Fotorealistisch renderen met Mental Ray

Hoe heb ik deze rendering gemaakt? Hier lees je het.

Een appartementencomplex in Tilburg. Met 3ds Max 2010 getekend en gerenderd met Mental Ray.

 • De auto’s zijn afkomstig van Dosch 3D. De glimmende autolak is het standaard 3ds Max Car Paint materiaal. Het glas is het A&D solid glass materiaal.
 • De betonnen kolommen zijn voorzien van ProMaterial Concrete. Alle houten delen zijn een hout A&D materiaal wat ik heb gedownload van mrmaterials.com. Het glas van de ramen in het gebouw heb ik ook van deze website gedownload, het heet Architectural Glass. Het hekwerk is voorzien van ProMaterial Metal.
 • De camera is voorzien van een 18mm lens zodat een groothoek effect bereikt wordt. Ik heb een Camera Correction Modifier toegepast om alle verticale lijnen ook echt verticaal te laten zijn.
 • De vegetatie en de mensen plaats ik er achteraf in Photoshop bij, om extreme rendertijden te voorkomen. Ook de reflecties in het glas zijn achteraf in Photoshop toegevoegd. Klik hier voor een afbeelding van de bewerking in Photoshop.
 • De uiteindelijke  afbeelding heb ik gerenderd op een grootte van 3200*2400 pixels. Omdat  mijn computer daarbij crashte, heb ik eerst een Final Gather Map op de helft van de grootte gemaakt. Hier kun je meer lezen over het maken van een Final Gather Map.

Als je naar aanleiding hiervan nog vragen hebt, kun je die hieronder stellen.


Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie architectuur.

het op Twitter
Deel op Facebook

17 reacties op “Fotorealistisch renderen met Mental Ray

 1. Ruud schreef op :

  Geweldige kwaliteit! Super realistisch. Ik vind dit wel heel gaaf dat je zo ver kan gaan.
  De boompjes zijn alleen nog transparant zag ik op sommige plekken in de stam en de bladeren.

 2. Beste Ruud, dank je voor je positieve reactie. Hier kun je een hoge resolutie versie van de eerste afbeelding bekijken.

  Sommige elementen zijn inderdaad wat transparant, ik heb dat zo gelaten omdat ik het niet storend vond. (Het gaat tenslotte om de presentatie van een gebouw. Die bomen dienen alleen maar als opvulling)

 3. stephan schreef op :

  Beste Frank, super mooie render! Wat ik mij afvraag is hoe je dan dat gras zo mooi krijgt? Is dat gewoon een foto van gras en de buitenkanten in photoshop met het grastooltje gedaan? En die bomen haal je uit een foto ofzo?
  grt stephan

 4. Beste Stephan, bedankt voor je reactie. Het gras is een foto inderdaad. Ik stuur het Photoshop bestand wel even naar je op, dan kun je zelf kijken hoe ik het heb gedaan.

  De bomen zijn afkomstig van cgtextures.com en vyonyx.com.

  Als er meer mensen zijn die het Photoshop bestand willen ontvangen, geef dan hieronder even een reactie.

 5. Jeroen schreef op :

  Hoi Frank. De kwaliteit van de renders is inderdaad super. Alleen het perspectief, zeker van de bovenste render, komt naar mijn mening niet helemaal natuurlijk over. Kan dat kloppen? Verder is de aankleding wel heel mooi. Zelf heb ik ook altijd veel moeite met het gras in renderings, daarom zou ik ook graag het photoshop bestand ontvangen.
  Groeten, Jeroen

 6. Het pespectief is inderdaad niet zoals het menselijke oog dat zou waarnemen. Het menselijk oog ziet iets met een cameralens-hoek equivalent van +- 53mm. De render is gemaakt met 18mm, een groothoek lens. Vandaar het extreme perspectief.

  Het Photoshop bestand krijg je per email.

 7. Ruud schreef op :

  Dit extreme effect in perspectief krijg je precies zo als je met een technische camera + groothoek aan de slag gaat. Dat heet het “Boegbeeld” effect. Je kan dat doen omdat er nou eenmaal weinig ruimte is om te fotograferen of bijvoorbeeld om het beeld te versterken cq visueel aantrekkelijker te maken.

  In dit geval wordt het uitstekende deel van het pand nog meer benadrukt, wat een belangrijk onderdeel is van het ontwerp. De presentatie hangt ook erg af van het soort klant. En niet te vergeten is dit ook een stukje art wat Frank toont en heeft zo ook meer impact op de kijker dan een “normaal” perspectief. Een leuke keuze van de artist.

 8. bart schreef op :

  Hey Frank,
  Mooie render heb je hier gemaakt. Zijn de materialen van mrmaterials.com gratis te downloaden?

 9. Ward schreef op :

  Verbazingwekkend, alles op je website is echt ongelooflijk. Ik zit zelf nog maar in de beginfase van het renderen, maar ik ga absoluut je website in het oog houden want er staan erg mooie voorbeeldjes van presentatietechnieken en weergavetechnieken op, die een werk al een stuk aantrekkelijker maken.

  Vooral die weerspiegeling in het glas geeft een realistischer gevoel aan het geheel. Hoelang duurt nu zo’n render gemiddeld?

 10. Bedankt voor je reactie Ward, hoe lang een render duurt is afhankelijk van de snelheid van je computer. Bovenstaande afbeelding duurde volgens mij zo’n 3 uur op een langzame computer.

 11. andré schreef op :

  Hoi Frank,

  Dat ziet er zeker netjes uit. Ik ben zelf nog onbekend met het renderen van 3d plaatsjes etc. Ik werk vaak eerst het model uit in autocad voordat ik het exporteer naar rhino, met 3ds max heb ik weinig ervaring (korte cursus op AAS gehad). Echter ik ben nu aan het afstuderen en wil toch het e.e.a. straks gerenderd laten zien. Ik zal je e-book er eens bij gebruiken, om alvast te oefenen. Je site hou ik in de gaten, als ik vragen heb stel ik ze.

  gr. André

 12. Bart schreef op :

  hey Frank.

  echt gave renderingen, ziet er goed uit!
  heb ook altijd moeite met het gras dus zit wel verlegen om het bestand.
  kijken of het me dan een keer gaat lukken.

  alvast bedankt en ik blijf je site volgen.

  groeten Bart

 13. Charlot schreef op :

  hey Frank,

  ik vind het super goed gedaan, het ziet er zeer goed uit.
  alles op je website vind ik interessant, ik zelf ben nog niet zolang bezig met het oefenen op renderen en ik vind op je site toch wel vele tips
  ik zou ook graag het bestand van het gras ontvangen

  ik blijf zeker je volgen

  groetjes Charlot

 14. Jarno schreef op :

  Hey,
  Sterke renders, super kwaliteit.
  Ik vroeg me af waar je de mensen kan halen die je er in Ps bijplaatst?
  Je mag ook altijd het Ps bestand doorsturen.
  Mvg,
  Jarno

 15. Jarno schreef op :

  Bedankt voor de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *