Darwin: de biografie

Charles Darwin had een interessant leven; zoveel is me wel duidelijk geworden na het lezen van deze biografie. Dit lijvige werk (900 pagina’s) is geschreven door Adrian Desmond en James Moore.

Twee hoogleraren die Darwin door en door kennen. Het boek verscheen in 1991 voor het eerst in het Engels. 17 jaar later is er nu ook een Nederlandse vertaling beschikbaar. Blijkbaar was er daarvoor geen noodzaak om het boek in het Nederlands te vertalen. Nu 2009 het Darwinjaar is kan men mooi een graantje meeplukken van de publiciteit.

Darwin’s leven

De negentiende eeuwse Engelse samenleving werd nog sterk gekenmerkt door de rangen en standen. Charles Darwin werd geboren in een doktersgezin, en dat trof hij. Hij heeft zijn hele leven niet hoeven werken om brood op de plank te krijgen. Doordat zijn voorgeslacht status had, had hij geld wat hij erfde en goed kon investeren.

De vader en opa van Darwin waren dokter en ook zijn oudere broer werd opgeleid om dokter te worden. Darwin volgde in hun voetspoor en ging medicijnen studeren in Cambridge. Na een paar jaar kwam hij erachter dat het hem niet beviel en stapte hij over naar theologie in Edinburgh. Hij zou priester worden. Zo ver is het nooit gekomen. Toen hij eenmaal zijn studie afgerond had kreeg hij een aanbod om de wereld rond te reizen met de Beagle. Dat aanbod greep hij met beide handen aan en zodoende werd hij voor een jaar de disgenoot van kapitein FitzRoy.

Het doel van de Beagle was om de kaarten van Zuid Amerika te verbeteren. Darwin ging mee om voor onderzoek allerlei dieren te vangen. Ook deed hij in Zuid Amerika geologisch onderzoek. Kratten vol dieren en botten werden naar Engeland gestuurd zodat hij ze later kan gebruiken voor onderzoek. Met zijn notitieblok in de hand verkende hij de wereld en deed zijn eerste indrukken op die later zouden leiden tot de evolutie theorie.

In de vele jaren die volgen na zijn reis op de Beagle doet hij onderzoek in zijn huis in Engeland. Hij onderzoekt zeer veel verschillende diersoorten, schrijft er boeken en verslagen over en publiceert uiteindelijk in 1859 zijn origin of species. Gedurende zijn leven in Engeland is hij veelvuldig ziek en heeft bijna constant last van zijn maag. Een leven met ziekte zoals Darwin dat heeft gehad wens je niemand toe.

Iedereen die iets zinnigs over het leven van Darwin wil zeggen, moet deze biografie gelezen hebben. Het boek neemt je als een trein door het leven van de wetenschapper heen en verteld bijna van dag tot dag hoe hij zijn leven leidde. Vooral het stuk over de reis met de Beagle is erg onderhoudend; het lijkt dan meer een spannend jongensboek als een degelijke biografie. Ik vind het verbazingwekkend dat de auteurs er zo goed in geslaagd zijn om Darwin toegankelijk te maken voor het grote publiek. Het lezen van dit boek is zeker geen straf, het is plezierig geschreven en goed vertaald uit het Engels.

Darwin: kapelaan van de duivel?

Zeker christenen zouden dit boek tot zich moeten nemen, om meer inzicht te krijgen in zijn persoon. Er hangt nogal een ‘kapelaan van de duivel’ sfeer om hem heen, terwijl dit helemaal niet zo is. Darwin was een zorgvuldige wetenschapper die via uitvoerig onderzoek tot zijn evolutietheorie kwam, geen marionet van de duivel om voor de christenen de schepping te bederven.

Darwin. De biografie; Adrian Desmond en James Moore; uitgeverij Nieuw Amsterdam; 976 pagina’s gebonden;  49,95 euro.

Als je meer wilt lezen over Darwin, is het Wikipedia artikel een goed artikel. Daar wordt ook veelvuldig gerefereerd aan het hier besproken boek. Ook het Reformatorisch Dagblad heeft een uitgebreide recensie van dit boek.

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie boeken.

het op Twitter
Deel op Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *