Goedkope woningen

Hoe kun je studenten zo goedkoop mogelijk huisvesten? Dat is de vraag die deze week gesteld werd aan architectuur studenten in Den Bosch.

De opdracht luidde als volgt:

Ontwerp een wooneenheid voor jezelf; student architectuur, die behalve een PC en veel boeken, ook in het bezit is van een tekentafel. Op de campus zijn bouwplaatsen ter beschikking, incl. water, electra en vuilafvoer. De bouwplaats word gehuurd en moet na huuropzegging weer in de oorspronkelijke staat worden opgeleverd. Het ontwerp moet zo klein mogelijk zijn, want je betaald per m2. Het onderkomen moet door een poort van 2,5 bij 2,5 meter passen. Wie heeft de goedkoopste woning?

Natuurlijk ga je dan zo snel mogelijk de hoogte in, zoals onderstaande woning. Probleem is dat je met 2,3 *2,3 m naast de trap zeer weinig ruimte overhoudt.

verticaal huis

Verticale modules zou je aan elkaar kunnen koppelen, bijvoorbeeld in een kruisvorm, zodat je een ongezellige wijk krijgt als Le Corbusiers’ Plan Voisin in Parijs. Dit idee is overigens nooit uitgevoerd.

Le Corbusier - Plan voisin

Wat mij tot nu toe het handigst lijkt zijn horizontale modules die op elkaar gestapeld kunnen worden. De trap wordt aan de buitenkant geplaatst en zorgt voor de stabiliteit van het geheel. Gelijkvloers wonen is bovendien heel gebruiksvriendelijk, in tegenstelling tot een verticale module, waar je de hele dag trappen moet lopen om van de ene naar de andere ruimte te gaan. Het enige probleem met deze manier van ruimtegebruik is dat je een kraan op de locatie moet laten komen.

studenten huis

studenten huis

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie architectuur.

het op Twitter
Deel op Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *