MARK magazine

Het Engelstalige architectuurtijdschrift wordt gemaakt in Nederland, is een zusje van het interieurblad FRAME en verschijnt zes keer per jaar. Van de uitgeverij mocht ik het meest recente nummer ontvangen, nr. 15 voor de maanden augustus en september

Het blad heeft een wat eigenwijze insteek te midden van de andere architectuurbladen. Het grafische ontwerp van Lesley Moore alleen al is een verhaal apart en is een winnaar van de European Design Award 2008. De keuze van typografie is op zijn minst opmerkelijk te noemen; een van de gebruikte lettertypen lijkt op Courier New, een houterig lettertype waarin niet opgemaakte email meestal wordt weergegeven. Gelukkig wordt voor de meeste teksten een fatsoenlijk  lettertype met schreef gebruikt.

De inhoud is vergelijkbaar met andere architectuurtijdschriften. Er staan projecten in die nog gebouwd gaan worden, projecten die al af zijn, interviews met architecten etcetera. Opmerkelijk is dat het architectuurnieuws ontbreekt; niet dat ik dit mis, want internet is een veel geschikter medium om nieuws te verspreiden.

MARK is vooral een tijdschrift om veel inspiratie uit te halen. Er worden alleen maar speciale projecten in het blad behandeld. Zo staat er in dit nummer een artikel waarin twee bibliotheken van dezelfde architect worden besproken. Giancalo Manzzanti heeft dezelfde principes toegepast op twee verschillende locaties. De gebouwen verschillen van elkaar, maar zijn toch broertjes.

Een ander artikel wat eruit springt gaat over een woning in Madrid. De architect heeft samenspel van spanningen in de constructie gerealiseerd. Het huis bestaat uit constructieve elementen. Opvallend hierbij het feit dat stalen liggerprofielen in beton uitgevoerd zijn, zoals te zien is op onderstaande foto. Waar de tekst bij de foto’s van een project normaliter in architectuurbladen een droge opsomming van feiten is, wordt bij dit zeer goed geschreven artikel de relatie tussen muziek en architectuur besproken.

Concluderend kan ik zeggen dat ik zeer tevreden ben over het tijdschrift. De unieke opmaak is misschien even wennen, maar de projecten en artikelen die erin staan zijn naar mijn mening van een hoger niveau als de andere architectuurbladen.

MARK magazine; nummer 15, augustus en september;  voor 19,95 euro te verkrijgen bij de betere boekhandel; www.mark-magazine.com Op de website is het blad digitaal te bekijken

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie architectuur, boeken.

het op Twitter
Deel op Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *