Iwan Baan: Brasilia – Chandigarh

Iwan Baan: Brasilia - Chandigarh

Levende architectuur, dat is wat Iwan Baan fotografeert. Geen kille, steriele gebouwen, maar architectuur in zijn context. De mens staat centraal, gebouwen zijn het decor.

In zijn nieuwe boek laat hij zien hoe de bewoners gebruikmaken van architectuur die 50-60 jaar geleden ontworpen is. Oscar Niemeyer en Le Corbusier hadden megalomane plannen voor Brasilia en Chandigarh, maar de bewoners trekken zich daar weinig van aan. Ze leven er op hun eigen manier. De ontwerpen mogen groots zijn, zou je het de bewoners vragen dan hebben de architecten het weinig verder geschopt dan decorbouwer. Althans, dat denk ik als ik deze foto reportage zie.

Bij deze modernistische kolossen vraag ik me altijd af: is het gebouw voor de mens gemaakt of moet deze zich maar aanpassen aan zijn omgeving?

Het boek geeft mij het idee dat het laatste in deze steden het geval is. Ik vind het in ieder geval interessant om te zien dat de inwoners zich niets aantrekken van de plannen die de architecten hadden.

Ben je een liefhebber van architectuurfotografie, dan moet je dit boek zeker in huis hebben. Sander Woertman van de Architect vond dat ook en plaatste dit boek op nummer 2 van zijn top-10 boeken van dit jaar. Als enige minpuntje zou ik kunnen noemen dat de foto’s gedrukt zijn op mat papier; hierdoor zijn de kleuren niet zo diep. Ik denk dat hiervoor is gekozen omdat de look and feel van dit papier wél uitstekend past bij de geportreteerde betonnen structuren.

Iwan Baan; Brasilia – Chandigarh: Living with modernity; Lars Müller Publishers; 24 pagina’s paperback; 40 euro

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie fotografie.

het op Twitter
Deel op Facebook

3 reacties op “Iwan Baan: Brasilia – Chandigarh

  1. Mark schreef op :

    fantastische tip! Iwan baan is een geweldige fotograaf zo te zien, niet bang om mensen in een gebouw neer te zetten.

  2. Bedankt voor je reactie Mark. Voor mij is Iwan Baan momenteel de beste architectuur fotograaf. Vooral zijn hoogteshots zijn altijd erg mooi, daardoor laat hij het gebouw in zijn context zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *