Machine vs. Kunst

3 juni 2021. Architect Henry pakt een kop koffie en gaat achter zijn bureau zitten. Vandaag mag hij een school, een appartementen complex voor ouderen en een uitbreiding van een zwembad ontwerpen. Een makkie dus. Hij voert de wensen van de gebruikers in in zijn programma en klikt een paar keer op randomize om tot een leuke samenstelling van de ruimten te komen. Niet voor te stellen dat architecten hier vroeger over moesten nadenken!

Na een aantal varianten bekeken te hebben kiest hij het ontwerp wat hem het meeste aanspreekt. De tekeningen worden automatisch gegenereerd. Een bouwtechnicus controleert of de computer de aansluitingen goed getekend heeft, en dan kan het gebouwd worden. Alle onderdelen worden tenslotte geprefabriceerd, de computer hoeft alleen maar een aantal soorten elementen met elkaar te verbinden.

Bovenstaand scenario mag dan wat onrealistisch klinken, wie behoed de architect ervoor dat hij slechts een bediener van een machine wordt? ‘Architectuur is kunst, dat kan nooit door een machine gemaakt worden!’ Maar als je ziet hoe sommige architecten puur functioneel ontwerpen, dan had dat ook door een computer gedaan kunnen worden. Bovendien kun je dan de ideale oplossing laten berekenen, zodat de opdrachtgever achteraf niet kan klagen dat het gebouw niet aan zijn wensen voldoet. Hij heeft die wensen tenslotte zelf in de computer gestopt.

Gelukkig is het zover nog lang niet, al is het wel mogelijk om met de computer random architectuur te genereren. Voor 3ds Max heb je bijvoorbeeld de plugins Building Generator en Greeble. Met laatstgenoemde is het eenvoudig om een skyline van een stad na te bootsen. Onderstaande afbeeldingen en filmpje heb ik met deze plugin gemaakt.

Als je het 3D model wilt hebben, geef dat dan even aan middels een reactie.

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie inspiratie.

het op Twitter
Deel op Facebook

4 reacties op “Machine vs. Kunst

 1. martinus schreef op :

  Toch tijd om 3dmax te gaan leren blijkt weer.. wat een mogelijkheden tov sketchup+vray (dat ik doorgaans gebruik).

  Bedankt ook nog voor je ebook!

 2. Een jaar geleden heb ik ook met Sketchup + Vray geëxperimenteerd, zijn behoorlijk mooie plaatjes mee te maken. Met Max zijn de tekenmogelijkheden inderdaad vrij ‘eindeloos’, ik ben nog niet tegen een beperking aangelopen.

 3. Niels schreef op :

  Ik ben blij dat nog mensen architectuur bekijken vanuit een toekomst-gerichte visie. Inderdaad, de impact van computers in de architectuurpraktijk zijn soms sceptisch te benaderen, maar het is nu eenmaal een gegeven dat we als architecten niet meer kunnen wegdenken.

  Zoals je weet spendeer ik een jaar aan de TU Graz om me verder te verdiepen in “digitale architectuur” ofte – zoals zij het noemen – architectuur en media; nog steeds architectuur maar eerder een onderzoek in hoe verscheidene media kunnen ingezet worden om architectuur te genereren enerzijds maar ook om een meerwaarde te genereren.

  Je kan je niet voorstellen echter hoe sceptisch – ja zelfs “wat heeft dat nu nog met architectuur te maken” – sommige reacties daarvan zijn op mijn blog. Architectuur is mijns inziens altijd meer geweest dan enkel huisjes bouwen, architectuur is een kunst (weliswaar op de rand van het wetenschappelijke) waarbij allerhande invloeden van buitenaf (muziek, beeld, ja zelfs de vissen die Gehry’s tante kocht op de markt (cf. BP Bridge, Chicago). Architecten (ofte student-architecten) die dat niet inzien; ik heb daar een beetje mijn twijfels bij. Ga zo door met je vernieuwende artikels!

 4. Jarno schreef op :

  Hey,
  Graag had ik het 3D model ontvangen,
  Mvg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *