Levenswijsheid van La Rochefoucauld

Een recensie van het boek ‘Maximen’La Rochefoucault - Maximen

Francois de la Rochefoucauld was een Franse hertog die leefde van 1613 tot 1680. Uit eigen levenservaring schreef hij Maximen, kernachtige spreuken die veel weg hebben van de spreekwoorden die wij in ons alledaags taalgebruik uitspreken. De hoofdredacteur van HP / De tijd kwam onlangs op het originele idee om een selectie van de maximen te gebruiken als hoofdredactioneel en de Volkskrant stelde dat la Rochefoucauld bovenaan zou staan op een lijst van meest geciteerde schrijvers.

Het is geen boek om in één ruk uit te lezen, en daar leent de gestructureerde opbouw zich ook niet voor. Zoals sommige Christenen de dag beginnen met een bijbeltekst kan ik me voorstellen dat iemand de dag begint met het lezen van één van de in dit boek verzamelde maximen. Door de dag heen kun je dan terugdenken aan wat je hebt gelezen, en deze levenswijsheid proberen toe te passen op je eigen leven.
Mij  lijkt het leerzaam om met dit boek een studiekring op te zetten, en zo elke avond een aantal maximen met elkaar te bespreken. Zelf zie je één kant van een maxime, terwijl iemand anders hele andere ervaring kan hebben over een bepaald vraagstuk. Hieronder een aantal maximen, zodat u weet wat voor wijsheid u in de kuip hebt:

We zijn nooit zo gelukkig of ongelukkig als we denken.

Nederigheid is de ware toetssteen van de Christelijke deugden. Zonder nederigheid volharden we in al onze gebreken. We verbergen ze achter onze trots, en onttrekken ze niet alleen aan het oog van anderen, maar ook aan dat van onszelf.

Je moet heel slim zijn om je slimheid te kunnen verbergen.

De grillen van ons temperament zijn nog vreemder dan die van het lot.

Concluderend kan ik zeggen dat dit een erg interressant en diepgaand boekje is, maar helaas wel wat aan de dure kant.

Maximen – Bespiegelingen over menselijk gedrag; La Rochefoucauld; 128 pagina’s; Historische Uitgeverij; 25 euro

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie boeken.

het op Twitter
Deel op Facebook

Eén reactie op Levenswijsheid van La Rochefoucauld

  1. Careca schreef op :

    Hallo Frank,

    Ben het helemaal met je eens, schrok er ook van. Schafte het boekje ongezien aan in de veronderstelling dat het om de wat langere verhalen van La Rochefoucauld ging waarover ik gelezen heb, maar die heb ik dus nog steeds niet gevonden. Alle uitspraken uit het boek kom je ook tegen in andere citatenboeken en ik ben erg benieuwd naar zijn verhalen, als ze bestaan tenminste, kan iemand me dat al dan niet bevestigen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *