Architectuurvisualisatie met Unreal Engine

Vorige maand schreef ik over Unreal Engine als middel om met de Oculus Rift in een virtueel model rond te kijken. Daarnaast is het ook erg geschikt om gebouwen bijna fotorealistisch weer te geven. Om mezelf het programma eigen te maken heb ik het afstudeerwerk van collega Femke Feenstra erin gezet en er een architectuurfilm van gemaakt.

Huis voor alle Zinnen‘ zoals het afstudeerproject heet is een ontwerp voor een psychiatrisch centrum in Dordrecht. In plaats van een prikkelarme omgeving, wat het geval is bij veel bestaande klinieken, worden in dit ontwerp juist alle zintuigen aangesproken om het genezingsproces te stimuleren.
Het ontwerp had ik destijds al in 3ds Max getekend, dus was het vrij eenvoudig om dit over te zetten naar Unreal Engine. Ik denk dat het een prachtige manier is om alle gekromde ruimten in dit gebouw te ervaren. Hieronder vind je een aantal shots uit het model:

Het grote voordeel van Unreal Engine (UE) is dat het gebaseerd is op game-technieken en dat je daardoor geen extra rendertijd meer hebt al je het model eenmaal hebt gemaakt. Dus de drie minuten film die je hierboven ziet, kostten mij ook drie minuten om te renderen. Terwijl het filmpje van HollandPTC wat ik afgelopen voorjaar maakte op de traditionele manier, misschien wel 90 uur kostte om te laten renderen. Als je het 3D model dus eenmaal in UE geïmporteerd hebt krijg je het filmpje er praktisch ‘gratis’ bij, je hoeft alleen maar aan te geven waar je de camera wilt laten filmen.

Sinds Epic Games (de maker van Unreal Engine) de software gratis beschikbaar stelde ongeveer een jaar geleden zie je dan ook dat de initiatieven op dit gebied als paddenstoelen uit de grond schieten. Ik vind het wel een mooi principe wat ze hanteren: ‘we succeed if you succeed’. Als je een spel uitbrengt wat je met behulp van Unreal gemaakt hebt, krijgt Epic 5% van de opbrengst. En voor alle andere sectoren die van de software gebruikmaken (waaronder de architectuur) is het gratis.

Ook op deze manier een film van een mooi ontwerp laten maken? Neem contact met me op om te kijken wat we bij dJGA voor je kunnen maken.

En ga je zelf aan de slag met Unreal Engine? Volg de video tutorials van Epic zelf, lees deze tips en laat hieronder een reactie achter als je er niet uitkomt!

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie visualisatie.

het op Twitter
Deel op Facebook

3 reacties op “Architectuurvisualisatie met Unreal Engine

  1. Heel gaaf! Ik ben zelf bezig geweest met unity3d, maar dit is wel de overtreffende trap!

  2. Epic Games heeft mijn film nu ook gefeatured als ‘Pic of the Day’ in hun Launcher:

    epic games launcher

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *