De kleuren van Le Corbusier

Ik ben in een huis van Le Corbusier geweest. Weisenhofsiedlung is de wijk in Stuttgart waar het monument staat. Een opvallende toepassing van keur.

Het is na jaren bewoond te zijn omgetoverd tot een soort museum waar je kunt zien hoe Le Corbusier het huis bedoeld had. Wat mij vooral opviel was het kleurgebruik. Een palet van pastelkleuren, wat uniek was voor die tijd omdat er nooit met zulke ‘felle’ kleuren gewerkt werd. Wat ook uniek was voor die tijd zijn de grote ramen. Voor ons mogen ze er misschien redelijk normaal uit zien, 90 jaar geleden was het gewoon dat er weinig licht de ruimte binnendrong (en de ramen dus klein waren).

Wat ik meesterlijk vind in deze woning van Le Corbusier zijn de vele zachte schaduwen die door de vormen gemaakt worden. Door de vele reflecterende vlakken is er veel diffuus licht in de ruimtes. Ook de ronde vormen bij de trapgaten helpen dit effect te versterken.

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie architectuur.

het op Twitter
Deel op Facebook

2 reacties op “De kleuren van Le Corbusier

  1. Verleden jaar ook een kijkje gaan nemen, als je in de buurt bent is het zeker en vast de moeite om even in die wijk te stoppen!

  2. gerard maas schreef op :

    prachtige beelden
    gerard maas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *