken.

 4. Robert Hooymans schreef op :

  Hallo Frank,
  Ik ben zeer onder de indruk van jouw 3D-model van het Colosseum.
  Zelf werk ik bij een ingenieursburo waar we werken met Revit Structure.
  Ik wil het Colosseum in Revit opzetten, maar ik mis de nodige maatvoering.
  Zou jij mij die kunnen leveren, inclusief het 3D-model?
  Alvast bedankt

  • Daniël Maegh schreef op :

   Hallo beste,
   Ik zou graag het 3D model ontvangen, met de nodige maatvoering.
   Uwe site is prachtig, ik heb hem dadelijk opgeslagen!!!!!!
   Ik zal er regelmatig op terug komen.
   Alvast bedankt

   • teun schreef op :

    Hoi, ik zit in groep 8 en ga een spreekbeurt doen over het Colosseum en zou graag dat 3D model willen hebben

 5. Beste Robert, ik zal het model vanavond even exporteren naar DWG en FBX en naar je mailen, dan kun je dat gebruiken en er de maten uithalen.

  Ik ben benieuwd of het je lukt om het in Revit na te bouwen, de elipsvorm van het Colosseum is lastig modelleren, omdat geen enkele hoek hetzelfde is.

  • Ryan Keijzer schreef op :

   Hallo Frank,
   Ik ben bijzonder geïnteresseerd in de Romeinse architectuur.
   Ik ben een thema aan het uitwerken waar en hoe de wiskunde is toegepast in het Colosseum en het Pantheon.
   Het 3d model zou mij erg kunnen helpen bij het uitwerken van het thema.
   Alvast bedankt!

 6. Jan schreef op :

  Dag Frank, Momenteel studeer ik af op de TU Delft. Ben ook erg geinteresseert in de Romeinse methodolgie van stedenbouw. Jullie tekeningen zijn echt fantastisch!!
  Heb twee jaar geleden een studio gedaan op het Berlage Instituut met Pier Paulo Tamburelli (Italiaan). Hij legde ook zeer de nadruk op tekentechniek en romeinse architectuur. Reuze interessant!

 7. koko schreef op :

  jo man vette site

 8. Jacob Dieffenbach schreef op :

  I would be interested in getting a copy of your model, I’ve been doing a lot of studying of the Colosseum, and yours is the first 3D model I’ve seen that actually seems accurate!

  But even the pictures, it looks amazing, really top-notch work.

 9. gijs rijneveld schreef op :

  Ziet er geweldig uit. Graag ontvang ik de 3d van het colosseum. ( voor mijn studie aan de ou )

 10. Stefan schreef op :

  Knappe site!

  Ik zou ook graag het 3D model van het colosseum ontvangen. Ik moet namelijk binnekort een project uitwerken waarbij dit zeer goed van pas zou komen.
  Alvast bedankt!

 11. Britt schreef op :

  Hoi!
  Zou je mij het model kunnen sturen, ik moet een wiskunde opdracht maken over het colosseum, misschien dat ik er wat aan heb.
  Bedankt!

 12. Charlotte schreef op :

  Beste Frank,
  Ik ben zeer geïnteresseerd in het ontvangen van het 3D model. De andere afbeeldingen zien er ook goed uit, bedankt!

  • Lars schreef op :

   Hallo Frank,

   ik speel in mijn vrije tijd graag het spel Minecraft : ) en hou ervan om grote bouwwerken na te bouwen. met jou model zou ik het meest natuurgetrouwe model van het colosseum tot nu toe kunnen bouwen. bij voorbaat dank

 13. Lidwine schreef op :

  Beste Frank,

  Een leerling van mij (vmbo) wil graag het model ontvangen. Dit voor zijn mondeling examen van Wiskunde.
  Zou je het mij toe willen sturen?

  Alvast bedankt.
  Groetjes,
  Lidwine

 14. Walter Lockefeer schreef op :

  Beste Frank,

  Ik doe aan de TU Delft onderzoek naar ” The digital & the Classical” in dat kader zie ik graag je model te gemoet. Zal uiteraard naar jou verwijzen.

  Bijvoorbaat hartelijk dank,

  Vriendelijke groet,

  Walter Lockefeer

 15. Casper schreef op :

  Hé Frank,

  Ik ben nu bezig met een presentatie over Romeinse architectuur, en aangezien het Colosseum één van de meest complexe gebouwen van Rome is, zou ik misschien het model mogen?

  Casper

 16. joery pigmans schreef op :

  ik zou graag het 3d model van je ontvangen. ik ben bezig om oude historische gebouwen van gips na te maken om een tastbaar schaal model te laten zien aan hoe het er uitzag tot in de kleine details.

 17. Tom schreef op :

  Informatieve pagina met indrukwekkende afbeeldingen en begrijpelijke tekst voor een architectuurleek als ik.
  Graag zou ik het 3d model van je ontvangen.

  Bij voorbaat mijn dank.

  Tom Ladiges

 18. Bobby Boomkamp schreef op :

  Hallo,

  Ik zou graag het 3d model van het Colosseum ontvangen.
  De website is verder erg interessant!

 19. Theo Brouwer schreef op :

  Beste Frank,

  Vond je verhaal over het “Colosseum” zeer facinerend, ben zelf ook vaak bezig met
  het programma Rhino om 3d modellen te maken, studeer ook architectuur en stedebouw.
  Als het nog mogelijk is zou ik graag jou model van het Colosseum willen ontvangen, om het 1 en ander uit te proberen.

  Het namelijk laatst een digitaal tablet gekocht en wilde ook proberen het Colosseum digitaal te schilderen net zoals jij dat had gedaan wat er overigens goed uit zag.

 20. gert schreef op :

  hoi
  voor school doe ik een groot werk over het colosseum
  aangezien ik alle info kan gebruiken heb ik ook interesse in dat 3D model ..
  dank bij voorbaat

 21. Daniël Maegh schreef op :

  Hallo,
  Het is allemaal prachtig op deze site,
  Maar zijn er ook maten van het ondergrondse gedeelte, wat ook zeer groot is geloof ik .
  Dit om de juiste hoogte verschillen te maken met het gelijksvloer aan de buitenkant van het Colosseum, de vloer van het ondergrondse en de vloer van de arena !!
  En op welke schaal word het gewoonlijk getekend ?
  Alvast bedankt

  • Beste Daniël, bedankt voor je reactie. Ik heb het model naar je gemaild.

   Van de ondergrondse ruimtes ben ik destijds geen goede maten tegengekomen, dus dat heb ik schematisch in het model verwerkt.

   En het digitale model is op ware grootte, niet op een schaal dus.

 22. Tom Bokkers schreef op :

  ik zou graag die 3D model van het colloseum willen voor een schoolproject.

  • Beste Tom, bedankt voor je reactie. Ik heb het model naar je gemaild, maar je mailadres werkt niet. Kun je misschien je juiste emailadres sturen naar frank@aureon.nl ? Dan stuur ik het naar je op.

 23. Kyllian Broers schreef op :

  beste Tom,
  graag zou ik ook het 3d model van het coloseum willen hebben, gewoon voor zelfstudie
  bij voorbaat dank

 24. Dag,
  Ik zag je schitterende model van het Colosseum. Ik ben docent kunst en begeleid ook gymnasiumgroepen op hun Rome-reis. Ik zou graag je model van het Colosseum hebben om te kijken of ik er in mijn lessen iets mee kan doen. Ik hobby zelf met Cinema 4d en Rhino.
  Bij voorbaat bedankt.

 25. Dag Frank,

  Ik had je andere werk nog niet eens gezien.
  Goed gedaan! (als docent kunstvakken) 🙂
  Je 3d-model is overigens geweldig. Ik ben er blij mee.

 26. Daniël Maegh schreef op :

  Hallo beste Frank,
  Nog eens proficiat voor de site.
  Frank kun je de 3D model en bemating nog eens doorsturen je hebt dat nog eens gedaan , maar ik heb van alles verloren op mijn PC ( dat was natuurlijk mijn fout, maar dat zal niet meer gebeuren).
  Ook bedankt voor je reactie verleden jaar !
  En je kunt mij ook niet door verwijzen waar ik de bemating van het ondergrondse kan vinden ? Dat moet toch ergens tussen 5 à 6 m diep zijn ( twee verdiepingen onder de grond).
  Ik ben al wel één keer in het Colosseum geweest, maar toen in die tijd had ik nog niet zo veel intressen in de Architectuur!
  De lijn van de buitenvloer en de arenavloer licht die pas of draagt die af naar buiten of naar binnen ?
  Alvast nog eens hartelijk bedankt !!!
  Daniël Maegh

 27. Carmen schreef op :

  Hallo Frank,

  Stel je nog steeds je 3d model ter beschikking?
  Ik zou deze graag willen ontvangen. Zelf zit ik op de kunstacademie in Zwolle en we gaan binnenkort naar Rome waarvoor iedereen zich gespecialiseerd heeft in een onderwerp. Ik behandel onder andere het Colosseum, dus ik kan hem goed gebruiken!

  Mvg Carmen

 28. vivi schreef op :

  Hoi Frank,

  Wat fijn dat je je 3D model van het Colloseum beschikbaar stelt.
  Echt tastbare inspiratie om zelf het Rhino 3D programma door te ploeteren!
  Kun je me je briljante 3D model mailen?

  Vriendelijke groet,
  Vivi

 29. joeri schreef op :

  Ik moet ook zo’n opdracht maken voor wiskunde. Ik zou het fijn vinden als je het ook naar mij zou sturen. Hij ziet er ook erg mooi uit.

 30. Frans John schreef op :

  Fantastisch!!! Wat een mooi 3d model is dat.

  Ik zou hem graag willen hebben. Heb alleen een vraag? Wat voor extensie heeft het bestand. Graag zou ik een DXF, STEP of DXF file willen hebben.

  Alvast bedankt

 31. JP schreef op :

  Hoi Frank,
  Geweldig model. Ik ben zelf ook bezig met een 3D model van het colosseum, al een tijdje, maar dat is lang niet zo goed als deze.
  Zou je me het model op willen sturen?
  Groeten,
  JP

 32. Tom schreef op :

  Hallo Frank,
  dat ziet er prachtig uit! Ik ben zelf bezig om een model van de Palatijn te maken – zo gedetailleerd en archeologisch correct mogelijk – maar ik heb nog héél veel werk om aan deze kwaliteit te raken…
  Het zou leuk zijn mocht ik je model van het Colosseum eens van dicht kunnen bekijken!
  Liefst in 3ds of dwg 🙂
  Groetjes!
  Tom

 33. Ugo Janssens schreef op :

  Dag Frank
  Boeiende site en prachtig werk!
  Ikzelf begin binnenkort aan een 3d reconstructie van het amfitheater van Arles. En het lijkt me zeer interessant om jouw model van het Colosseum bij de hand te hebben voor een grondiger ruimtelijk inzicht bij de bouw van mijn eigen model. Hoewel het niet om hetzelfde gebouw gaat, ben ik er zeker van dat het me mooi op weg gaat helpen. Kan je me je model doorsturen? Alvast bedankt!
  Keep up the good work!
  Groeten
  Ugo

 34. Carmen schreef op :

  Hallo Frank,

  Mooi stuk! Ik zou graag het model van het Colosseum willen hebben voor een schoolproject, kan dat?

  Met vriendelijke groet,
  Carmen

 35. Wouter van Geert schreef op :

  Beste Frank,

  zeer boeiend artikel!
  Ik ga binnenkort een week naar Rome met de universiteit, en wil graag een opdracht maken over het Colosseum. Zou je het model naar mij op willen sturen? Dat zou me heel erg helpen!

  Alvast bedankt!

  Wouter

 36. Sander schreef op :

  Hallo, ik zou heel graag het 3d model willen hebben voor mijn presentatie op school. Als je het zou kunnen mailen zou dat heel tof zijn

  MVG
  Sander

 37. Rutger Broosus schreef op :

  hallo, zou ik misschien ook het 3d model mogen hebben voor mijn PO voor KCV over het colosseum en het circus maximus. alvast bedankt! mvg Rutger

 38. haleyzhou schreef op :

  Hi Frank,

  The 3D model looks great and would help me greatly with a case study on ancient Rome.

  Thank you in advance!

 39. Babette schreef op :

  Hoi! Ik doe een onderzoek naar de Romeinse architectuur, graag zou ik daarom het 3D- model ontvangen! alvast bedankt.

  Vriendelijke groet!

 40. leon schreef op :

  Dag Frank,

  Ik ben net terug uit Rome en onder de indruk geraakt van het Colosseum.
  In een zoektocht op internet naar meer informatie daarover kom ik jouw site/beschrijving tegen; erg fraaie en leerzame informatie. Graag ontvang ik je 3D model.
  bij voorbaat dank!

  Leon

 41. Corine schreef op :

  Hoi,

  Voor een les over het Colosseum wil ik graag je 3D model ontvangen.

  Groeten,
  Corine

 42. Corine schreef op :

  Beste Frank,

  Vanmiddag heb ik een berichtje geplaatst, maar omdat hij er niet bij staat nog een keer.

  Ik zou graag je 3d model van het Colosseum ontvangen voor een les die ik hierover moet geven.

  Groeten,
  Corine van der Wal

 43. Frank,

  I came across your website and am very impressed at the detail for have found. Could I get a copy of the3D model.

  Many Thanks

  David

 44. Lobke schreef op :

  Hoi Frank,
  Ben heel nieuwsgierig naar het model, ik heb het met mijn klas over het Colosseum. Een aantal kinderen zijn deze thuis aan het nabouwen in Minecraft. Zou het super vinden om het 3d model te laten zien.
  Groeten Lobke

 45. Paul schreef op :

  Beste Frank,

  We hebben het bij latijn over het Colosseum. Graag wil ik het gaan nabouwen in Minecraft. Zou ik de 3D versie kunnen krijgen? Alvast bedankt.

 46. Alex schreef op :

  excellent article a lot of interesting, could you share the 3d model for the study

 47. Sophie schreef op :

  Hallo, ik zou zeer graag een mailtje ontvangen met het 3D model, is dit mogelijk?
  Alvast bedankt!

 48. de Leeuw schreef op :

  Hallo Frank,
  Allereerst mijn complimenten, ziet er puik uit! Ik zou de verschillende modellen kunnen krijgen om het in Revit op te trekken? Bedankt!

 49. riva schreef op :

  Prachtige modellen zeer mooi werk! ikzelf heb het gebouw (gewoon nog met de hand) getekend en geschetst en ben zelf erg gefascineerd door de complexiteit van het bouwwerk. En dus steeds op zoek naar meer info. Ik ben zelf geen professioneel bouwkundig tekenares ,maar heb wel een voorliefde voor architectuur…
  Ik zou het leuk vinden de 3D versie te hebben en hoop dat dat nog kan…
  met vriendelijke groet, Riva.

 50. Rowin Krijgsman schreef op :

  Beste Frank,

  Voor mijn school hebben wij een opdracht naar keuze en ik wou graag (een deel van) Rome in 3ds max namaken. Maar zoals je het misschien al kunt voorstellen is dit heel veel werk. Ik hoopte dat u mij het model zou kunnen sturen zodat ik deze niet helemaal zelf hoef te maken en me op de rest van de onderdelen van Rome kan concentreren.
  Ik vind u 3ds max model geweldig. En als u mij het 3ds max model kan geven zal ik u updates geven over hoe het met de 3d Rome gaat (Als u dat wilt natuurlijk).
  Alvast bedankt :).

  Met vriendelijke groet,
  Rowin

 51. Rowin Krijgsman schreef op :

  Beste Frank,

  Helemaal vergeten om te zeggen dat het om het Colosseum ging, maar als u misschien meer van Rome heeft liggen is dat natuurlijk welkom. xD

  Gr,
  Rowin

 52. Jim Keijser schreef op :

  Beste Frank,

  laatst zag ik de plaatjes op deze pagina al eens langskomen, maar dat model is echt geweldig. Ik werk zelf aan iets vergelijkbaars; zou je het model kunnen sturen? Het zou enorm helpen.

  Gr Jim

 53. Rick van Tatenhove schreef op :

  Beste Frank,

  Hoewel het artikel al weer een poos op het aureon te vinden is, lees ik het nu pas voor het eerst. Super interessant!

  Zelf studeer ik bouwkunde en zit ik in het eind van mijn propedeutische jaar. Heel graag zou ik eens het 3D model bekijken als je deze nog hebt.

  Met vriendelijke groet,

  Rick

 54. E schreef op :

  Hallo, ik zou graag het 3D model van het Colosseum willen ontvangen voor een presentatie.

 55. Beste Frank,

  Zelf heb ik enige ervaring met sketchup maar zou graag jou model beter bestuderen…
  Geweldig om dit te kunnen zien.

  Groet van Luuk.

 56. Amaury schreef op :

  Beste,

  Ik zou graag uw werk ontvangen om het te gebruiken voor mijn werkstuk wiskunde/architectuur dit jaar. Zou u me dit kunnen doorsturen?
  Alvast bedankt!

  Mvg

 57. Rik schreef op :

  Beste Frank,

  Ik ben zeer benieuwd naar uw 3D model en wil die graag gebruiken voor een werkstuk.
  Ik zou het fijn vinden als ik het krijg.

  met hartelijk groet: Rik

 58. Sanne schreef op :

  Ik zou graag het 3D model toegestuurd willen krijgen, ik ga aan het eind van de maand naar Rome en moet een presentatie houden in het Colosseum. Alvast heel erg bedankt!!!

  Groet

 59. Ryan Keijzer schreef op :

  Hallo Frank,

  Ik ben bijzonder geïnteresseerd in de Romeinse architectuur en ben bezig een thema uit te werken over de toegepaste wiskunde in het Pantheon en het Colosseum.

  Jouw 3d model zou mij hierbij kunnen helpen. Zou je mij dit toe willen zenden?

  Alvast bedankt!

  Ryan Keijzer

 60. Lise schreef op :

  Hallo!
  Ik zou heel graag het 3D model willen tonen aan mijn leerkracht en klasgenoten. Ik moet namelijk een presentatie geven over het Colosseum omdat we in de paasvakantie naar Rome gaan en dit zou me enorm kunnen helpen!
  Alvast bedankt!

 61. cornelis van den akker schreef op :

  Ik zou graag het 3D model willen ontvangen om mij zo verder te verdiepen in de constructie van het colloseum.

 62. Fabio schreef op :

  Hello,

  That is a great study of the colosseum, I was working on a 3d model myself but your is far better then mine, and i like to confront it to see where i was wrong.

  I am very interested in receiving the link to download it.

  Thanks in advance

 63. Aan alle mensen die de afgelopen jaren gereageerd hebben: bedankt voor alle positieve reacties! Iedereen heeft het model in zijn mailbus ontvangen.

 64. Stefan Krijt schreef op :

  Heel tof dat jullie dit gemaakt hebben. Ik zou graag jullie model ontvangen. Het zou erg helpen met een studie opdracht. En ik ben ook van plan om een maquette te gaan maken, dit puur voor eigen plezier.

 65. Patrizia schreef op :

  Hi Frank,
  your work is wonderful! I’m very interested in having your 3D model. I’m working on a detailed study on the Coliseum for my degree in architecture.

  Many Thanks
  Patrizia

 66. Mehdi Oussaifi schreef op :

  Hey Fank

  Ik wil graag het 3D model van het colosseum gratis hebben want ik heb het nodig voor een schoolproject en dit is echt wel heel interessant echt prachtig!!!!!!

  grtjes Mehdi

 67. William Van der Haegen schreef op :

  Hallo Frank,

  Prachtig werk en vooral ook bewondering voor het voorbereidend werk.
  Ik ben zelf bezig met een 3D model van het Oude Rome. Ik heb al een model van het Colosseum maar zonder ondergrondse structuren dus als het enigszins kan had ik graag uw model toegevoegd aan mijn geheel. Ik werk met sketchup dus indien mogelijk in fbx stl of 3ds zodat ik het kan converteren.

  Alvast bedankt

  William

 68. Alexander schreef op :

  ik wil een gratis 3d colloseum!

 69. Ruys Patrick schreef op :

  Beste
  mijn kleindochter heeft binnenkort een spreekbeurt te maken en ze koos voor rome
  ze weet dat ik goede knutselaar ben en vroeg me het colosseum te maken in het klein
  ik wil haar dan ook niet teleurstellen kan je mij daarbij helpen door het 3-d model door te sturen?? dank bij voorbaat
  Mvg
  patrick

 70. Marco Visser schreef op :

  Zoals velen hier al geschreven hebben lijkt dit een zeer mooi 3D model. Ook ik ben geïnteresseerd in het ontvangen van dit model, vooral vanwege maatvoering. Mocht het model beschikbaar zijn in een autodesk formaat dan heeft dat mijn voorkeur. Alvast bedankt.

 71. Bine Keller schreef op :

  Beste Frank,

  Ik vind jouw 3D model erg mooi. Voor een schoolopdracht ga ik het Colosseum nabouwen en presenteren en ik zou heel erg graag het 3D model ontvangen.
  Bij voorbaat bedankt, groetjes

  Bine

 72. Silke schreef op :

  beste Frank

  het is al lang geleden dat je deze site online zette,
  maar ik zou graag het colosseum 3d model hebben.
  omdat ik een werkstuk maak over het colosseum maak en ik heb een vraag over de bouw maar dat kan ik op de plaatjes het niet goed kan zien

  alvast bedankt

  • Beste Silke, je email adres klopt niet, dus ik kan het model helaas niet naar je opsturen. Wil je je goede email adres laten weten?

 73. Erica Krijnen schreef op :

  Hallo Frank,
  Is het nog mogelijk om het 3d model bij je op te vragen? Ik zou het graag ontvangen. Daarnaast vraag ik me nog steeds af hoe het mogelijk is dat het Colosseum in zo’n korte tijd is gebouwd? Ik heb daar geen acceptabel antwoord op kunnen vinden. Heb jij daar een antwoord op?

  Alvast mijn dank!

 74. JanJaap schreef op :

  Hallo, ik zou graag het model willen hebben als dat mogelijk is:)

 75. Hozair schreef op :

  Hallo
  Zou ik ook een 3D model kunnen krijgen? Wij gaan over een paar weken naar Rome en een 3D model zou me heel erg helpen!

  Alvast bedankt!

 76. Kristl Vervaecke schreef op :

  Beste

  graag zouden wij het 3D model ontvangen. Mijn dochter is voor Latijn bezig met een cultuurproject en is van plan om het colosseum na te bouwen.
  Alvast bedankt!
  Met vriendelijke groeten!

 77. Bo schreef op :

  Beste

  Ik zou ook graag het 3D-model ontvangen. Ik zou het graag gebruiken in verband met mijn studies in grafische vormgeving.

  Alvast bedankt!

 78. CAG schreef op :

  Goedemiddag,

  Ik wil graag voor een aantal leerlingen uit de bovenbouw van mijn school het 3D model ontvangen.

  Groeten,

  Kees

 79. MM schreef op :

  Ik zou graag het 3D model ontvangen voor mijn eindwerkstuk KCV over het Colosseum.

  Bij voorbaat dank!

 80. Cam schreef op :

  Hoi,
  Ik zou heel graag het 3D model van het Colosseum ontvangen.

  Alvast bedankt

 81. bjorn schreef op :

  Dag ik zou graag het 3D model van het Colosseum willen ontvangen.
  ik ben een modelbouw Colosseum aan het bouwen van hout maar ik heb meer details nodig kwa maatvoering en aanzichten.

  alvast bedankt

 82. Peter schreef op :

  Dag Frank,

  Zelf ben ik net terug van een trip naar Rome, en zag uw mooie 3d model.
  Kan u mij dit model van het colosseum toesturen aub?

  Alvast hartelijk bedankt.

 83. Geachte

  Heel leuk model. Ik zou het graag eens bekijken met mijn leerlingen in de klas (secundair onderwijs).

  Zou het mogelijk zijn om een link door te sturen?

  Alvast van harte bedankt.

  Met vriendelijke groet
  R. W.

 84. Storm schreef op :

  Ik zou heel graag het 3D model van u willen ontvangen. Ik moet een werkstuk maken over de invloed van de Griekse Architectuur in het Romeinse Imperium en heb hiervoor het Colosseum gekozen. ( invloed dmv de bogen ).

  Ik hoop dat dit nog mogelijk is. Bij voorbaat dank!
  Mvg Storm

 85. Wauw schitterend waar kan ik een 3d model ontvangen?

 86. Wat ziet dit er allemaal geweldig uit. Ik zou heel graag het 3D model willen zien. Ik maak spellen voor het onderwijs (voornamelijk PO) en ben met een spel over het oude Rome bezig. Mag ik de tekeningen er in gebruiken? Ik zie geweldige mogelijkheden met de plattegrond van Rome, de triomfboog en het Colosseum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *