Maak een digitale maquette met Sketchfab

Dankzij een blog van 3D ontwikkelaar Klaas Nienhuis ontdekte ik Sketchfab. Het is een online platform waar je je 3D modellen (die je hebt gemaakt met Sketchup, 3ds Max, Revit of een ander programma) kunt publiceren. Eigenlijk een digitale maquette die vloeiend werkt op desktop, tablet of telefoon.

Ideaal om mee te communiceren met een klant, want zo’n 3D model waar je op elke manier naar kunt kijken is inzichtelijker dan een statisch 2D beeld. Je hebt er wel een internetverbinding voor nodig. Er zijn goede plugins beschikbaar voor de diverse software pakketten die ik al noemde, zodat je jouw model heel makkelijk kunt uploaden.

Sketchfab is ook hard aan de weg aan het timmeren op Virtual Reality gebied, maar zelf kreeg ik het met de HTC Vive nog niet aan de praat. Op je telefoon met een Google Cardboard viewer werkt het al wel. Sketchfab is gratis, maar als je meer functies wilt (zoals privé modellen die niet publiek op internet staan) dan is er ook een betaalde variant.

Dit zijn een drietal voorbeelden van Sketchfab modellen:


Het Greenwich obervatorium in Engeland: een soort Google-Earth variant waarbij de 3D data uit een drone-video op Youtube is gehaald.


Een voorbeeld van hoe je een vooraf gerenderd interieur online kunt plaatsen.


Een prachtige point-cloud visualisatie van een kerk, gebaseerd op 1430 foto’s.

Voor meer architectuur inspiratie op Sketchfab kun je kijken op Archdaily, wat er regelmatig voorbeelden van plaatst.

Wat zijn jouw ervaringen met Sketchfab?

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie visualisatie.

het op Twitter
Deel op Facebook

Eén reactie op Maak een digitale maquette met Sketchfab

  1. Cecile schreef op :

    Ik heb net willekeurig deze blog post gevonden en daar ben ik blij mee! Ik ben echt onder de indruk van al die informatie. Blijf alstublieft posten, want u heeft nog een trouwe lezer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *