How the City Moved to Mr Sun

The city centre is as large as that of Frankfurt. Gleaming skyscrapers surround an artificial lake. The brand new roads are six lanes wide. A circular, two kilometre long mall surrounds the water. Porsche recently opened a flagship store here, but the real eye-catcher is the new theatre: five golden egg-shaped globes designed by Uruguayan architect Carlos Ott. It all looks very cosmopolitan.
Apart from one thing.

The city has no inhabitants.

Yet.

How the City Moved to Mr Sun Het is een tijd geleden dat ik zo’n goed boek over architectuur en stedenbouw heb gelezen. Michiel Hulshof en Daan Roggeveen schrijven met bevlogenheid over de Chinese trek van het platteland naar de stad. Miljoenensteden als Wuhan, Yunnan en Xi’an hebben inwoneraantallen die Europese steden doen verbleken.

Door de gigantische export is China in rap tempo een welvarend land aan het worden. De economische groei gaat misschien wel te snel, want de markt kan de vraag naar woonruimte amper bijbenen. Ik vind het knap hoe de auteurs zonder sarcasme beschrijven hoe jonge chinezen op zoek gaan naar een woning – waarbij ze kunnen kiezen uit appartementenblokken met illustere namen als ‘Holiday Garden’, ‘Sun City’ en ‘Leisure Garden’. Het maakt niet uit welke leugenachtige naam de projectontwikkelaars op deze verticale stallen plakken; ze worden toch wel verkocht. Of, zoals koper Wang Lei het uitdrukt: “Ik wil gewoon het grootste appartement voor de laagste prijs”.

In gesprek met de projectontwikkelaars en architecten merk je dat zij ook wel aanvoelen dat ze onmenselijk bezig zijn. Maar ze wijzen naar elkaar: volgens de projectontwikkelaars tonen de architecten geen initiatief; de architecten rechtvaardigen zichzelf door te wijzen op de inhaligheid van de projectontwikkelaars.
Er is werk genoeg. “Five years after graduation, an architect in Xi’an has built on average more than 100 000 square meters. Rem Koolhaas once said that a Chinese architect is 2500 times more effective than a western one.”

Andere onderwerpen die onder andere aan bod komen zijn het gemak waarmee bewoners door de staat uit hun huizen worden gezet, megalomane plannen voor het Central Business District, en de sociale scheiding tussen de boeren en de stadbewoners. 

How the City Moved to Mr Sun vertelt met verve over het grootste urbanisatieproces uit de menselijke geschiedenis. Het is een uniek verhaal omdat het geschreven is door een architect en een journalist; de tekst wordt goed ondersteund door het beeld. Soms zou een bijschrift bij dat beeld wel handig zijn geweest want het is niet altijd duidelijk of verhaal en beeld bij elkaar horen.
Op dit minieme kritiekpuntje na is dit boek een fantastische leeservaring die je van begin tot eind geboeid zal houden.

Ik ben benieuwd of China haar eigen groei overleeft. Wat denk jij?

How the City Moved to Mr Sun How the City Moved to Mr Sun How the City Moved to Mr Sun How the City Moved to Mr Sun

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie boeken.

het op Twitter
Deel op Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *