Toekomstscenario’s voor De Adaptieve Dijk

de adaptieve dijkBij dJGA hebben we meegedaan aan een BNA onderzoek genaamd ‘De Adaptieve Dijk’. Daarin werden door 6 interdisciplinaire teams ontwerpvoorstellen gemaakt over hoe er ruimtelijke kwaliteit aan de Nederlandse dijken kan worden toegevoegd. “Strategieën voor dijktransitie in de komende 100 jaar” was de ondertitel.

Ik heb daar een tweetal toekomstscenario’s voor gevisualiseerd. Als eerste een dijk met een opslagbasin ernaast in het geval er meer water door de rivier stroomt dan de rivierbedding aankan. In zo’n noodscenario, waarbij het water over de dijk heen kan stromen naar het basin toe, komt zelfs de autoweg onder water te staan. Het fietspad ligt iets verhoogd en blijft daardoor droog. Klik hier om de slider in fullscreen te bekijken.

Als tweede de dijk die door het dorp Olst loopt. De (doorgaande) autoweg die het dorp nu doormidden snijdt hebben we in een betonnen bak als ‘dijk’ neergelegd. Daarbovenop is ruimte voor een publieke promenade, voorzien van een flexibele waterkering (het golfpatroon op het beeld hieronder). De mannen in oranje hesjes die ziet zijn van het dijkleger, dit zijn vrijwilligers die de staat van een dijk controleren en opgeroepen kunnen worden in geval van hoog water.

DeDijk-dorpsdijk-small

De BNA heeft ook een website over de Adaptieve Dijk gepubliceerd met daarop de plannen van alle teams. Bekijk het hier!

Dit is de presentatie die we bij dJGA maakten:

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie architectuur.

het op Twitter
Deel op Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *