Organische architectuur

Stel dat we onze gebouwen zouden kunnen laten groeien. Zou dat niet geweldig zijn?

In plaats van onze genetische modificatie technieken op dieren los te laten nemen we bomen en planten als uitgangspunt om gebouwen te scheppen. Ik dat bomen, mits op ordelijke wijze neergezet, prima als constructieve structuur voor een gebouw zouden kunnen dienen.

Door architecten wordt toch al veel van de natuur afgekeken tijdens het ontwerpproces. Laten we het dan meteen goed doen en met levende stenen ons omhulsel optrekken. Levende gebouwen zijn duurzaamheid ten top. Als het gebouw ‘sterft’ zal het stoffelijke overschot door de natuur tot compost worden verwerkt en kan daaruit weer een nieuw gebouw ontstaan.

De natuur is meer dan duurzaam. In de huidige duurzaamheidshype probeert men op allerlei manieren de opwarming van de aarde te voorkomen. Het is dweilen met de kraan open, want dagelijks worden er miljoenen tonnen olie door onze motoren de atmosfeer in gebrand. Als we organisch gaan bouwen en ontwerpen is dat probleem in één klap opgelost, want in de natuur zelf komen geen processen voor die schadelijk zijn voor moeder aarde. (Tot op zekere hoogte geld in de natuur het recht van de sterkste, en meteorietinslagen zijn in dit model niet meegenomen)

De twintigste eeuw was een eeuw van een koude, levenloze technologische revolutie. Industriele producten zonder ziel. De 21ste eeuw zal een revolutie in de biotechnologie worden, uiteraard gesterkt door de ontwikkeling die de chip heeft doorgemaakt. Bruce Sterling, een bekende Science Fiction schrijver en futuroloog stelt in zijn boek Tomorrow Now dat biotechnologie in de toekomst belangrijk gaat worden. De technologie staat nu nog in kinderschoenen, maar het zal een hoge vlucht nemen. Nu spelen we met DNA, straks maakt iedereen gebruik van genetische modificatie om zichzelf een beter leven te geven.

Het probleem van de stedelijke mens die zich ontheemd voelt is met architectuur die gebruik maakt van de natuur ook meteen opgelost. Er is geen scheiding meer tussen stad en natuur. De stad is natuur. Er blijft dan slechts de scheiding over tussen bewoond en onbewoond.

Een architectenbureau wat veel van inspiratie uit de natuur haalt is 24H uit Rotterdam. Een selectie uit het portfolio van dat bureau:

Een organische structuur als gevelbekleding. Simpel en doeltreffend

Een woningbouwproject wat geënt lijkt te zijn op een organische structuur

Een woningbouwproject wat geënt lijkt te zijn op een organische structuur

Je kunt het gehele portfolio bekijken op de website van dit architectenbureau.

Organische architectuur zal waarschijnlijk beperkt blijven tot laagbouw, maar in het sprookje weet men met een hoge klimplant in de wolken te klimmen…

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie architectuur.

het op Twitter
Deel op Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *