Het verhaal van Aeneas

Zoals beschreven door Vergilius

Het verhaal van AeneasVergilius is een Romeinse schrijver die geboren werd in het jaar 70 voor Christus. Hij kreeg van keizer Augustus een indirecte opdracht om een heldenepos neer te pennen. Ook Vergilius kende zijn klassiekers, want hij keek voor dit verhaal sterk naar Homerus met zijn Ilias en Odyssee. Het boek heeft een grote invloed gehad op de werken die erna werden geschreven. Veel bekende schrijvers en dichters als John Milton en Goethe zijn geïnspireerd door dit boek en maken er verwijzingen naar in hun eigen werken.

De held Aeneas is ontsnapt uit Troje nadat de stad gevallen is. Hij maakt een rondreis op zee en komt na een woelige zeereis aan in het Noord Afrikaanse Carthago, alwaar de koningin Dido hen hartelijk onthaald. Ze richt een feestmaal aan en op dat maal verteld Aeneas wat hem en zijn maten is overkomen in Troje. Het binnenhalen van het paard in Troje staat als volgt beschreven:

“Zo stijgt, zo rolt het groot en dreigend middendoor de stad.
Mijn land! O Troje, godenzetel! O Trojaanse muren,
zo roemrucht in de oorlog! Viermaal stokt het paard pal op
de drempel van de stadspoort; viermaal klinkt gedreun van wapens
vanuit de buik. Toch gaan wij door, verdoofd, verblind van waanzin
en trekken het noodlottig monster naar de vrome burcht”

Dido wordt verliefd op Aeneas en die liefde wordt haar noodlottig. Als Aeneas van de goden de opdracht krijgt om naar zijn nieuwe thuisland, Italië, te trekken, pleegt de bloedmooie Dido zelfmoord. Na enkele verdere omzwervingen komt Aeneas aan op het vaste land nabij de plaats waar in de toekomst Rome gesticht zal gaan worden. Voordat hij echter daar een thuis kan vinden breekt er oorlog uit tussen zijn leger en dat van Turnus, een plaatselijke held. Het grootste deel van het boek gaat over deze oorlog waarin veel helden in het stof bijten. Uiteindelijk wordt Turnus verslagen door Aeneas en kan men gaan genieten van de vrede.

De uitgeverij Athenaeum Polak & Van Gennep heeft met de Perpetua serie, waar dit boek deel van uit maakt, het monnikenwerk op zich genomen om de 100 beste boeken uit de wereldliteratuur in het Nederlands beschikbaar te maken. Op het tijdstip van schijven zijn er 11 boeken verschenen, en de planning is om iedere maand een nieuw exemplaar uit te laten komen.
Elk boek in de serie is voorzien van een nawoord geschreven door een expert, in dit geval is dat David Rijser. In zijn nawoord bespreekt hij de belangrijkste thema’s in het werk van Vergilius. Het verhaal van Aeneas is een klassieker die iedereen gelezen zou moeten hebben. Wat zit je hier nog te lezen? Loop naar de boekhandel en haal dit boek!

Vergilius; Het verhaal van Aeneas; 365 pagina’s; uitgeverij Athenaeum Polak & Van Gennep; gebonden; 24,95 euro.

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie boeken.

het op Twitter
Deel op Facebook

2 reacties op “Het verhaal van Aeneas

  1. Is het verder ook nog een beetje leesbaar, of is het zéér archaïsch / zwaar Nederlands?

    ‘t Klinkt namelijk wel interessant… Sowieso vind ik hun idee van die serie wel leuk – er zitten een aantal zeer interessante boeken tussen ;).

  2. De vertaling van dit boek is redelijk recent (2000), en het boek leest zeer goed weg. Wel moet je er even voor gaan zitten, want het blijft meer dan 2000 jaar geleden geschreven. De literaire wereld van toen is niet te vergelijken met hoe het nu is, toen werden verhalen in proza vorm opgetekend, nu als roman.
    Ik heb hier nu een vijftal van de Perpetua serie staan, en het zijn wel een beetje collector’s items, omdat ze zo mooi uitgevoerd zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *