Mark vs. A10

Welk architectuurtijdschrift lees jij, en waarom?

Als blogger is het belangrijk de laatste ontwikkelingen op het architectuurgebied bij te houden. Een goede manier daarvoor is het lezen van architectuurtijdschriften. Je kunt er veel inspiratie uit opdoen.

In Nederland beschikbare architectuurtijdschriften zijn:

De onderste 3 zijn Engelstalig, de anderen Nederlands. Alle tijdschriften worden in Nederland gemaakt. Zelf lees ik Mark en A10. Ik heb beide tijdschriften inmiddels uitgebreid kunnen vergelijken. Als ik de betere moet aanwijzen wijs ik duidelijk op Mark. Het is wel een beetje appels met peren vergelijken.

A10 bericht alleen over Europese architectuur. Er worden een aantal projecten besproken. De foto’s in het tijdschrift zijn zeer mooi en de opmaak mag er ook wezen. A10 kost 8 euro.

Mark publiceert over projecten over de hele wereld verspreid. Naast deze ‘recensies van gebouwen’ vind je er veel interviews en andere architectuur gerelateerde artikelen. Mark heeft een verkoopprijs van 20 euro.

Waarom is Mark beter?

A10 is een prima architectuurtijdschrift met mooie foto’s, maar je moet de tekst niet willen lezen. Die is vaak slecht geschreven. Op zich niet vreemd, het is het goedkoopste architectuurtijdschrift in de markt.

Mark heeft uitstekend geschreven artikelen waar je iets van leert. Mark is relatief duur, maar je krijgt wel waar voor je geld. Goede interviews met vooruitstrevende architecten.

Wat A10 kan verbeteren:

 • Tekst schrijven die iets toevoegt aan de plaatjes
 • Minder objectief schrijven. Objectief schrijven over architectuur kan dan wel politiek correct zijn, ik lees liever of een architect zijn werk goed of slecht heeft gedaan.
 • Interessante interviews publiceren. Ik hoef niet te weten wat een startende architect uit een of ander oostblokland aan het doen is.

Over Mark ben ik zeer tevreden, het enige wat zij zouden kunnen verbeteren is de keuze van de projecten. Japan is oververtegenwoordigd; in sommige nummers gaat bijna 50 procent van de besproken projecten over Japan.

Wat is jouw favoriete architectuurtijdschrift?

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie architectuur.

het op Twitter
Deel op Facebook

5 reacties op “Mark vs. A10

 1. Beste Frank,

  Allereerst dank voor je enthousiaste opmerkingen over Mark op aureon.nl. We zijn zelf natuurlijk volledig overtuigd van de kwaliteit die Mark heeft, maar het is altijd leuk om te lezen dat anderen die kwaliteit ook herkennen

  Dan je vraag. We streven met Mark niet na een representatieve weergave te geven van alles wat wereldwijd op het gebied van architectuur gebeurt. Dat is onmogelijk en het zou bovendien, als het wel mogelijk was, geen goed tijdschrift opleveren. We maken continu keuzes en die keuzes zijn volledig subjectief. Het enige criterium is de vraag of we iets interessant vinden. Toevallig luidt het antwoord op die vraag in het geval van Japanse projecten vaker ‘ja’ dan anders. Dat komt mijns inziens door het feit dat Japanse architecten te maken hebben met zo ontzettend veel restricties (op het gebied van de beschikbaarheid van ruimte, wetgeving etc.), dat ze grote creativiteit aan de dag moeten leggen om binnen al die randvoorwaarden iets goeds neer te zetten. Het levert vaak ingenieuze en interessante oplossingen op die we graag laten zien.

  Overigens houden we ook een oog op ontwikkelingen elders. We geven regelmatig aandacht aan China, opkomende landen in Zuid-Amerika en natuurlijk Europa en de VS. Verder staan we open voor elke nieuwe ontwikkeling, waar dan ook. Als een voorstel voor een artikel ons enthousiast weet te maken, is een plek in Mark gegarandeerd!

 2. m. de koning schreef op :

  Kun je aangeven waarom je voor deze 2 tijdschriften hebt gekozen, en niet voor (bijvoorbeeld) de architect. Vanwege de lange geschiedenis zou dit voor mij namelijk ook een kwaliteitsgarantie geven, al vind ik Mark er ook erg gelikt uitzien.

 3. Hallo,
  Ik ben grafisch ontwerper en kunstenaar. Architectuur fotografie is mijn passie. Kunt u mij misschien gebruiken in uw tijdschrift? Ik wou graag mijn talenten kunnen gebruiken in zo’n mooi tijdschrift over architectuur.
  Graag uw reactie!
  Met vriendelijke groeten,
  Paul Brouns

 4. Beste Frank, ik ben bezig een persbericht te schrijven voor een enthousiast nieuw glas in lood bedrijf Heart Glass in Utrecht. Heb jij misschien de mailadressen van de door jou genoemde bladen, ik vind het heel lastig die te vinden. Overigens, voor wie dit misschien ook leest, ik ben natuurlijk ook geïnteresseerd in mail adressen van architecten, aannemers en -bladen. Ik hoop reacties te krijgen, vgr Janny vd Burg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *