Poëzie uit het eilandenrijk

Insular Insight

Het maagdelijk witte boek ‘Insular Insight’ vertelt het verhaal van drie eilandjes, gelegen voor de kust van Japan. Naoshima, Teshima en Inujima zijn het decor voor de kunstprojecten die in dit boek gedocumenteerd zijn. Met essays en foto’s wordt getoond hoe kunst en architectuur kan worden gebruikt om een eiland te revitaliseren.

Het merendeel van de foto’s in dit boek is gemaakt door architectuurfotograaf Iwan Baan. Dankzij zijn heldere stijl van fotograferen herken je direct welke foto’s van hem zijn en welke niet. Vooral de luchtfoto’s tonen fantastisch mooi hoe de eilanden zich tot de zee verhouden.

Insular Insight

A fine intoxication urges me ...

Peter Sloterdijk betoond zich wederom een ware woordenkunstenaar met zijn essay ‘The drunken isle’.

“He who speaks of the Island conjures up an idea of something that is more intrinsic to the speaker than he is himself. The word evokes the notion of a place beyond the horizon that has been waiting since time immemorial for its rightfull owner to visit it.”

Een eiland is een magische plek. Waar je een haven verwacht wordt je begroet door steile kliffen. Aan de andere zijde tref je een open strand; maar dat kan alleen bereikt worden door hen die bijna verdronken zijn …
Hij vervolgt zijn betoog met voorbeelden uit de klassieke literatuur. Ovidius, Shakespeare, Defoe en Homerus: “Homer’s islands are firmly in the hands of magical femininity, one-eyed barbarism, and impenetrably moody gods.”

Insular Insight is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in Japanse schaal en sensibiliteit. Op deze eilanden is de lezer getuige van ‘het huwelijk tussen cultuur en natuur’. De getoonde kunst en architectuur heeft een teerheid over zich die je alleen in Japan aantreft.

Voor 45 euro is dit ook een relatief goedkoop architectuurboek. 450 pagina’s, waarvan de helft met full-colour foto’s, in een strakke gebonden uitgave. Vol serene Japanse inspiratie.

Insular Insight: Where Art and Architecture Conspire with Nature, edited by Lars Müller and Akiki Miki, Lars Muller Publishers, 450 pagina’s gebonden, 2011

Insular Insight

het Teshima Art Museum van Ryue Nishizawa heeft de vorm van een waterdruppel...

Insular Insight

... een waterdruppel in het groot en in het klein

Insular Insight

luchtfoto's van Iwan Baan

Insular Insight

het kunstwerk 'The Secret of the Sky' van Kan Yasuda

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie boeken.

het op Twitter
Deel op Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *