Is dit ook architectuur?

Ik geef het toe, ik was zwaar bevooroordeeld over het werk van FAT architects uit Londen. Termen als ‘kitsch, zooi en lelijk’ schoten door mijn hoofd. Totdat ik eens goed naar hun werk ging kijken.

FAT staat voor Fashion Architecture Taste. Wat ze maken is meer kunst dan architectuur. Vanuit een nuchter Nederlands oogpunt is het misschien te beschrijven met bovenstaande termen, maar tegelijk is het leuk, speels en positief. Ik denk dat gebruikers van door FAT ontworpen gebouwen dat kunnen bevestigen. Te midden van het vaak grijze stedelijke ensemble zijn de kleuren en vormen van FAT een vrolijke noot.

Ik vind het nog steeds niet mooi, maar ik snap inmiddels dat iemand zoiets kan maken. Het is geen minimalisme, maar toch hebben deze gebouwen architectonische kwaliteiten. Ik kijk liever naar deze gebouwen dan een dertien-in-een-dozijn rijtjeswoning. Misschien is deze architectuur over 50 jaar wel hip, en is FAT zeer vooruitstrevend.

Op de website is te lezen dat ze voor hun Sint Lucas college in Boxtel genomineerd zijn voor de Mies van der Rohe award. Zoals je misschien weet was Mies één van de grondleggers van het minimalisme. Vreemd dat de jury een gebouw nomineert wat allesbehalve minimalistisch is. Mies zou zich omdraaien in zijn graf.


 

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie architectuur.

het op Twitter
Deel op Facebook

2 reacties op “Is dit ook architectuur?

 1. Didi schreef op :

  Wauw, wat een prachtgebouwen. Kunt u er eentje voor mij maken? Dan ben ik blij. 😉

 2. Fransy11@hotmail.com schreef op :

  Ik woon tegenover de gebouwen van st Lucas.
  Als je er recht voor staat is het één rommeltje. Dit omdat de gebouwen die er achter staan hoger zijn dan de punten.
  De punten komen alleen tot hun recht vanaf de zijkant.
  En ze zijkant is juist vrijwel voor niemand te zien. Dit door de hoge muren om het terrein. Vaak hoor ik passanten zeggen, hé een moskee
  Of hier wel zo goed is over nagedacht betwijfel ik ten zeerste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *