Basis van de stedenbouwkunde

designing-cities-01 Tijdens mijn opleiding tot architect heb ik ontdekt dat mijn vak veel verwantschap heeft met de stedenbouwkunde. Dat komt doordat beide opleidingen aangeboden worden op de academie waar ik studeer, en het lesprogramma ook zo is ingericht dat je als student elementen van het andere discipline meekrijgt. Het is voor architecten belangrijk om te weten in welke ruimte zijn of haar gebouw een plaats krijgt, wat de context is.

Maar hoewel ik van gebouwen weet wat de ‘tools’ zijn waarmee ik kan ontwerpen (gevels, constructie, ornament, publiek-prive, massa/holte, etc), was me dat voor stedenbouw een stuk minder duidelijk. Tijdens mijn studie kwam ik in aanraking met termen als openbare ruimte, straatprofiel, groenstructuur en . En dat is waar dit nieuwe boek ‘Designing Cities’ om de hoek komt kijken: het legt je de basisgereedschappen uit waarmee je een stad kunt ontwerpen.

In een tiental hoofdstukken legt de Duitse auteur Leonhard Schenk uit wat de verschillende principes zijn waarmee gebouwen een stad vormen. Wel is het zo dat vooral principes op grotere schaal behandeld worden, ben je dus op zoek naar kleine stedenbouwkundige plannen dan kun je beter een ander boek nemen. Hieronder in de afbeeldingen kun je zien op welke manieren stedenbouwkundige principes worden toegelicht.

designing-cities-04

Visuele principes: vrij-in-het-veld of uitgesneden

designing-cities-05

Dit ontwerp van Zaha Hadid architects wordt door de auteur gekenmerkt door de -op een anatomische doorsnede lijkende- organische vorm

designing-cities-06

designing-cities-03

Het merendeel van de plannen wordt toegelicht middels stedenbouwkundige tekeningen en foto’s van maquettes

Voor studenten is dit een zeer handig boek, want je hebt hiermee een overzicht in handen om een stedenbouwkundig plan te maken. Je leert welke principes in de geschiedenis van de stedenbouw ontstaan zijn en er staan veel hedendaagse prijsvraaginzendingen en projecten in. De opgenomen projecten zijn goed gedocumenteerd en voorzien van ‘tags’ die aangeven wat voor soort stedenbouwkundig plan het is.

designing-cities-02

De documentatie bij elk project met tags, categorie, ontwerpjaar, ontwerper, locatie en specifieke kwaliteiten

Daarmee komt ook het enige kritiekpunt wat ik heb op dit boek aan het licht: veel van de opgenomen projecten zijn Europan of andere prijsvraaginzendingen. Dat zijn natuurlijk prima plannen, maar het was voor het evenwicht wel mooi geweest als er wat meer gerealiseerde werken in hadden gestaan. Door het overwicht aan prijsvraaginzendingen vraag ik me af wat de houdbaarheid van dit boek zal zijn; het geeft misschien meer de tijdsgeest aan dan dat het stedenbouwkundige principes aanreikt die de eeuwen kunnen doorstaan. Overigens is stedenbouwkunde een zeer langzame tak van sport, dus het kan goed zijn dat als je een tiental jaar wacht veel van deze plannen in het echt te zien zijn.

designing-cities-07

Concluderend ben ik zeer tevreden over dit werk als overzicht en introductie op de stedenbouwkunde. Designing Cities is zeer compleet; zelfs de representatie van stedenbouwkundige plannen is er in opgenomen. Zo is er een hoofdstuk gewijd aan posters met plannen. Het is dus een goed bruikbaar boek voor studenten, maar als je wat diepere stof zoekt zul je elders moeten kijken.

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie boeken.

het op Twitter
Deel op Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *