Bouwen met styrofoam

Onlangs schreef ik over mijn ontwerp voor een mini hotel op Schiermonnikoog. Vandaag deel 2: hoe ik het wil gaan bouwen.

Ontwerpen is één, het moet ook gemaakt kunnen worden. De organische dakvorm, gebaseerd op het geluid van de branding, bleek de grootste uitdaging. Het is te arbeidsintensief om het geheel in gelamineerd hout uit te voeren. Met beton zouden de strakke randen verloren gaan. Een glasvezelversterkte kunststof huid met daarin brandwerende foam gespoten leek een goede optie, maar toen ik hoorde dat een vergelijkbaar project in dat materiaal 3 miljoen euro had gekost zag ik daar ook vanaf.

De inpiratie voor het uiteindelijke materiaal komt van mijn maquette. Die is gemaakt van blauw schuim (styrofoam). Daar maak ik het dak van hotel ook van, versterkt met een laag glasvezelversterkte epoxycoating.

Het bouwproces heb ik uitgebeeld met een reeks afbeeldingen á la legohandleiding:

De styrofoam dak elementen worden met een hete draad uitgesneden en behandeld met een laag glasvezelversterkte epoxycoating

De elementen worden met een klik systeem aan elkaar verbonden en waterdicht gemaakt met siliconenkit

De vloer is een eenvoudige laag gestort beton, met een afwerklaag en houten parketvloer

Door het geringe gewicht van de styrofoam kan het dak met een lichte kraan opgetild worden en op de vloer worden geplaatst

Het glas wordt geplaatst in een verborgen kozijnstijl

Het laatste element wordt geplaatst om het kozijn te verbergen

Het hotel is nu klaar en kan vanuit de haven waar het opgebouwd wordt verscheept worden naar het strand van Schiermonnikoog

Het hotel op locatie

Als je nog vragen of opmerkingen hebt, stel ze dan gerust!

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie architectuur.

het op Twitter
Deel op Facebook

7 reacties op “Bouwen met styrofoam

 1. Ad schreef op :

  De TUE afdeling bouwkunde is er ook mee bezig of bezig geweest,.
  Wel mooi !!

 2. Alleeen… Waait het dan niet weg bij een harde storm? Of maakt die hars het allemaal zo zwaar dat het niet meer zomaar wegwaait?

 3. Het dak wordt verankerd aan de betonnen vloer en de elk element wordt stevig aan de volgende vastgemaakt, dus dat wegwaaien valt wel mee denk ik. Bovendien had de opleiding aangegeven dat het een tijdelijk hotel (voor een half jaar, ‘s zomers) moet zijn. Het zal dus geen last krijgen van sneeuwstormen zoals die nu door het land razen 😉

 4. Gerrit schreef op :

  Waar koop ik van deze dikke platen of blokken??

 5. Beste Gerrit, die kun je kopen bij de betere hobbywinkel, zoals Harolds in Rotterdam of Van Beek in Eindhoven. Deze platen worden ook als isolatiemateriaal gebruikt, dus als je goedkoop uit wilt zijn kun je ze ook bij de praxis o.i.d. halen.

 6. dag Frank,
  een collega kunstenaar attendeerde mij op deze site, bijzonder boeiend.
  Kunstenaarsinitiatief Satellietgroep is in 2006 opgericht in Den Haag, met als doel de culturele betekenis van de zee te onderzoeken vanuit het perspectief van de kunsten en wetenschap. We dagen kunstenaars, vormgevers, (landschap) architecten en wetenschappers uit om nieuwe concepten en projecten te ontwikkelen die de culturele, innovatieve en duurzame kwaliteiten van de zee en haar kusten tot uitdrukking brengen.
  In 2011 starten we naast de programmering van Badgast – artist in residence aan zee en Cinema aan Zee een serie lezingen. Misschien kun je contact opnemen?
  met vriendelijke groet,
  Jacqueline Heerema/Satellietgroep
  http://www.satellietgroep.nl
  info@satellietgroep.nl
  06.12061651

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *