Micro architectuur

Micro architectuurSommige architecten kicken op grote gebouwen, maar voor mij hebben juist kleine projecten zijn charme

Bij een klein gebouw hou je als architect alles in de hand. Je kunt bij wijze van spreken elk schroefje ontwerpen. Tot in het kleinste detail ben je bij het gebouw betrokken, je hebt het overzicht van eerste schets tot de laatste lik verf.

Grote projecten, zoals ziekenhuizen, worden vaak in teams ontworpen. Een architect is daar maar een klein radertje in het geheel. Zo’n groot project brengt ook grote belangen met zich mee; de opdrachtgever is vaak zeer professioneel. Professionaliteit is op zich goed, maar ik denk dat dat het creatieve proces van een architect in de weg kan staan. Functioneel gezien worden er snel vragen gesteld als ‘past dat wel binnen het budget?’ en ‘moeten de medewerkers dan niet te ver lopen?’ Een professionele partij zit een architect veel dichter op de huid, wat mijns inziens de creativiteit beperkt.

Bij een complex van duizenden vierkante meters is het onmogelijk dat één persoon het hele project overziet en uitwerkt. Daarom stellen we een team samen, wat de klus mag klaren. Maar kan de ontwerpvisie van een team beter zijn dan die van één persoon?

Ik bewonder Koen van Velsen in die zin dat hij bij zijn ontwerp voor Groot Klimmendaal het hele proces goed in de hand heeft weten te houden. Hij kiest ervoor om een beperkt aantal projecten tegelijk te doen zodat hij zeker weet dat hij de kwaliteit kan afleveren waar hij voor staat. Het revalidatiecentrum heeft dan ook diverse architectuurprijzen gewonnen.

In Detail: Small Structures

In Detail: Small StructuresDe architectuurboekenserie In Detail, uitgegeven door het gelijknamige tijdschrift, heeft nu een boek  uitgebracht met een verzameling van allerlei kleine ontwerpen. Zoals we van de Detail serie gewend zijn is het hardcover boek grafisch uitstekend verzorgt.

Een paviljoen, een kiosk, een kapel, een openbare toilet, een thee huis en een uitzichttoren. In Detail verkent deze (en meer) kleine bouwwerken met foto’s en details. Vooral de laatste zijn interessant; die vind je niet in andere bronnen. Altijd goed om te zien hoe je collega’s hun ontwerp zo strak hebben kunnen maken door uitgekiende detaillering.

Welke kleine architectuur spreekt jou aan?

In Detail: Small Structures

In Detail: Small Structures

In Detail: Small Structures

In Detail: Small Structures

In Detail: Small Structures

In Detail: Small Structures

In Detail: Small Structures; Birkhauser publishing; 176 pagina’s hardback; 69,90 euro

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie boeken.

het op Twitter
Deel op Facebook

Eén reactie op Micro architectuur

 1. Mark schreef op :

  “Bij een complex van duizenden vierkante meters is het onmogelijk dat één persoon het hele project overziet en uitwerkt. Daarom stellen we een team samen, wat de klus mag klaren. Maar kan de ontwerpvisie van een team beter zijn dan die van één persoon?”

  Ik denk dat het van belang is een visie te vormen met die groep aan het begin, zodat alle neuzen dezelfde kant op staan. Ik denk dat een team over het algemeen best een goede visie kan vormen, het is makkelijker om niet ‘verliefd’ te worden op een ontwerp en kritisch te blijven. Dus een team is niet direct slechter.

  “Functioneel gezien worden er snel vragen gesteld als ‘past dat wel binnen het budget?’ en ‘moeten de medewerkers dan niet te ver lopen?’ Een professionele partij zit een architect veel dichter op de huid, wat mijns inziens de creativiteit beperkt.”

  Ik snap waar je vandaan komt. Maar is het niet zo dat de architect gebouwen maakt, en dat dit inherent is aan het maken van gebouwen? Tenzij je architectuur als kunst gaat zien, waarbij creatieve vrijheid het aller belangrijkst is. De ‘kunst’ is een architect zijn die antwoorden heeft op die functionele vragen en tegelijkertijd zijn vrijheden weet te benutten denk ik.

  Dat maakt het vak uitdagend, en frusterend. Het sprookje van Peter Zumthor die zijn opdrachten voor het kiezen heeft is maar voor een enkeling de realiteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *