Hoe ontwerp ik mijn eigen woning?

Een interview met architect Pieter Egelmeers. Hij heeft zijn eigen huis ontworpen en is aan het bouwen.

Welke architectonische uitgangspunten waren voor jou  belangrijk bij het ontwerpen van de woning?

“De verschijningsvorm van mijn woning is traditioneel en en herkenbaar. De plattegrond is eigen, open en naar buiten gericht waardoor een relatie ontstaat met de omgeving. De leefruimte en keuken bevinden zich aan de voorzijde, kleinere openingen richten zich hier naar de straat zodat er voldoende geborgenheid is naar de  de openbare ruimte. Een vaste kern zorgt voor privacy voor de woonkamer aan de achterzijde. Grote raampartijen  richten zich hier op de tuin waar twee terrassen zijn gesitueerd met haar eigen seizoen gebonden karakter. Door verschillende functies een plek te geven ontstaat een dynamische plattegrond die zich vertaald in de gevel.”

“Op de verdieping zijn de slaapkamers op de kopse kanten gepositioneerd, waar grote openingen een panoramisch uitzicht geven op de groene omgeving. Het dakvlak wordt op een subtiele manier ingesneden zonder dat het afbreuk doet aan de strakke vormgegeven massa. Aan de oostzijde geeft een lang smal liggend raam in het dak uitzicht op de toegangsweg van het wooncluster terwijl aan de andere zijde door een in snede in het dakvlak een loggia ontstaat die voor daglicht en leefgenot zorgt in de woning.”

“Grote uitsnede en openingen van het strakke bouwvolume geven het traditionele volume dat gegeven was vanuit het stedenbouwkundig plan een eigentijdse uitstraling. Strakke detaillering met duurzame materialen geven een eigentijds karakter aan de strakke hoofdvorm.”

Is het ontwerpen en bouwen van een eigen woning veel goedkoper als het kopen van een kant en klaar huis?

“Goedkoper wil ik niet zeggen, je kunt misschien meer bouwen van hetzelfde geld. Je kiest materialen die kwalitatief beter zijn dan die normaliter in de projectbouw toegepast worden zoals binnenkozijnen van hout in plaats van staal en gemetselde binnenwanden in plaats van gispswanden. Door dingen zelf te doen bespaar je natuurlijk wel geld uit. Maar dan gaat het wel ergens anders aan op!”

Hoe werkt het kopen van een stuk grond bij de gemeente?

“Nadat we een lot van de notaris hadden gekregen werden de 35 kavels op volgorde van loting aangeboden aan de 160 inschrijvingen. Dus dan moet je het nodige geluk hebben maar ook doorzettingsvermogen.  De inschrijving was in 2006 en na de nodige bezwaarprocedures en twijfels of het plan er ooit zou komen kwam de start van de bouw er toch in 2009.”

In hoeverre moest je rekening houden met het bestemmingsplan?

“Het beeld kwaliteitsplan drukt een zware stempel op het gehele gebied, zo ligt de nokrichting vast maar ook de goothoogte, nokhoogte en de rooilijn. Ook de keuze van materialen en kleuren zijn ingekaderd.”

Is het ontwerpen van een woning voor jezelf makkelijker als het ontwerpen voor een klant?

“Over elke keuze denk je nog eens drie keer extra na of je dit nu wel zo moet doen of toch maar niet om het vervolgens toch maar wel te doen. Ook uit praktisch oogpunt bekijk je de woning nu aandachtiger.”

Hoe heb je de aannemer uitgekozen?

“Ik werk niet met één aannemer, maar met enkele onderaannemers die ik heb geselecteerd aan de hand van de offerte en het advies van anderen. In een dorp zijn de meeste bedrijven wel bekend en of ze al dan niet goed werk leveren.”

Welke tip zou je willen geven aan een architect die zijn eigen huis gaat ontwerpen?

“Denk ook af en toe aan je vriendin zodat ook zij haar ideeën kwijt kan, alleen wonen in je eigen ontwerp is ook maar saai!”

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie architectuur.

het op Twitter
Deel op Facebook

Eén reactie op Hoe ontwerp ik mijn eigen woning?

  1. Heel interessant! Ik heb altijd mijn eigen huis willen bouwen en eindelijk heb ik zo’n mogelijkheid. Persoonlijk zal ik geen tijd hebben om het huis zelf te ontwerpen, en ook ben ik geen expert in dit gebied, maar het idee met de slaapkamers op de kopse kanten en een panoramisch uitzicht op de groene omgeving lijkt me heel interessant! Misschien zal ik hetzelfde in mijn toekomstige huis maken. Bedankt voor het advies!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *