Wonen in de Shelltoren

“De leegstand van kantoorpanden is de laatste tijd flink toegenomen en met name kantoorgebouwen uit de jaren ’60 en ’70 staan vaak langdurig leeg. Als kantoorgebruikers al verhuizen, schuiven zij door naar nieuwbouw en laten daarbij kantoorpanden achter die zeer moeilijk verhuurbaar blijken omdat ze niet meer voldoen aan de marktvraag. Terwijl de bouwtechnische levensduur van deze achtergelaten panden nog steeds heel lang is.”

Aldus architectuurstudent Dik Houben tijdens zijn afstudeerpresentatie. Met een behoefte aan woningen in het centrum en een grote hoeveelheid kantoorruimte die leegstaat is transformatie van kantoren naar woningen een actueel onderwerp in de architectuur.

Dik Houben is één van de studenten die is afgestudeerd op dit onderwerp. Zijn afstudeerwerk draait om de herbestemming van de Shelltoren naar een woontoren. (Shell maakte overigens onlangs bekend terug te keren naar het centrum van Rotterdam, maar dan in een ander pand langs het Weena). Door het gesloten karakter kon deze 95 meter hoge toren nooit op veel waardering van de Rotterdammers rekenen.

De betonnen monoliet in het centrum van Rotterdam staat gedeeltelijk leeg. Hij werd in de jaren ‘70 ontworpen door architect Piet Zandstra van het architectenbureau wat tegenwoordig ZZDP heet. De bouwmethode was uniek; er werden zoveel mogelijk elementen geprefabriceerd zodat de bouwtijd beperkt bleef.

Onverwoestbare betonnen elementen

Het resolute karakter van de toren wordt gevormd door de repeterende betonnen gevelelementen. Deze elementen zijn 5,4 meter breed en wegen per stuk 7500 kilo. “De betonnen gevelpanelen van het gebouw zijn zo zwaar gedimensioneerd dat bij een nieuwe lichte gevel het gebouw extra verdiepingen kan krijgen en buitenruimtes simpelweg aan het bestaande gebouw gehangen kunnen worden”, aldus Houben.

Hij koos ervoor om de gesloten identiteit te veranderen door de bestaande gevelpanelen te verwijderen en te vervangen door een transparante gevel van glas en gaas. Om de kenmerkende plasticiteit van de gevel te behouden zijn deze nieuwe gevelelementen ontworpen in een vorm die refereert naar de betonnen prefab-architectuur van de jaren ’70.

Dankzij de flexibiliteit van de constructie van het bestaande gebouw is er een grote variëteit aan verschillende woningen mogelijk. Op onderstaande plattegronden zie je daar een aantal voorbeelden van. De kern met liften, trappen en installaties is vast, de overige ruimte is vrij in te delen. In opgetopte lagen in de kroon van de toren kan een appartement gemaakt worden als woon/werk studio en twee verdiepingen beslaan.

Het plan is er. Nu nog een ontwikkelaar die deze radicale transformatie aandurft.

Zicht op de toren vanaf het Hofplein
De nieuwe gevelelementen

In de plint komen diverse functies, zoals een espressobar
Zicht vanonder het naastgelegen gebouw

Voor meer informatie over dit project kun je contact opnemen met Dik Houben via zijn website.

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie architectuur.

het op Twitter
Deel op Facebook

3 reacties op “Wonen in de Shelltoren

  1. Hans schreef op :

    Leuk artikeltje. Zal wel een flinke (lees: dure) klus zijn om zo’n gebouw van zijn dikke betonnen huid te ontdoen.

  2. Ja, hoewel de prefab betonnen gevelelementen niet aan de achterliggende constructie zijn vastgestort zal dat inderdaad de meest arbeidsintensieve verandering zijn. En vervolgens de vraag wat je dan met al die betonnen elementen kunt gaan doen.

    Misschien wel aan China verkopen, krijgen ze daar een ‘origineel’ Nederlands monument in handen 😉

  3. Hans schreef op :

    *Mompelt iets over verzendkosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *