Mijn architectuurboeken top 3

In het atelier The Classical City dat ik vorig jaar deed op de Rotterdamse Academie van Bouwkunst kwamen veel boeken over klassieke architectuur aan de orde. Dit is mijn top 3. Ben je een fan van Romeinse bouwkunst, geometrische vormen en isometrische tekeningen dan moet je deze boeken in de kast hebben staan.

1. Principles of Roman Architecture – Mark Wilson Jones

Principles of Roman Architecture - Mark Wilson JonesProportionele verhoudingen in Romeinse architectuur vind ik fascinerend. Vooral omdat er waarschijnlijk minder in zitten dan ik er in wil zien. Of misschien juist wel meer. Wat de uitkomst ook mag zijn, dit boek is een goed startpunt in de zoektocht naar de kern van de Romeinse architectuur.

Wilson Jones toont aan dat veel Romeinse gebouwen herleid kunnen worden tot geometrische vormen, zoals een vierkant of cirkel. Hij laat zien hoe het Colosseum op ingenieuze wijze ontworpen is, hoe een Corintische zuil gemaakt werd en hoe de Romeinen in staat waren een kunstwerk als het Pantheon te construeren. Dit boek is ook zeer waardevol door de tekeningen van Romeinse gebouwen die erin zijn opgenomen. Inclusief maten, zodat je je eigen onderzoek hierop kunt baseren.

Een andere recensent schreef: “er zijn te weinig synoniemen voor het woord ‘briljant’ om dit boek te beschrijven”, en daar sluit ik me graag bij aan.

2. Ten Canonical Buildings 1950 – 2000 – Peter Eisenman

In dit boek analyseert Peter Eisenman tien gebouwen uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Ontwerpen van onder andere Mies van der Rohe, Le Corbusier, Louis Kahn, Aldo Rossi, Rem Koolhaas en Daniel Libeskind komen aan bod. Met chirurgische precisie worden deze gebouwen op alle mogelijke manieren doorgesneden. Op de operatietafel van Eisenman wordt elk ontwerp inzichtelijk. Bij een massaal complex als OMA’s Jussieu Libraries gaat dat vooral over de routing en ruimtelijke indeling; een klein ontwerp als het Farnsworth House wordt tot in het detail gevisualiseerd.

Dit boek is het resultaat van de vier jaar dat Eisenman gastdocent was aan de Princeton universiteit. De vele tekeningen in het boek zijn door een groep studenten gemaakt. Het waren deze tekeningen waar we de inspiratie uit haalden voor de panelen van The Classical City. Eenvoudige isometrische zwart-wit lijntekeningen met in het rood per tekening de analyse geaccentueerd.

Dit boek is zowel een must-have voor de analyses van de tien ontwerpen als de schoonheid van de tekeningen.

3. The Four Books on Architecture – Andrea Palladio

De zestiende-eeuwse Italiaanse architect Andrea Palladio bestudeerde de Romeinse architectuur en tekende deze. Dat deed hij in navolging van Vitruvius, wiens werken honderd jaar daarvoor waren herontdekt in een Zwitsers klooster. Hoewel hij niet verder kwam dan vier boeken – Vitruvius had er tien – bieden deze wel een schat aan informatie over de verhoudingen, ornamenten en benamingen van de Romeinse bouwkunst. Het boek beschrijft onder andere tempels, basilica’s, bruggen, wegen en villa’s. Maar ook gebouwelementen als trappen, daken, muren en natuurlijk de vijf Romeinse zuilen.

Deze vormen toont Palladio op papier in tekeningen die vijf eeuwen later nog tot de verbeelding spreken.

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie boeken.

het op Twitter
Deel op Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *