Nederlandse architectuur blogs

Waar zijn ze?

Nederland heeft een reputatie hoog te houden op het gebied van architectuur. Per inwoner hebben wij waarschijnlijk het grootste aantal beroemde architectenbureaus. MVRDV, OMA, UN studio, Mecanoo om er maar enkele te noemen.

In een land wat zo vooruitstrevend is op het gebied van architectuur is het opvallend dat er zo weinig architectuurblogs zijn. Tot op heden is Aureon volgens mij de enige architectuurblog in Nederland. Let op, ik tel hier alleen Nederlandstalige architectuurblogs. Er zijn wel een aantal Nederlanders die in het Engels over architectuur bloggen. Bijvoorbeeld Michiel van Raaij op zijn blog Eikonographia (aanrader!) en een aantal Rotterdammers met dysturb. NAi directeur Ole Bouwman publiceert zijn geschreven artikelen ook, maar dat is niet echt een blog te noemen.

Concurrentie

Voor Aureon is het aan de ene kant voordelig dat er geen andere Nederlandse architectuurblogs zijn, er is geen concurrentie. Aan de andere kant is dat ook wat saai, want als je alleen bent kun je geen gesprek voeren. Juist de blogosphere lijkt me een waardevolle toevoeging aan het Nederlandse architectuurdebat. Waar normaliter architectuurtheorie op een congres of via een tijdschrift aan de kaak wordt gesteld kan dat met het medium internet vele malen transparanter.

Een beetje concurrentie kan in de blogosphere geen kwaad. Ook hier werkt het vrije markt principe. Ik hoop dat er meer Nederlanders zijn die een architectuurblog oprichten. Weblogs zijn een erg goed medium om van elkaar te leren, bijvoorbeeld over architectuurkritiek.

Of zijn er wel degelijk Nederlandstalige architectuurblogs, en heb ik ze gemist?

Update: Ik kon er toch een paar vinden. Gerangschikt naar de kwaliteit van de inhoud. Hoe hoger hoe beter.

 • De andere Nederlandse architectuurblog is Testbeeld. Mooie plaatjes en wat beschrijvende tekst.
 • Op Archiblog schrijft een Belgische architect over zijn bevindingen.
 • Urban TV guide is een Nederlandstalige blog over architectuur en stadscultuur.
 • Generating place heeft interessante plaatjes
 • Angelique beschrijft wat ze heeft meegemaakt tijdens haar studie voor interieur architect.
 • Maaike laat zien wat ze mooi vind.

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie architectuur.

het op Twitter
Deel op Facebook

7 reacties op “Nederlandse architectuur blogs

  • Bedankt voor de tip. Joris Raven kan goed schrijven, maar ik denk dat zo’n tekst op papier vele malen leesbaarder zou zijn als op het web.

   Je noemt het een ‘filosofie van de architectuur’. Die noemer zou ik het niet geven. Hij schrijft inderdaad over architectuur maar weet geen rode draad uit te zetten. Ook is er geen duidelijke boodschap uit het verhaal de destilleren. Filosoferen over architectuur kun je beter overlaten aan de mensen die er echt verstand van hebben – dit bedoel ik niet beledigend. Ieder heeft zo zijn eigen vakgebied.

 1. pim schreef op :

  Dankjewel voor dit artikel over architectuurblogs. Het is enorm waardevol om goede blogs te hebben in een vakgebied. Dat jaagt het discours aan. Mooi zo’n open markt. Als ik architect was zou ik het wel weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *