Materiaal inspiratie

Je bent architect en hebt een ambitieus plan bedacht. Met gemak versla je de andere gegadigden voor de prijsvraag en je mag het gebouw gaan ontwerpen. Je gaat op zoek naar materialen die net zo ambitieus zijn als jouw plan. Waar vind je die?

Op uitnodiging van het Materia Inspiration Centre ging ik naar het in de achterhoek gelegen plaatsje Enter. Inspiratie opdoen uit de meer dan 1000 verschillende materialen die men daar verzameld heeft. Voelen aan materialen is een eigenschap van architecten. Het beleven van een materiaal met al je zintuigen is veel natuurlijker dan het uitzoeken van een materiaal in een boek.

Unieke materialen

Opvallend aan de collectie is dat de materialen vrij uniek zijn en derhalve ook wel een uniek prijskaartje zullen hebben. De prijs van de materialen staat expres niet aangegeven om ontwerpers bij het maken van een keuze niet te beïnvloeden. Lichtdoorlatend beton, tegels met vloeibare inkt en doorzichtig kunststof met kiezels zijn enkele voorbeelden van materialen die er liggen. De gehele collectie is doorzoekbaar op internet.


Ook moet in het achterhoofd worden gehouden dat de getoonde materialen vooral geschikt zijn voor interieur architectuur. Gevelbekleding, dakbedekking, et cetera vormt een minderheid in de collectie. Ik denk dat het centrum op dit punt nog flink kan uitbreiden, er zijn bijvoorbeeld bijna geen bakstenen te zien. Baksteen is een materiaal wat veel toegepast wordt in de Nederlandse architectuur, en verdient dus meer aandacht.

Materialengids

De materialen die je in het centrum ziet hoef je niet allemaal te onthouden; men heeft een handige gids ontwikkeld waarin alle materialen en hun kenmerken staan. Elk materiaal is weergegeven met een foto en is voorzien van een korte omschrijving van de belangrijkste kenmerken.

Conclusie

Ik denk dat een materialen centrum als Materia een goed concept is. Alle materialen bij elkaar zien is erg handig bij het ontwerpen van een gebouw. Wel denk ik dat Materia een veel groter publiek kan bereiken als ze het centrum in hartje Rotterdam of Amsterdam zouden vestigen. Daar is een hoge dichtheid aan architectenbureaus, in de achterhoek niet.

Voor mij zou het centrum een succes zijn als ik er ‘even’ langs kan gaan. Misschien dat men bij het NAi een tweede centrum kan openen?

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie materiaal.

het op Twitter
Deel op Facebook

Eén reactie op Materiaal inspiratie

  1. Mfon schreef op :

    I model. I been modeling since I was 17 years old and I am now 19. about to turn 20 in april. When I first streatd modeling It was alot of scam artist out there that wanted you to pay a fee hundrends and hundrends of dollars . do not pay anyone money to model . But first thing first you have to get a portfolio thats the most important thing. Get head shots and full body shot, glam, beauty etc. what state do you live in i can give you names and numbers of modeling agencies where you can send your portfolios.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *