De vorm van geluid

Geluid is een raar fenomeen. Pas als je rondloopt met een decibelmeter kun je waarnemen hoe het zich gedraagt. Voor mijn nieuwste kunstwerk heb de akoestiek van een aantal ruimten gemeten. Dat werkt als volgt:

 1. Plaats een monotone geluidsbron in de ruimte. Zorg dat het volume niet te laag staat, want dan heb je last van omgevingsgeluid.
 2. Stel een grid op waarop je gaat meten. Om de 70 cm meten is een goede maat.
 3. Meet met een decibelmeter de waarden in de ruimte.
 4. Voer de meetwaarden in in een 3D programma. Zelf gebruik ik 3ds Max hiervoor, maar Rhino of Maya kan ook.
 5. Verbaas je over het resultaat!

Ik begon het experiment met een meting van mijn slaapkamer. Hiernaast kun je de opstelling zien, met daarin een aantal factoren aangegeven die het geluid beïnvloeden.

De gemeten waardes in kleur. Donker is hard en licht is zacht.

Vervolgens heb ik op 26 punten de geluidssterkte gemeten, en daar kwam de volgende 3D grafiek uit. Het gele en rode vlak zijn respectievelijk de minimum en maximum waarde die door mijn decibelmeter op die plek werd gemeten.

De hoge uitschieter is een meting direct in de speaker. Zoals je kunt zien is er een behoorlijk verschil tussen de minimum en de maximum meting. De maximum meting is een stuk meer ‘uitgevlakt’. Ik denk dat dit komt door de omgevingsruis, daar heeft de minimum meting minder last van omdat daarbij wordt gekeken naar de laagst gemeten waarde.

Het plan was om van de meetwaardes een installatie te maken die in een ruimte geplaatst kan worden. Ik heb voor de volgende optie gekozen: Een aantal linten die aan het plafond hangen en met hun lengte de geluidssterkte uitbeelden.

Een render van linten aan het plafond

Vervolgens heb ik ook een meting in de bibliotheek van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst gedaan. De opstelling ziet er dit keer als volgt uit:

Plattegrond van de bibliotheek. Grijs zijn de tafels, de rode punt is de geluidsbron

De sound map van de bibliotheek

De sound map van de bibliotheek

Het kunstwerk heb ik opgehangen in de bibliotheek ziet er zo uit:

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie inspiratie.

het op Twitter
Deel op Facebook

3 reacties op “De vorm van geluid

 1. Geert schreef op :

  Een origineel experiment. Interessant om te zien in die grafiek dat er plaatsen zijn verder van de speaker waar toch meer decibels gemeten worden. Zou dit komen door terugkaatsing van de geluidsgolven op muren of andere objecten?

 2. Bedankt voor de reacties Femke en Geert. Ik heb het bericht wat geüpdatet met twee afbeeldingen van de meetresultaten in de bibliotheek.

  Bij het slaapkamer experiment is het zo dat de hoogste waarde een meting direct in de speaker is (op ongeveer 10cm afstand). Meet je iets verder bij de speaker vandaan, bijv. 50 cm, dan zul je zien dat de reflectie bij de wanden een hoger aantal decibel geeft. Ik was zelf ook verbaasd over dit resultaat. Reflectie is dus van grote invloed op het geluidsvolume.

  Bij de meting in de bibliotheek bleek het omgevingsgeluid van grote invloed te zijn op de meetresultaten. Ik heb ook een verticale meting gedaan en daarin zie je zelfs de invloed van het geluid van de airconditioning, iets wat je normaal niet hoort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *