mental ray iray: sneller visualiseren

Ik heb wel eens geroepen dat de toekomst van architectuurvisualisatie gebaat is in het gebruik van computergame engines. Daar kom ik op terug. Nvidia, mental images en Autodesk hebben mental ray iray gepresenteerd, een techniek waarmee de tijd dat je aan het renderen bent dramatisch ingekort wordt.

Dit doen ze door gebruik te maken van zowel de processor als de grafische kaart. Met voldoende rekenkracht is het hiermee mogelijk om real time in een fotorealistische ruimte rond te kijken, zelfs als je je niet achter je eigen computer zit. Dat wordt live gedemonstreerd in dit filmpje (begint vanaf de 55e minuut). Als dit werkelijkheid wordt over een paar jaar dan hoeven we dus niet meer terug te vallen op de techniek die ook voor computerspellen wordt gebruikt. Je kunt dan met 3ds Max rondlopen in een fotorealistische weergave van je ontwerp.

Renderen met mental ray wordt vergeleken met het vliegen van een 747. De vele instellingen en knopjes doen niet onder voor de cockpit van een jumbojet. Met iray komt daar verandering in. Er is slechts één instelling: tijd. Je bepaalt zelf hoe lang de render mag duren. Hoe langer je de computer laat rekenen, hoe mooier het eindresultaat.

Mental ray iray is vanaf vandaag (29 september) beschikbaar voor mensen die een subscription license hebben voor 3ds Max 2011. Als ik het geïnstalleerd heb verschijnen op deze weblog een paar testjes. Overigens ben je niet gebonden aan mental ray voor deze nieuwe manier van renderen, andere partijen brengen dit jaar ook nieuwe, GPU gebaseerde rendertechniek uit. De bekendste is V-Ray RT.

En nee, ik wordt niet gesponsord om dit bericht te schrijven; ik ben gewoon enthousiast over de mogelijkheden die iray gaat bieden.

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie visualisatie.

het op Twitter
Deel op Facebook

2 reacties op “mental ray iray: sneller visualiseren

  1. Die heb ik langs zien komen ja, ziet er knap uit. Maar ik heb wel zoiets van eerst zien, dan geloven…

    Van iray staan hier nog een paar mooie en snelle (+-5 minuten) renderingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *