Van restwarmte tot broccoli

En hoe we met hergebruik onze ecologische voetafdruk kunnen verminderen.

Ik ga onderzoek doen naar de verschillende zichtbare en onzichtbare energiestromen in onze stedelijke omgeving. Door deze systemen te optimaliseren kunnen we met z’n allen een stuk duurzamer gaan leven.

Ben je er nog?

Goed, dan zal ik proberen het iets duidelijker uit te leggen.

Stel je hebt een bedrijf, bijvoorbeeld de Shell bij jou om de hoek. Om dat tankstation draaiende te houden heb je verschillende stromen: aanvoer van brandstof en afvoer van brandstof door deze te verkopen. Om brandstof te kopen en te verkopen heb je geld nodig, dus dat is ook een stroom die er in en uit gaat. Ook verkoopt een tankstation belegde broodjes en snoep, dus die moeten aangevoerd worden. Het verpakkingsmateriaal van die goederen is afval, dus dat mag afgevoerd worden.

Verder zijn er natuurlijk de gebruikelijke energiestromen als gas, water en elektriciteit die in en uit het gebouw gaan.

Hergebruik op stedelijk niveau

Al met al kent een simpel gebouw als een tankstation al een behoorlijke hoeveelheid energiestromen die er in en uit vloeien. 2012 architecten heeft zich verdiept in deze technologie en heeft bijvoorbeeld voor een prijsvraag in Gouda deze afbeelding gemaakt:

cyclifier

De zes energiestromen in Goudse Poort: een visie voor 2030

Je ziet het bedrijventerrein ‘Goudse Poort’ waarin de zes hoofd energiestromen weergegeven zijn middels een sankey-diagram. Hoe dikker de lijn, hoe groter de energiestroom. Doordat je inzicht in deze stromen hebt, kun je een ontwerp maken waarin je ze manipuleert.

In ons voorbeeld van het tankstation kun je bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak plaatsen. Dan wordt de energiestroom die jij afneemt van Eneco kleiner, omdat je nu zelf energie opwekt. Ook wordt de uitgaande geldstroom kleiner, omdat je dan minder hoeft te betalen.

Zou je het helemaal goed aanpakken en veel energie produceren, dan kun je je overtollige elektriciteit zelfs gaan verkopen aan Eneco.

Cyclifier

Ga je een stap verder, dan zou je ook verschillende stromen aan elkaar kunnen koppelen om zo efficiƫnt mogelijk met energie om te gaan. Je kunt bijvoorbeeld restwarmte van woningen gebruiken om een kas te verwarmen en zo bewoners te stimuleren hun eigen groenten te verbouwen. Of biogas halen uit de resten die je door de wc spoelt.

Het gebouw of element wat ervoor zorgt dat dit mogelijk is, is door 2012 een cyclifier genoemd. Zelf definiƫren ze deze term als volgt:

“cyclifiers are metabolic processors that create net value in a system using recources already present”

Op een planeet met steeds minder natuurlijke energiebronnen heeft hergebruik de toekomst.

Welke voorbeelden van hergebruik van energie ken jij uit jouw omgeving?

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie inspiratie.

het op Twitter
Deel op Facebook

2 reacties op “Van restwarmte tot broccoli

  1. Aboutaleb schreef op :

    BEN JIJ ER NOG? Al 4 weken geen nieuwe blog.

  2. Beste Maaike, bedankt voor je meeleven. Zo gauw ik weer een gaatje vind in mijn planning komt er een nieuw bericht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *