De wereldkaart anno 2013

Architecten zijn fervente Google Maps gebruikers. Het eerste wat ik doe als ik aan een nieuw project begin is virtueel kijken naar de locatie. Met Street View loop ik er dan omheen, en eventueel kijk ik nog op Bing Maps of ze ook foto’s van de omgeving in isometrie hebben. Betreft het een gebied waar hoogteverschillen in zitten dan kun je dat nagaan met het Actueel Hoogtebestand Nederland. Welke trends zijn er gaande in het digitale kaartenlandschap?

Sinds 2004 is er voor bovengenoemde kaartsoorten ook het open source alternatief OpenStreetMap. Het voordeel daarvan is dat de data van de kaarten gratis te downloaden is. Als je dus op zoek bent naar een vector tekening van een bepaalde locatie, dan navigeer je in OpenStreetMap daarnaartoe en klik je op het tabblad exporteren. Je kunt dan het gebied, de gewenste schaal en het bestandsformaat selecteren. Als je voor SVG kiest krijg je een vector bestand wat je vervolgens in Illustrator kunt openen en daarmee kun je er een DWG van maken om verder mee te werken in Autocad of Vectorworks.

Deze methode lijkt dit een mooi alternatief voor de kaarten van het Kadaster, maar er zitten nog wel een aantal haken en ogen aan. Want data van OpenStreetMap –veelal door gebruikers ingevoerd– zal niet op de millimeter nauwkeurig kloppen. Ook kom je nog veel gebieden tegen waar nog geen gebouwen zijn ingetekend, en dat maakt het voor de stedenbouw- en architectuursector minder bruikbaar.

Bepaal zelf het uiterlijk van je kaart

Het grote voordeel van OpenStreetMap is dat de data voor eigen gebruik volledig is te customizen. Ik kwam daar achter omdat ik op mijn werk bij architectenbureau dJGA bezig ben met de ontwikkeling van een nieuwe website. We wilden graag een kaartje tonen met de locatie van het project, maar de vrijheid die Google Maps bied bleek daarin te beperkt. Je kunt daarmee wel een aantal kleuren van de kaart veranderen, maar daar houd het wel zo’n beetje mee op. In onze zoektocht naar een alternatief kwamen we onder meer deze topografische kaart tegen, die lijkt op wandelkaarten die je op vakantie gebruikt. Helaas is deze wel in Duitsland beschikbaar, maar niet in heel Nederland.

Stamen is een bedrijf wat experimenteert met het vormgeven van de OpenStreetMap data. Ze hebben al enkele schitterende kaartsoorten ontworpen. Neem bijvoorbeeld deze zwart/wit tekening ‘Toner’ die lijkt op de morfologische tekeningen die je vaak in architectuur- en stedenbouwboeken tegenkomt:

Of deze aquarel kaart, genaamd ‘watercolour’:

En een terrein kaart met reliëf, die alleen beschikbaar is in de VS:

Ze vergelijken zichzelf ook met Google maps in een interview wat vorig jaar opgetekend is door Icon Magazine:

“What happened to cartography after Google is that it became generative. […] with Google maps, ultimately a map of bakeries is the same as a map of murders, is the same as a map of traffic incidents. Aesthetically we would say that there is room for all those things to look quite different from one another, while still being generative and worldwide.”

Mapbox

Uiteindelijk kozen we bij dJGA voor een OpenStreetMaps variant van het bedrijf Mapbox. Zij bieden een grafisch aantrekkelijke weergave aan die bovendien heel eenvoudig aan te passen is middels een eigen editor. Je betaalt daar wel voor, afhankelijk van het aantal pageviews per maand dat je gebruikt.

Middels de editor kun je deze kaart aanpassen zodat je een zwart/wit grafische weergave van alle gebouwen krijgt:

Zelf bewerken

Tot slot, als slagroom op de taart, is het ook mogelijk om zelf de OpenStreetMap kaart te bewerken. Voor architecten die hun project op een kaart op internet willen laten zien is dat erg handig, want je bent dan niet afhankelijk van wanneer Google zijn kaartmateriaal updatet.  Deze maand lanceerden ze een nieuwe editor waarmee die aanpassingen ook door gebruikers die technisch minder onderlegd zijn eenvoudig gedaan kunnen worden. Zo heeft een collega van mij het door dJGA ontworpen Bernhoven ziekenhuis in Uden ingetekend. Een gebouw wat recent opgeleverd is. Op onderstaand kaartje zie je de locatie van dit project in twee kaartsoorten.

OpenStreetMaps (links) en Google maps met elkaar vergeleken.

Zoals je kunt zien ligt bij Google Maps de nadruk vooral op wegen, terwijl bij OpenStreetMaps ook gebouwen, grondsoorten en andere vormen van data aan de kaart toegevoegd worden. Zo staan bijvoorbeeld ook veel fiets- en wandelroutes op de OpenCycleMap. En op OpenPisteMap kun je de routes voor de wintersport alvast verkennen.

Welke bijzondere digitale kaartvormen ken jij?

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie inspiratie.

het op Twitter
Deel op Facebook

4 reacties op “De wereldkaart anno 2013

 1. Lucie schreef op :

  Persoonlijk gebruik ik deze kaart erg veel:
  http://www.arcgis.com/explorer/
  Het is een kaart die er visueel erg aantrekkelijk uit ziet en waar ook de gebouwen erop staan.

 2. Twitter: De nieuwe website van dJGA - Aureon architectuurblog

  […] De projectpagina is één van de belangrijkste onderdelen van een architectenwebsite en daar is dan ook veel tijd in gaan zitten. Je treft er een serie tekeningen, renderingen en foto’s in een ‘slider’ die je ook fullscreen kunt tonen en met het toetsenbord kunt bedienen. Ernaast een kaartje wat de locatie van het project in zijn nabije omgeving toont. We maken hiervoor gebruik van Mapbox wat op zijn beurt van de open source OpenStreetMap gegevens gebruik maakt. Gaaf hieraan is dat je je eigen gebouwen kunt intekenen, zoals ik bechreven heb in mijn blog over digitale kaarten. […]

 3. OSM Guy schreef op :

  Hello,

  this is a great website for gathering an overview. But you could change the text about OpenTopoMap: They cover full Europe and have daily updates. In the old days they only showed Germany.

  Thanks!
  OSM Guy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *