Form follows frequency

Mijn ontwerp voor het eerste atelier op de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Een mini-hotel op het strand.

Het hotel wat ik ontworpen heb voor het strand van Schiermonnikoog baseert zijn vorm op geluid. De frequentie van de branding om precies te zijn. Het geluid van het klotsende water op het strand kun je analyseren met een geluidsprogramma. Bijvoorbeeld met het gratis Audacity.

Met Audacity kun je de frequentie van het geluid bekijken. Onderstaande afbeelding is daar een voorbeeld van. Hier zie je uit welke frequenties het geluid van de branding bestaat. De grafiek begint heel laag, bij 20 Hertz. Dat is onhoorbaar voor het menselijke oor. Vanaf 40 Hertz kunnen wij geluiden horen, dat is het laagste geluid wat jouw subwoofer kan produceren. De grafiek loopt tot ongeveer 11 000 Hertz. Dat is makkelijk hoorbaar voor ons oor, een volwassene kan tot ongeveer 16 000 Hz horen.

Deze frequentie grafiek heb ik gebruikt om de vorm van mijn gebouw te bepalen. In totaal heb ik 10 metingen gedaan, tezamen vormen deze het dak van het hotel. Hieronder zie je hoe deze vormen er in 3D uitzien.

Vervolgens heb ik dit model ontworpen naar een vierpersoons hotel. Het dak wordt gemaakt van gesneden foam schijven met daarop een laag glasvezelversterkte epoxycoating. Mijn ontwerp is letterlijk form follows frequency. De meetwaarden van het geluid van de branding zijn direct vertaald naar een 3D vorm.

Kritiek

Mijn werk kreeg een 7,5. Ik ben er heel blij mee, het viel in het hogere segment van de beoordeelden. Hoewel de uiteindelijke vorm mooi is, blijft het een één dimensionale vertaling van geluid. Mijn cijfer werd vooral bepaald door het proces wat ik doorlopen heb om tot het resultaat te komen, het eindresultaat was volgens de docenten minder overtuigend. Ik heb vooral een sculpturaal dak willen ontwerpen en (te) weinig met het ontwerpen van een ruimtelijke ervaring gedaan.

Ook merkte ik regelmatig tijdens het proces dat het gemakkelijk is om een bepaalde ontwerpkeuze te maken ‘omdat het er leuk uitziet’, terwijl de kwaliteit van de architectonische ruimte dan leidend zou moeten zijn. Het blijkt lastig om mijn eigen ontwerp te toetsen.

Lees ook deel 2: Hoe ik het ga bouwen.

De twee A0 posters (klik om te vergroten)

De twee A0 posters (klik om te vergroten)

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie architectuur.

het op Twitter
Deel op Facebook

6 reacties op “Form follows frequency

 1. Alleen een beetje weinig privacy…

  Of ben je het eens met de CEO van Google met zijn: “Als je iets hebt gedaan waarvan je niet wil dat iemand het weet, misschien had je dat dan sowieso niet moeten doen.”

 2. Bedankt voor je reactie. Het gebouw is inderdaad naar twee zijden volledig open, maar de slaapruimtes en de badkamer kunnen worden afgescheiden middels een gordijn.

 3. Edwin schreef op :

  Mooi! Vind het altijd knap als je een idee zo vorm kunt geven

 4. Het idee is erg cool! Mooi uitgewerkt ook, met de plaatjes etc.

  Maar als je er zo bij nadenkt, zou ik er willen slapen, tja… Misschien is de vorm daar toch net ietsje te wild voor ;).

 5. C. schreef op :

  Het oogt, mooi. Erg tof concept achter de golfvorm. Maar er was meer uit je thema te halen. Ik ben het met je eens dat de ruimtelijke belevenis tekort schiet. Het is juist het minimalisme in het interieur dat hier een verarming vormt van het ontwerp.

  Misschien had je juist geen los meubilair erin moeten plaatsen maar bed, stoelen badkamer etc. ook golvend vorm kunnen geven. Je zou eigenlijk de golf niet slechts als dak moeten gebruiken, maar er echt in moeten kunnen verblijven.

  Door de golf deels ondergronds te plaatsen of te verweven met het strand (los je meteen je privacyprobleem op). Kortom, als je bij een volgende opdracht meer gaat stoeien met de vorm dan zal je merken dat er meer uit te halen is. Je zou volgende keer beter eerst tot een uiterste kunnen gaan en beetje bij beetje het ontwerp kunnen bijschaven.

 6. Beste C, bedankt voor je reactie. Jouw opmerking werd ook door een aantal klasgenoten gemaakt. Ik heb expres voor gekozen om het interieur niet golvend vorm te geven. De dakvorm is gebaseerd op een ‘wetenschappelijk’ gemeten geluidsvorm. Als ik het interieur daarbij ook golvend zou ontwerpen, klopt dit niet voor mijn gevoel. Een dak wat wel gebaseerd is op de vorm van geluid en het interieur niet.

  Bovenstaande had ik overigens kunnen voorkomen door van te voren wat meer onderzoek naar de verschillende opties met zo’n geluidsvorm te doen. Dit heb ik niet kunnen doen omdat ik in de laatste 5 weken van de 15 weken die we er voor hadden het hele ontwerp omgegooid heb.

  Ontwerpen uit de weken daarvoor zagen er zo uit:

  Academie van Bouwkunst

  Academie van Bouwkunst

  Academie van Bouwkunst

  Academie van Bouwkunst

  Academie van Bouwkunst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *