Digitaal schilderen van het Colosseum in 10 stappen

Ik ben gefascineerd door digitaal schilderen. Pen en tablet in plaats van penseel en doek. Het kan de traditionele schilderkunst natuurlijk nooit vervangen, maar het vormt wel een mooie aanvulling.

Artiesten die deze techniek beheersen zijn bijvoorbeeld Jesse van Dijk en Ryan Church. De afbeeldingen die je op ConceptArtWorld of in de boekenserie Exposé kunt zien zijn vaak digitaal geschilderd. Mijn onderzoek naar de architectuur van het Colosseum heb ik gebruikt om dit amfitheater digitaal te schilderen. Hieronder zie je een overzicht van mijn proces, in twee rondes.

Voor het onderzoek had ik het gebouw al in 3ds Max gemodelleerd

Van dat 3D model heb ik deze doorsnede gemaakt.

Na tien minuten tekenen…

Na vier uur is deze afbeelding met Photoshop en een Wacom tablet digitaal geschilderd.

Voor de tweede ronde begin ik met deze render uit 3ds Max.

Compositiestudie

Kleurenpalet, van foto’s van het Colosseum en de website colourlovers.com

Ik ben benieuwd wat de invloed van de Gulden Snede is op het resultaat, en dus bepaal ik de compositie met deze verhouding.

colosseum

De ruwe opzet

Het uiteindelijke schilderij. (klik om te vergroten)

Benodigd: 3ds Max, Adobe Photoshop, Wacom Bamboo tablet
Tijd: 8 uur
Resolutie: 8984 x 5553 px

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie visualisatie.

het op Twitter
Deel op Facebook

7 reacties op “Digitaal schilderen van het Colosseum in 10 stappen

 1. Peter schreef op :

  Dag Frank,

  Dat ziet er echt super uit zeg, top!

  Groet,
  Peter

 2. Hey Frank,

  Wat geweldig! Ook mooi gedaan met de compositie. Is er binnen de architectuurstudie een bepaald studieboek over compositie? In de fotografie heb ik wel veel literatuur over compositie (van basis tot heel diepgaand) maar ik ben ook wel benieuwd hoe de architect werkt met compositie. Vooral omdat je zelf veel visuals moet maken die aanspreken voor een klant. Dan is compositie toch wel een essentieel onderdeel.

  grtz Ruud

 3. Marcel schreef op :

  Erg mooi gemaakt zeg!, met welke model/groote wacom werk je precies? Ik zou nog meer van dit soort posts zeker waarderen, misschien een keer een videocapture doen?

 4. Bedankt voor de reacties!

  @Ruud: Over het algemeen wordt er binnen de architectuur weinig over compositie gesproken. In ieder geval veel minder als bij de 2D kunsten als fotografie en schilderen. Een boek wat wel over architectuur & compositie gaat is Form, Space and Order door Francis D.K. Ching. Dat boek zou iedereen die in architectuur geïnteresseerd is in huis moeten hebben.
  Gisteravond was ik bij de presentatie van de woontoren New Orleans in Rotterdam van Alvaro Siza, en het viel me op dat die Portugese architect wel veel sprak over de compositie van zijn gebouw.
  Ik denk dat het dus verschilt per architect hoezeer hij of zij met compositie bezig is.

  @Marcel: een Wacom Bamboo, de simpelste in de lijn. Schilderen gaat daarmee al best goed. Als ik dit vaker ga doen koop ik misschien een Intuos.

 5. Dank Frank! Het boek ga ik nader bekijken en misschien wel kopen, leuk.

 6. Geachte,
  Allereerst met bewondering naar uw tekening gekeken, prachtig. Graag zou ik willen horen wat ik nodig hebt om ook digitaal te kunnen schilderen, want dat lijkt mij fantastisch om te doen. Ik hoop dat u mij kan helpen.
  Met een vriendelijke groet
  Anneke

  • Beste Anneke, je hebt een tekenprogramma als Photoshop of Corel Painter en een tekentablet nodig. Wacom is van die tabletten de bekendste producent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *