9 tips voor een goede recensie

Recenseren is makkelijk. Althans, als je er even voor gaat zitten. Er zijn een aantal dingen die steevast in een recensie thuishoren. Ik som er hier een aantal op uit mijn eigen ervaring.

Als voorbeeld neem ik hier het recenseren van een boek, wat ik zelf het vaakst doe.

 1. Schrijf de recensie meteen als je het boek uit hebt. Je kunt dan vol vuur schrijven over hoe geweldig goed of slecht het boek is.
 2. Schrijf de recensie niet meteen als je het boek uit hebt, dan krijg je een objectievere recensie. Doordat de inhoud niet meer zo sterk op je netvlies staat schrijf je de recensie met minder passie. Waarschijnlijk zal de recensie dan ook saaier zijn om te lezen.
 3. Citeer uit het boek. Om de potentiële lezers een beeld te geven van het taalgebruik in het boek is het zinnig om enkele aansprekende passages te citeren. Citeer niet teveel; er moet ruimte overblijven voor je eigen mening.
 4. Geef je mening over het boek. Niets is zo irritant als een beschrijving van een boek die als recensie wordt gepresenteerd. De lezer kan er dan niets mee omdat hij nog steeds niet weet of hij het boek wel of niet moet aanschaffen. Vertel de lezer wat je van het boek vindt en beargumenteer dit.
 5. Lees recensies in de krant. Professionele journalisten kunnen schitterende recensies schrijven en jij kunt daar inspiratie uit opdoen.
 6. Plaats een foto van de voorkant van het boek bij de recensie. Veel mensen zijn visueel ingesteld en onthouden een plaatje sneller dan een titel van een boek.
 7. Vergelijk jouw recensie met die van anderen over hetzelfde boek. Als bijvoorbeeld iedereen positief over een boek is en jij negatief, is het misschien verstandig om je mening wat af te zwakken.
 8. Maak foto’s van het boek als de opmaak tot de verbeelding spreekt of als het om een boek met veel afbeeldingen gaat.
 9. Voeg tot slot algemene informatie toe over het boek, zoals het aantal pagina’s, bindwijze, uitgeverij en prijs.

Overige tips

Recenseren is leuk, zeker als je de boeken gratis krijgt. Als je via een weblog, tijdschrift, krant of ander medium je recensies kunt publiceren krijg je gratis recensie exemplaren van de uitgeverij. Er zijn een paar uitgeverijen die wat moeilijker doen, maar over het algemeen stuurt men na een mailtje al snel een boek op.

Wees niet bang om een boek af te kraken als je dat met argumenten kunt doen. De auteur, uitgever en lezer zijn er mee gebaat om de waarheid te horen. Als een boek geweldig is, schrijf dan niet alleen ‘dit is supervet!’ maar geef ook aan waarom het in jouw ogen te prijzen is.

Ben ik nog tips vergeten? Wat vind jij belangrijk bij een recensie?

Foto door r0b1 op flickr. Al mijn recensie’s kun je op de boeken pagina vinden. Volgende week maandag schrijf ik op deze plek ‘hoe een recensie niet moet’.

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie boeken.

het op Twitter
Deel op Facebook

20 reacties op “9 tips voor een goede recensie

 1. Larien schreef op :

  Tip 10. Zorg dat je goed Nederlands schrijft. “Veel mensen …onthouden een plaatje sneller als een titel van een boek” is uiteraard fout; het moet natuurlijk zijn “Veel mensen …onthouden een plaatje sneller DAN een titel van een boek.”

 2. Helemaal goed dit artikel. Punt 7 is een overweging die je kunt maken, aan de andere kant is komt het je herkenbaarheid ten goede wanneer je mening origineel is.

  De punten gaan niet alleen op voor recensies over boeken maar ook voor recensies in het algemeen, zoals bijvoorbeeld album recensies!

 3. Bedankt voor je reactie Edward. Je opmerking is inderdaad het overwegen waard.

  Een andere grapjas vond ook dat de punten goed voor andere media bruikbaar zijn en heeft delen van dit artikel gekopieerd en toegepast op film.

 4. Hij heeft je wel in zijn bronvermelding staan en dat is dan toch maar weer een inkomende link!

 5. @ Edward: Dat klopt, en daar ben ik ook blij om. Er is ook wel eens iets gekopieerd zonder bronvermelding.

  Wat ik vreemd vind is dat iemand in een artikel voor zijn opleiding zomaar iets kopieert en het niet in zijn eigen woorden zet. Daar prikt een leraar zo doorheen (als het al beoordeeld wordt).

 6. Vergeet niet een (affliate-)bestellink van het boek op te nemen. Je maakt het de lezer makkelijk doordat hij het boek direct kan bestellen bij bv Bol.com of Managementboek. Als je blog goed wordt gelezen, kan het je ook nog een zakcentje opleveren.

 7. Ricardo schreef op :

  Ik schrijf zelf filmrecensies en vind je punten 2 en 7 op zijn zachtst gezegd apart. Punt 2 staat ten eerste haaks op wat je in je eerste punt toelicht en ten tweede zie ik niet hoe een recensie ‘objectief’ kan of hoort te zijn. De nuance die je maakt door te stellen dat er verschillende gradaties van subjectiviteit zitten in een recensie snap ik al helemaal niet.

  Over punt 7. Waarom zou jouw mening, wat ook nog eens hetgeen is waarvoor mensen je recensie lezen, af moeten hangen van wat anderen schrijven? Een recensie hoort de mening van de schrijver te herbergen, of die nu mijlenver van de norm afwijkt of niet. Sterker nog, zoals Edward al aangaf, met een recensie die nonconformistisch is kan je je als schrijver natuurlijk beter profileren.

 8. @René: Dat is inderdaad een goede tip.

  @Ricardo: Punt 2 staat inderdaad haaks op punt 1, die staat er alleen maar om aan te geven wanneer je het best een recensie kunt schrijven. Ik had het idee dat de lezers wel door zouden hebben dat ze zoiets niet letterlijk moeten nemen.

  Als je langer wacht met het schrijven van een recensie lijkt het mij dat je het besproken onderwerp meer ‘van een afstand’ en dus meer objectief bekijkt. Hoe het zit met mijn voorgestelde gradaties van objectiviteit ben ik zelf ook nog niet achter.

  Je moet inderdaad duidelijk je eigen mening naar voren laten komen, maar als het en boek of film is van een genre wat je niet aanstaat wordt het al lastiger om er een goed oordeel over te vellen. In zo’n geval zou ik mijn punt 7 aanraden.

 9. jeangenie schreef op :

  Bij 4: Vertel de lezer wat je van het boek vind en beargumenteer dat??
  Hoe beargumenteer je een boek. Een boek geeft in veel gevallen jou de kans om je eigen fantasie aan het werk te zetten. Hoe geef je je gevoel weer? niet met argumenten. Emotie is niet zomaar te vertalen in letters.
  Dit zou ik zelf het moeilijkst vinden, maar er zou wel in elke recensie iets van “jouw” emotie moeten zitten.

 10. Beste Jeangenie, bedankt voor je reactie. Het gaat om het beargumenteren van je mening. Een lezer kan niet zoveel met een mening als ‘ik vind het een mooi boek’. Men wil graag horen waarom het een mooi boek is.

  Dat er emotie in een recensie moet zitten: dat ben ik met je eens, maar ik denk dat zoiets niet in een criterium te vertalen is. Iedereen heeft zijn of haar eigen manier van schrijven en recenseren.

 11. Rinske schreef op :

  Ik moet een recensie schrijven voor school (2vwo) en ik heb wel wat aan de tips gehad maar het moet 500 woorden zijn en dat red ik dus echt niet. Dan moet je wel wat gaan lullen en je moet oppassen dat je niet het zelfde gaat herhalen. Ik ben nu bij de 375 woorden en ik vind het eigenlijk wel genoeg..

 12. Linda schreef op :

  Ik ben blij met deze tips omdat mijn ‘alpha kant’ niet zo sterk is en ik toch een recensie moet schrijven voor mijn studie. Hier staat bijna technisch; in een helder overzicht met weinig leeswerk, opgesomd hoe je een goede recensie kunt schrijven. De andere kant, hoe het juist niet moet (don’ts), zoals ik bij punt 2 heb opgepikt, vind ik net zo verhelderend als de do’s. Bedankt voor dit stuk.

 13. moniek schreef op :

  tip één en tip twee spreken elkaar nogal tegen.

 14. Tom schreef op :

  Wat moet er in een beoordeling van een goede recensie vermeld worden? Je kan de inhoud van een verhaal beoordelen, maar toch ook de manier waarop de schrijver het boek heeft geschreven? Of wat je vindt van de karakters? Kan er iemand mij nog een paar tips geven alsjeblieft?

  Dankje

 15. leuk artikel en handige tips, vraagje over punt 1 en 2: wel of niet direct review schrijven?

 16. Robin schreef op :

  Heel erg bedankt voor de tips!
  Ik moet zelf voor de universiteit ook een recensie schrijven voor een boek.
  Zit er ook nog een minimaal/maximaal woordenlijst vast aan het schrijven van een recensie?

 17. Twitter: 9 tips voor een goede recensie | KlerenvandeKeizer

  […] via 9 tips voor een goede recensie. […]

 18. ines schreef op :

  wil je mij helpen me een boekbespreking

 19. bert de jong schreef op :

  ja hoor tuurlijk wil ik helpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *