De paradijstuinen van Burle Marx

Toen ik afgelopen voorjaar in Brazilië was heb ik daar veel schone architectuur gezien. Ontwerpen van Oscar Niemeyer, Lina Bo Bardi en Lucio Costa. Maar wat op mij het meeste indruk maakte bezochten we op de laatste dag: de paradijselijke tuin ‘Sitio Roberto Burle Marx’, gelegen in de nabije omgeving van Rio de Janeiro.

Het is wel frappant; je studeert voor architect en bekijkt inspirerende gebouwen. En dan kom je tot de ontdekking dat hoezeer je ook je best doet als architect, je werk wordt overtroffen door het natuurschoon dat we in de wereld om ons heen aantreffen. Burle Marx treedt in zijn ontwerpen op als een soort curator van die natuur. Hij groepeert de planten en ordent bomen zodat de natuur het best tot haar recht komt.

Roberto Burle Marx: The modernity of landscape

Roberto Burle Marx: The modernity of landscape In het kader van de tentoonstelling ‘The Permanence of the Unstable’ in Parijs, gewijd aan het leven en werk van Roberto Burle Marx, is er bijbehorend boek verschenen met teksten over zijn werk en foto’s van al zijn projecten. Ook zijn er een aantal essays opgenomen die Burle Marx zelf heeft geschreven.

De foto’s van zijn tuinen zijn een feest van herkenning. Als je in Brazilië geweest bent en een beetje om je heen hebt gekeken zul je veel van zijn werk herkennen.

Als overzichtscatalogus is dit een prima boek – als je het grafisch ontwerp voor lief neemt, want dat is een beetje matig. De gekozen lettertypen conflicteren bijvoorbeeld met de modernistische natuurpracht van Burle Marx en ook de cover oogt een beetje depressief. Dat terwijl Burle Marx de meest fleurige schilderijen maakte.

Maar dat zijn bijzaken als je het werk bewondert van één van de beste landschapsarchitecten van de afgelopen eeuw.

Sitio Roberto Burle Marx (15) Sitio Roberto Burle Marx (14) Sitio Roberto Burle Marx (13) Sitio Roberto Burle Marx (12) Sitio Roberto Burle Marx (11) Sitio Roberto Burle Marx (10) Sitio Roberto Burle Marx (9) Sitio Roberto Burle Marx (8) Sitio Roberto Burle Marx (7) Sitio Roberto Burle Marx (6) Sitio Roberto Burle Marx (5) Sitio Roberto Burle Marx (4) Sitio Roberto Burle Marx (3) Sitio Roberto Burle Marx (2) Sitio Roberto Burle Marx (1)

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie boeken.

het op Twitter
Deel op Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *