3D scannen met een fotocamera

Dankzij de techniek van het gratis programma Photofly is het mogelijk om met je fototoestel een 3D-scan van een object, interieur of omgeving te maken.

Het werkt als volgt: Download en installeer het programma van de Autodesk website. Maak een groot aantal foto’s van het object of de ruimte die je gedigitaliseerd wilt zien. De foto’s importeer je in het programma, en die berekent er een 3D model van. Op de weblog Jamie’s Jewels kun je meer lezen over dat proces.

Vervolgens kun je het model exporteren naar jouw favoriete 3D programma. Als test maakte ik een scan van onderstaande maquette. Het is een 1:20 model van het project Form Follows Frequency, gemaakt van styrofoam en plexiglas wanden.

Photofly photo

de foto...

Photofly 3D model

... en het 3D model ...

... waarvan de geometrie de bobbeligheid heeft van een sneeuwlandschap

Met het uitproberen liep ik meteen tegen de beperkingen van deze techniek aan: glimmende en transparante oppervlakken kan het programma nog niet verwerken. Het staat nog in de kinderschoenen, maar ik denk dat er zeer veel potentie in zit. Autodesk kiest ervoor om alle berekeningen door een computer op afstand te laten gebeuren. Daarmee zorgen ze ervoor dat het ingenieuze programmeerwerk niet gekopieerd kan worden en hebben ze meteen alle ingescande 3D data ter beschikking.

3D scannen heeft de toekomst

In de bouwwereld gaan we steeds meer renoveren en steeds minder nieuw bouwen. Nederland raakt vol en er zijn genoeg oude gebouwen die hergebruikt kunnen worden. Ik denk dat Photofly prima ingezet kan worden om gebouwen te digitaliseren – zij het alleen voor beeld. Voor precisie tekeningen moet een gebouw alsnog ingemeten en nagetekend worden.

Deze techniek is ook op andere manieren bruikbaar. Zo kwam ik het voorbeeld tegen van een steengroeve: de eigenaar vliegt over het terrein, maakt foto’s en kan vervolgens met een 3D programma nameten hoeveel kubieke meter steen de afgelopen tijd is weggehakt.

Op youtube zijn al diverse filmpjes te vinden van mensen die zichzelf hebben ingescand:

Net als 3D printen

Stel dat 3D printen binnenkort doorbreekt dan wordt het dus bijvoorbeeld mogelijk om jezelf in te scannen en een levensechte pop van jezelf neer te zetten. Naar Maddam Tussaud gaan hoeft niet meer; je download gewoon even een scan van Barack Obama en print die uit.

Of ben je uitgekeken op die standaard pasta-vormen? Dan scan je gewoon een rare vorm in en print je die uit met de voedsel printer.

Als afsluiter iemand die zijn eigen slapende baby gescand heeft:

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie visualisatie.

het op Twitter
Deel op Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *