Een diagram zegt meer dan duizend foto’s

Moderne architectuur is ondenkbaar zonder het diagram. Dat is de les die je kunt trekken na het lezen van het boek The Diagrams of Architecture. In dit door Mark Garcia samengestelde boek staan een aantal teksten en voorbeelden van architecten die diagrammen gebruiken om tot een ontwerp te komen. Als data visueel weergegeven wordt ontstaat er al snel een concept waar je een ontwerp op kunt baseren.

The Diagrams of Architecture

Anthony Vidler stelt in een essay dat het gebruik van diagrammen invloed heeft op het uiteindelijke ontwerp. Moderne architectuur had niet kunnen bestaan zonder de abstractie van het diagram. Zoals het modernisme de ballast van het ornament van zich afwierp, zo reduceert een diagram de werkelijkheid tot een abstracte tekening.
Hij merkt ook op dat architect een merkwaardig beroep is in vergelijking met kunstenaars en beeldhouwers. Hij citeert Robin Evans:

“This is the peculiar disadvantage under which architects labour; never working directly with the object of their thought, always working at it through some intervening medium, almost always the drawing, while painters and sculptors, who might spend some time working on preliminary sketches and maquettes, all ended up working the thing itself.”

Door deze paradoxale scheiding van de kunstenaar en zijn werk is er veel aandacht voor de representatie van architectuur; ik denk dat er geen ander vakgebied is wat zoveel afbeeldingen van objecten maakt.

Opkomen, blinken en verzinken

Eén van de meest interessante diagrammen die is opgenomen in dit boek is de ‘Evolutionary Tree of 20th Century Architecture’, gemaakt door Charles Jencks. Zijn classificering van architectuurstromingen en architecten toont hoe stijlen opkomen en verdwijnen. Architecten blijken vaak niet aan één stijl gebonden te zijn, maar veranderen van stijl naar gelang hun inzicht. Uit de grafiek valt te leren dat starchitects zichzelf eenmaal per 10 jaar opnieuw dienen uit te vinden, anders tellen ze niet meer mee. Niet geheel onverwacht is Le Corbusier degene die maar liefst zeven keer voorkomt en dus het meest zijn stempel heeft gedrukt op de architectuur van de 20ste eeuw.

charles jencks Evolutionary Tree of 20th Century Architecture

de Evolutionary Tree of 20th Century Architecture, klik voor een grotere versie

Meer dan een foto

un studio manimalBen van Berkel en Caroline Bos stellen in een essay dat zelfs een afbeelding een diagram is, als deze afbeelding sterker is als zijn interpretaties. Een voorbeeld hiervan is het portret van een ‘manimal’: het gezicht van een man dat digitaal vermengd is met die van een aantal dieren.
UN Studio maakt vaak gebruik van 4D diagrammen. Door de factor tijd toe te voegen kunnen ze informatie ontdekken die in een 3D gebouwobject niet te vinden is.

Conclusie

In The Diagrams of Architecture vind je een verzameling van 24 teksten over de meest uiteenlopende functies van diagrammen. Van parametrisch ontwerp tot iconografie; met dit boek heb je een degelijk geschreven basiswerk in handen van de wereld van architectuurdata-representatie.

The Diagrams of Architecture
The Diagrams of Architecture
The Diagrams of Architecture

The Diagrams of Architecture; edited by Mark Garcia; Wiley; 2010; 320 pagina’s gebonden.

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie boeken.

het op Twitter
Deel op Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *