Akoestiek en geluidsisolatie

Acoustics and sound insulation is onlangs uitgekomen in de boekenserie van het tijdschrift Detail. Een recensie van het boek.

Akoestiek is meestal een ondergeschoven kindje. Alleen bij gebouwen met een muziekfunctie wordt vanaf het begin een geluidsexpert ingeschakeld om na te denken over het ontwerp. Omdat zo’n expert geld kost zal het voor de reguliere ontwerpen economisch niet verstandig zijn er één in te huren. Ik pleit voor een akoestisch gespecialiseerde bouwtechnicus binnen elk architectenbureau die zijn collega’s kan adviseren.

Eerder verschenen in de Detail serie al boeken over de toepassing van beton, staal, lichtontwerp, isolatie materiaal, lichtdoorlatende materialen en hout constructies. Samen met dit deel over akoestiek en geluidsisolatie is het uiteindelijk een diepgaande bouwtechnische serie die in mijn ogen goed als lesboek gebruikt kan worden op de diverse bouwkundige opleidingen. (overigens zie ik dit niet snel gebeuren aangezien we al Jellema hebben, ook een uitstekende serie bouwkunde boeken).

Inhoud

Het boek is geschreven in het Engels. Het niveau is van Engels is goed, een woordenboek erbij pakken is voor iemand die regelmatig Engels leest niet nodig. Het boek begint met een algemene theoretische uiteenzetting over geluid. Het begint heel theoretisch en naarmate je dieper in het boek komt wordt het praktischer. Een overzicht van de inhoudsopgave:

  1. Geluid theorie
  2. Ruimte akoestiek
  3. Gebouw akoestiek
  4. Geluidsisolatie in een stedelijke omgeving
  5. Kantoorgebouwen
  6. Scholen
  7. Theaters en congreszalen
  8. Concertgebouwen
  9. Kerken

Zoals je kunt zien zijn de eerste vier hoofdstukken vrij theoretisch en worden daarna de verschillende gebouwsoorten besproken. Elk soort gebouw heeft zijn eigen akoestische kenmerken. De belangrijkste waarde hierbij is de tijd die het indirecte geluid in de ruimte erover doet om te reflecteren en terug te keren naar jouw oor. Als dit te lang is bij spraak dan kan dat storend zijn, maar bij muziek is een langere reflectietijd juist gewenst want dan wordt het geluid versterkt.

Wat erg prettig is zijn de verschillende case-studies van bestaande gebouwen die in het boek zijn opgenomen. Met tekeningen en foto’s wordt duidelijk gemaakt hoe in die specifieke situatie de geluidstechniek werd verzorgt.

Conclusie

Ik denk dat het verstandig is als iedere bouwkundige en architect dit of een gelijkwaardig boek over geluid leest. Acoustics and sound insulation is een erg compleet en duidelijk boek, precies zoals je verwacht van een serieus boek wat jou de kunst van de perfecte akoestische eigenschappen aan mag leren. 34,50 is ook een erg schappelijke prijs voor de gedetailleerde informatie die in dit boek staat, veel lesboeken zijn een stuk duurder.

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie boeken.

het op Twitter
Deel op Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *