Recensie: C.S. Lewis – Thulcandra

Het is zover. Het derde en laatste deel van de sciencefiction serie is in het Nederlands vertaald door Arend Smilde.

De vorige twee delen, Malacandra en Perelandra,  waren uniek door de inzichten van Lewis over het christelijk geloof. Geen andere christelijke schrijver heeft het aangedurfd om een sciencefiction serie te schrijven. Lewis is het gelukt, en goed ook.

De drie delen: Malacandra, Perelandra en Thulcandra

In Malacandra wordt de hoofdpersoon, Ransom, ontvoerd door twee wetenschappers en in een ruimteschip meegenomen naar de planeet Mars. Aldaar ontmoeten ze de plaatselijke bevolking en ontspint zich een spannend verhaal waarbij een dosis gezonde fantasie een voorwaarde is.

Perelandra verteld ons van Ransom’s reis naar Venus, alwaar hij een tweede schepping aanschouwt. Hij ontmoet Eva en maakt van nabij mee hoe zij verleid wordt door een boze geest. Zou het dit keer wel goed gaan? Zullen de koning en koningin uiteindelijk heersen over de schepping van Venus?

Thulcandra is het laatste deel in deze trilogie. Ditmaal wordt geen reis ondernomen naar een planeet maar blijft men op de aarde, alwaar een strijd gaande is tussen goede en kwade machten. Het verhaal draait ditmaal niet om Ransom, die heeft een bijrol. Mark en Jane zijn de hoofdpersonen. Mark is een socioloog op een kleine fictieve universiteit op het pittoreske platteland van Brittannië. Hij is getrouwd met Jane.

Thulcandra: het verhaal

Mark krijgt een baan aangeboden bij het futuristische wetenschappelijke instituut N.I.C.E.. Dat is een personificatie van de duivel. Schitterend hoe Lewis de gedragingen van dit instituut beschrijft. Wie bekend is met zijn Brieven uit de hel zal hier bekende dingen tegenkomen.

N.I.C.E. heeft slechte plannen voor de mensheid, maar er is niemand die dat doorheeft. Marker een baan en  raakt steeds meer verstrikt in de plannen van het instituut.  Jane krijgt rare dromen en zoekt om hulp. Zo komen de twee echtgenoten in twee kampen terecht. Hoe het afloopt kun je zelf in het boek lezen.

Het boek staat bol van de bovenaardse machten, als je dat niet kunt waarderen kun je het beter links laten liggen. Lewis weet het zelfs zo bont te maken dat de tovenaar Merlijn uit de middeleeuwen voor christen wordt aangezien. Dat is de geschiedenis naar je hand zetten.

Conclusie

Ik heb genoten van het laatste deel van Lewis’ sciencefiction serie. Vooral naar het einde toe wordt het een echte page turner. Ik vind het jammer dat het boek niet het niveau van de eerste twee delen weet te evenaren. Nu is het een beetje een oppervlakkig verhaal geworden. De eerdere twee delen hadden juist een uitstekende achterliggende boodschap. Ook de referenties naar Midden-Aarde van tijdgenoot en vriend Tolkien komen het boek niet ten goede.

Dat dit deel niet zo diepgaand is doet niets af aan de andere kwaliteiten van het boek. Het is goed vertaald en Lewis’ schrijfstijl is plezierig om te lezen. Bij tijd en wijle zelfs geniaal. Lezen dus als je wilt weten hoe de trilogie afloopt, maar wees erop voorbereid dat qua inhoud dit het minst diepgaande deel is.

C.S. Lewis; Thulcandra: confrontatie op aarde; Uitgeverij Kok Kampen; 560 pagina’s paperback; 24,95 euro.

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie boeken.

het op Twitter
Deel op Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *