Stad in de woestijn van OMA

The Architecture Foundation uit Engeland houdt met enige regelmaat interessante lezingen op het gebied van architectuur. Ze noemen zichzelf een ‘katalysator voor de architectuur’.

Eén van die interessante lezingen werd gehouden door de Nederlander Reinier de Graaf van OMA. Het Office for Metropolitan Architecture over Dubai: “the best way to be exceptional is to be boring”. Hij presenteerde op 20 november 2008 ‘de stad in de woestijn’, over de golfstaten en hoe zijn bureau de ontwikkelingen daar ziet. Vanaf de 36ste minuut wordt uitgelegd hoe zij een stad in de woestijn in gedachten hadden. Een geweldig plan, maar helaas wordt het niet uitgevoerd.

Naast dit vierkant in de woestijn heeft OMA enkele interessante conclusies te melden:

  • Vandaag de dag zijn er 22 megapolissen. In 1950 waren mochten alleen Londen en New York die titel dragen. De sterkst groeiende steden qua bevolkingsaantallen bevinden zich in de minst ontwikkelde delen van de wereld. “If the metropolis was at one point the pride of the First World, the metropolis has now undergone a paradox shift where it has become the problem of the third world.”
  • Voorspelling voor 2015: de top tien grootste steden bestaat volledig uit niet-westerse landen. Tokyo staat op nummer 1 en is in de lijst de enige rijke stad.
  • De sterkst groeiende megapolissen bevinden zich niet in democratieën. Francis Fukuyama dacht enkele jaren geleden dat  ieder land op weg was naar democratie, maar de huidige ontwikkelingen wijzen op het tegendeel. ‘Democratieen verminderen de bevolkingsgroei’ zou men eerder kunnen stellen.
  • Democratie zou de beste weg zijn naar economische voorspoed. Dat blijkt niet zo te zijn. In de top vijf van rijkste landen (uitgedrukt in economische fondsen) bevindt zich maar één democratie.
  • In Dubai wordt zo snel gebouwd dat terwijl men een masterplan aan het ontwerpen is, deze alweer achterhaald is.
  • 95 % van het inkomen van Dubai bestaat momenteel uit andere bronnen dan olie. Men heeft dit zo gepland om niet meer van de olie afhankelijk te zijn als deze over vijf jaar op is.
  • Londen is trots dat 50% van de inwoners in de stad buitenlander is. In Dubai is 85% buitenlander.

Dubai, een ‘monotony of the exceptional’. Er komen veel interessante feiten voorbij. Bovenstaande alleen al in de eerste 20 minuten. Bekijk het zelf in de video:

Edit: helaas is de video verwijderd van Vimeo.

Wat vind jij van de stad in de woestijn, zoals voorgesteld door architectenbureau OMA?

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie architectuur.

het op Twitter
Deel op Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *