Materiaal inspiratie: beton

Beton is misschien wel het materiaal wat in de bouwkunst het meest wordt toegepast. Dankzij zijn hoge sterkte, goede toepasbaarheid en lage prijs zijn er bijna geen architecten op deze planeet die niet met dit basismateriaal gewerkt hebben.

Doordat vroegere architecten dit materiaal niet doordacht toepasten kleeft er voor het grote publiek een negatief imago aan beton. Wie kent niet die lelijke, grijze, betonnen flats?

Gelukkig zien we tegenwoordig steeds meer parels binnen de moderne architectuur opduiken. Gebouwen met karakter, dankzij beton. In dit artikel een overzicht van de mogelijkheden van beton.

Materiaal eigenschappen

 • Beton bestaat uit de grind, zand, lucht, water en cement. Het wordt in vloeibare vorm gestort en verhard na verloop van tijd. Beton is meestal na 28 dagen uitgehard.
 • Beton weegt 2400 kg per m3.
 • Gewapend beton is een zeer sterk materiaal. Het beton zelf kan druksterkte goed opnemen, en de stalen wapeningsstaven vangen de trekbelasting op.
 • Bij beton hebben veel mensen de associatie ‘grijs’. Hoewel dat de standaard kleur is zijn tegenwoordig bijna alle kleuren beton te realiseren door kleurstoffen toe te voegen.

Holy Rosary kerk in de VS

Een minimalistisch ontwerp met in het werk gestorte beton. Meer info en foto’s.


Kantoor in Oostduinkerke

Het Belgische architectenbureau Buro 2 ontwierp een gebouw waar de betonnen constructie duidelijk zichtbaar is. Meer info en foto’s.

Villa Lea in Tsjechië

Meer info op de website van de architect.

Woning in Londen

Dit vind ik de meest indrukwekkende toepassing van beton en glas die ik ooit heb gezien, op foto althans. Bijna al het daglicht komt via een aantal dakramen. (In het tijdschrift A10 nummer 10 staan grotere foto’s) Website van de architect

Het Mercedes Benz Museum in Stuttgart

Het bekende ontwerp van UN Studio. De betonnen constructie is integraal onderdeel van het gebouw en de ruimtelijke beleving.

Tracasa kantoor

Kaal beton als gevelbekleding bij dit kantoorgebouw in Spanje. Meer info.

Kerk in Foligno

Door Massimiliano Fuksas. Bron.

Onderzoeksbibliotheek in Tsjechië

Textures

Afkomstig van CG textures.com

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie materiaal.

het op Twitter
Deel op Facebook

2 reacties op “Materiaal inspiratie: beton

 1. Heb je ook een mooi voorbeeld van een betonnen gebouw met kleurtjes? Ik zou wel eens willen weten hoe dat er uitziet…

 2. Daar moest ik wel even over nadenken. Dit is een betonnen vloer met allerlei kleuren:

  Gekleurd beton

  Op de website van deze beton fabrikant vind je een aantal voorbeelden van gekleurde beton elementen.

  Een betonnen gebouw met allerlei verschillende kleuren bestaat denk ik niet, dat zou nogal duur worden, omdat je dan elk element apart moet produceren. Het voordeel van beton is juist dat je goedkoop een groot aantal dezelfde elementen kunt maken.

  Dus zo’n soort gebouw wordt meestal met kunsstof platen uitgevoerd, zoals hieronder.

  Smarties Utrecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *