Architectuur en fictie in Beyond

Beyond is het nieuwe ‘bookazine’ van uitgeverij Sun. Erin vind je een aantal korte verhalen over architectuur en haar toekomst.

Het begint al goed met de cover. Een Half Life 2-achtige scene verklapt al iets over wat we in het boek gaan lezen. Science Fiction die ons waarschuwt voor de duistere toekomst die we tegemoet gaan. Dit eerste deel van Beyond heeft als ondertitel ‘Scenario’s and speculations’. De verhalen zijn dan ook scenario’s en speculaties omtrent de toekomst van de Europese stad.

Voor de inhoud citeer ik het persbericht:

“In nummer 1 getiteld ‘Scenarios and Speculations’ onder meer het sciencefictionverhaal ‘White Fungus’ van de Amerikaanse schrijver Bruce Sterling, het stripverhaal ‘Re:doing Dubai’ door architect Wes Jones en de reprint van ‘Twelve Ideal Cities’ van de radicale experimentele architectuurgroep Superstudio (1966-1978). Verder in Beyond no.1 verhalen en essays van Gilles Delalex, Michelle Provoost, Knut Birkholz, Srdjan Jovanovic Weiss, Boris Jensen, Silvia Banchini, Luis Falcón, Antonio Scarponi, Lara Schrijver, Kobas Laksa en Shumon Basar.”

Het eerste stuk van het genoemde Science Fiction verhaal van Bruce Sterling is gratis te downloaden op de website van Sun.

Normaliter is het zo dat de door Nederlanders geschreven stukken in Engelse architectuur tijdschriften een hogere kwaliteit hebben als die van uit andere landen afkomstige auteurs. Ik denk hierbij aan tijdschriften als A10 en Volume. Bij Beyond is dat niet zo. De door niet-Nederlanders geschreven stukken springen eruit, met uitzondering van Aaron Betsky laten mijn landgenoten het een beetje afweten.

Beyond: mijn mening

Wat ik  goed vind aan Beyond is de diversiteit. Het is allemaal architectonische fictie, maar dit thema wordt door de verschillende auteurs zeer uiteenlopend uitgewerkt. Zo is er een stripverhaal over Dubai, een verhaal over een man die verslaafd raakt aan de snelweg en een essay over het spanningsveld tussen architectuur en het geschreven woord.

Ik heb genoten van Beyond en als jij ook van architectuur en fictie houdt dan zal dit boek je een hoop inspiratie geven. Beyond lijkt veel op Volume, en toch ook weer niet. Beiden worden in Nederland gemaakt, hebben hetzelfde formaat en dikte. Ze zijn ongeveer even duur en publiceren over de hedendaagse en toekomstige architectuur. Het grote verschil is dat Volume over non-fictie gaat en Beyond over fictie.

Conclusie

Voor 24,50 heb je een mooi vormgegeven boek annex tijdschrift met 15 verhalen die proberen jou na te laten denken over de architectonische en technologische ontwikkelingen. Hoe ziet de wereld er over 50 jaar uit? Beyond mag het zeggen.

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie boeken.

het op Twitter
Deel op Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *