Het geluid van een grot

Twee weken geleden is het afgebroken. Het was een paviljoen gebaseerd op de structuur van een termieten grot. Dankzij nieuwe scan technologie is het nu voor het eerst mogelijk om de constructie van termieten te bestuderen. Eén zo’n scan is verwerkt in dit paviljoen. Het bestaat uit een aantal houten platen waaruit de grotopeningen zijn weggesneden.

Klik hier of op onderstaande links voor de bijbehorende afbeeldingen

Ik druip dus ik ben

De grootste grotten van Europa vind je in het noordoosten van Hongarije. Ze zijn zo groot dat er onlangs een concert in is gegeven. De druipsteen structuur zorgt voor een geweldige akoestiek. Tijdens mijn bezoek aldaar liet de gids een paar muziekstukken horen. Indrukwekkend.

Deze ondergrondse zalen zijn voorzien van duizenden kleine en grote stalactieten en stalagmieten. Eeuw in eeuw uit druipen ze naar beneden – of juist omhoog. Ik dat deze druipsteen structuur zorgt voor de goede akoestische eigenschappen van de grot. De vele kleine oppervlakvariaties zorgen ervoor dat het geluid alle kanten op wordt gereflecteerd.

Reflectie

In concertzalen wordt de wandbetimmering gebruikt om het geluid in de zaal te verspreiden. Het zijn houten kasten die aan de wand hangen. Deze kasten zijn voorzien van horizontale of verticale sleuven. Doordat deze sleuven verschillende diepten hebben kunnen ze verschillende frequenties reflecteren.

De volgende keer dat je in zo’n zaal bent moet je er maar eens op letten hoe het geluid zich daar gedraagt. De vorm van een concertzaal lijkt op een grot. De muziek is in alle uithoeken duidelijk te horen. Het nadeel is dat als er iemand niest, je dat ook zeer duidelijk hoort.

Een zwart gat

Ik ben benieuwd wat er zou gebeuren als je een ruimte zou bekleden met het tegenovergestelde van reflectie: absorptie. Net als bij licht kan een materiaal geluid doorlaten, absorberen of reflecteren. Als je een ruimte volledig met absorberend materiaal bekleed, heb je een ‘dode kamer’. In geluidsstudio’s worden zulke dode kamers gebruikt om apparatuur te testen.
Stel je bekleed een gedeelte van een gang met absorberend materiaal. Je loopt door de gang, en opeens kun je je hart horen kloppen! (Dit is helaas in de praktijk niet mogelijk omdat een gang geen afgesloten ruimte is)

Of je voorziet een toilet van dit materiaal, het wordt een zwart gat voor geluid. Ik denk dat het gaan naar de toilet dan een zeer aparte ervaring zal worden, aangezien je dan je eigen lichaam kunt horen werken…

Tot slot nog een abstracte vormstudie naar de absorptie van geluid. Welk muziekstuk had ik opstaan toen ik dat schilderde?

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie inspiratie.

het op Twitter
Deel op Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *