Nederlandse architecten: een overzicht

In het nieuwe boek Dutch Architects 9 vind je een overzicht van een aantal Nederlandse architecten.

Het boek is vooral handig voor opdrachtgevers, mensen die een architect zoeken om een gebouw te laten ontwerpen. Rudolf van Wezel geeft dat ook aan in zijn voorwoord ‘Ik hoop dat u nuttig gebruik zult maken van deze uitgave bij uw zoektocht naar de architect die past bij u en uw opdracht’.

Elk opgenomen architectenbureau heeft twee of vier pagina’s om zichzelf te presenteren. De kwaliteit van de foto’s is behoorlijk hoog. Uiteraard probeert elk bureau zich van de beste kant te laten zien. De uitzondering bevestigd de regel, want één architectenbureau durft met Sketchup plaatjes aan te komen zetten.

Mocht u van plan zijn om voor de volgende editie foto’s op te sturen, Stuur dan één of twee hele goede foto’s op in plaats van 10 mindere. De bureau’s met de grootste foto’s springen er duidelijk uit. Niemand houdt ervan om naar kleine foto’s te gaan turen.

En overzicht van de opgenomen architectenbureaus (op alfabetische volgorde):

Als je het boek doorbladert valt het op dat de architectuur van de gekozen architectenbureaus op elkaar lijkt. Het is veelal brave Nederlandse architectuur. Een feit wat darmee te maken heeft, is het geringe aantal ‘beroemde’ achitectenbureaus in het boek. Bureaus die ontbreken, maar die we wel vaak in de architectuur media tegenkomen zijn: Paul de Ruiter, Van der Pauwert, NL Architects, 01-10, Meyer en Van Schooten, de Architecten Cie, Erik van Egeraat, RAU, VMX, etc.

Misschien heeft de redactie van dit boek voor deze opzet gekozen om de minder bekende bureaus ook een kans te gunnen.

Conclusie

Dutch architects 9 is een mooi overzicht van de huidige Nederlandse architectuur. Er staan vooral degelijke gebouwen in; mooi, maar niet spectaculair.

Het boek is goed verzorgd, full color, harde kaft en leeslint. Verplicht kijkvoer voor mensen die een gebouw willen laten ontwerpen.

Dutch Architects 9; BIS publishers 2009; 250 pagina’s gebonden; 65 euro.

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie boeken.

het op Twitter
Deel op Facebook

4 reacties op “Nederlandse architecten: een overzicht

 1. L. v Hoek schreef op :

  Ligt dit boek ook op avans?

 2. L. v Hoek schreef op :

  Ps: Ik weet niet of je het epres hebt gedaan, omdat je het gebouw herkende. Maar langs de gebouwen op foto drie fiets ik dagenlijks langs 🙂 Het was het project van mn eerste stage!

 3. Het boek ligt denk ik nog niet op de Avans, maar je mag het wel een keer van me lenen. Ik ken de gebouwen op de foto’s niet, puur toeval dus.

 4. Steven schreef op :

  Wat vaak het geval is met dergelijke boekenwaar architecten in staan is dat er door de architectenbureaus betaald moet worden om erin te mogen staan. Het is dus eerder een soort acquisitie.
  De maker van dit boek hoeft dus niet de bewuste keuze gemaakt te hebben minder bekende bureaus te plaatsen. Het kunnen ook bureaus zijn die bereid zijn hiervoor te betalen.

  ps: er zitten overigens best een aantal bekende bureaus tussen hoor, maar misschien met wat behoudendere proejcten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *