VMX versus Rapp+Rapp

Architectenweb bericht dat er volgende week in de rechtbank van Utrecht over de nieuwe bibliotheek zal worden beslist.

Het betreft een kort geding wat aangespannen is door het architectenbureau Rapp+Rapp, wat van de gemeente de mededeling kreeg dat ze de prijsvraag hadden gewonnen. De gemeente Utrecht kwam later terug op die beslissing omdat er een rekenfout was gemaakt. Het bleek dat VMX de prijsvraag alsnog had gewonnen.

De gemeente zegt begrip te hebben voor de stap van het bureau, maar ziet het kort geding ‘met vertrouwen’ tegemoet. ,,Wij zijn er nog steeds van overtuigd dat we de juiste stappen hebben gezet”, zegt woordvoerder Natasja Talitsch.

Mijn mening

Persoonlijk hoop ik dat Rapp+Rapp dit kort geding verliest, niet omdat ze misschien geen gelijk hebben, maar omdat ze een spuuglelijk ontwerp hebben ingediend. Ik snap niet dat de gemeente dit ontwerp kon laten winnen, want er waren veel betere bij

Het ontwerp van Rapp+Rapp mag er misschien licht uitzien op de rendering, het zal een zware stempel drukken op de omgeving. Over de raamconfugiratie lijkt niet te zijn nagedacht – afgezien van het feit dat er onderin minder kunnen zijn omdat de belastingen daar zwaarder zijn. Daarnaast hebben ze bij het interieur en op de plattegrond gewerkt met ronde vormen, en daar is aan de buitenkant niets van terug te zien.
Het ontwerp van VMX is een abstracte, rechtlijnige blob die als duidelijk baken dient in de omgeving. Omdat het is opgetild heeft het verkeer weinig last van het gebouw.

Het promotiefilmpje van VMX is erg mooi:

Jouw mening

Wat vind jij hiervan? Heb ik een slechte smaak of heeft Rapp+Rapp er inderdaad weinig van begrepen?

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie architectuur.

het op Twitter
Deel op Facebook

4 reacties op “VMX versus Rapp+Rapp

  1. Twitter: Bibliotheek 3.0 | M A D B E L L O

    […] Oorlog in biebland : VMX versus Rapp+Rapp […]

  2. Hoekie schreef op :

    Het ontwerp van VMX is veel mooier dan het van Rapp+Rapp. Ook tussen de overige inschrijvingen staan ontwerpen die ik beter in utrecht vind passen dan dat van Rapp+Rapp. Ik ben benieuwd hoe dit juridisch conflict afloopt. En welke stappen rapp+rapp nu werkelijk ondernomen hebben nadat zij de wedstrijd gewonnen hadden. Daarmee bedoel ik dat een wedstrijd verliezen niet “leuk” is, maar wanneer je het ontwerp verder uitgewerkt hebt je daadwerkelijk ook geld geïnvesteerd hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *