Muziekgebouwen op z’n Deens

Harpa and Other Music Venues by Henning Larsen ArchitectsDeense architecten zijn in opkomst. De laatste jaren zie je namen als BIG, 3XN, COBE, ADEPT, JDS en Schmidt Hammer Lassen steeds vaker opduiken bij internationale prijsvragen. Deze beweging wordt ook wel genoemd ‘The New Wave in Danish Architecture’. Henning Larsen Architects (HLA) is een al wat ouder bureau maar ligt qua architectuurstijl op één lijn met zijn landgenoten.

Omdat HLA de afgelopen jaren een aantal concertgebouwen heeft opgeleverd hebben ze nu een boek uitgebracht waarin vier van deze muziekgebouwen uitgelicht worden. Het boek heet ‘Harpa and Other Music Venues by Henning Larsen Architects’. De opgenomen projecten zijn het Harpa concertgebouw in Reykjavik, het Operagebouw van Kopenhagen, het Uppsala concertgebouw en Lanzarote’s Palacio de Congresos.

Het is vooral een plaatjesboek met een paar essays van de hand van Christian Bundegaard. Hoewel goed geschreven, valt op dat de ontwerpen wel erg de hemel in worden geprezen. Zo wordt in het geval van het Uppsala concertgebouw gesteld dat het als een brug twee delen van de stad verbindt. Een beetje te ambitieuze omschrijving als je het mij vraagt. En in het geval van Harpa in IJsland schrijft hij dat de meest cultureel georiënteerde mensen ter wereld daar wonen. De beschrijving van de projecten daarentegen is nuchter en voorziet in de informatie waar je naar op zoek bent als je dit boek koopt.

Wat wél een interessante tekst is, is het essay van de naamgever van het bureau Henning Larsen zelf die een relatie legt tussen muziek en architectuur. Hoewel hij het kort aanstipt, geeft een paar interessante noties over de relatie tussen deze twee, die ik in mijn afstudeeronderzoek naar een concertgebouw goed kan gebruiken.

“Architecture consists of the same elements as music, namely, a form, a pause and a rythm; the way form and space are linked together”

— Henning Larsen

Als beeldboek is deze muziek-monografie van HLA zeer geslaagd. De opgenomen foto’s van de projecten tonen vooral de materialen, ruimtelijke werking en lichtinval. Vooral het Harpa is een schitterend gebouw –letterlijk– met de honderden driedimensionale glazen bouwstenen die de gevel vormen.Ook in plattegronden en doorsneden voorziet het boek, al zou een uitleg over het programma welkom zijn voor de bruikbaarheid.

Tot slot nog een enkel woord over de grafische vormgeving, deze is zeer goed verzorgt door Kokliko. Vooral de gekozen lettertypes springen eruit en geven karakter aan dit boek. De titels zijn gezet in Neue Helvetica Ultralight en de tekst in Proforma; een combinatie die in mijn ogen goed de Deense architectuur verbeeld. Ambacht en strakke vormen.

Conclusie? Kopen als je houdt van nieuwe Deense architectuur en concertgebouwen.

Harpa and Other Music Venues by Henning Larsen Architects; Hatje Cantz Verlag; 2013; 142 pagina’s; 35 euro.

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie boeken.

het op Twitter
Deel op Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *