Recensie: Materiology

Van Frame Magazine ontving ik een exemplaar van het materialenboek Materiology om te recenseren. Hier lees je mijn bevindingen.

Veel creatieve opleidingen geven het vak ‘materiaalkunde’. Zo ook bij de opleiding bouwkunde. Je leert er over alle houtsoorten en moet natuursteensoorten kunnen herkennen. Tijdens het lezen van Materiology kwam ik erachter dat ik ook veel niet heb geleerd.

Op de HBO bouwkunde waar ik studeer wordt het boek ‘bouwproducten‘ gebruikt. Kwa lesboek vind ik het niet optimaal. De meeste materialen die gebruikt worden in de bouw worden erin omschreven. Dit gebeurd met een dermate grote diepgang dat het boek tot taaie stof maakt. Dat is jammer, want verder zit het boek best goed in elkaar.
Omdat er teveel informatie in staat vergeten de studenten de geleerde stof na het tentamen weer. Door de statische, serieuze manier van schrijven nodigt het ook niet uit tot leren. Je pakt het niet voor je plezier op om jezelf te verrijken met kennis over de verschillende bouwmaterialen. Bij Materiology is dat wel het geval.

De inhoud

Alle goeden bestaan in drievoud. De auteurs hebben ervoor gekozen om hun boek in drie delen op te delen:

  1. Materialen en families: 12 analyses van materiaalsoorten.
  2. Materialen catalogus: 110 verschillende materialen met foto’s en uitleg op alfabetische volgorde.
  3. Processen: Hoe bewerken we een materiaal?

Het boek sluit af met het hoofdstukje ‘Think different’ waarin op een meer filosofische manier over materialen wordt nagedacht. Materialen zijn niet alles, maar bijna alles is wel materieel. Denk hierbij aan thema’s als ‘de relativiteit van de luxe’, ‘natuurlijk versus kunstmatig’ en ‘beschouwingen over hyperkeuze’.

Zoals een materialen boek behoort te zijn: Materiology

Als je Materiology voor de eerste maal openslaat heeft het een beetje een wow! effect. De reden? De tekeningen die de tekst ondersteunen zijn schitterend. Zeer duidelijk geven ze weer hoe iets werkt. Complimenten voor de illustrator.

Bij verschillende tekeningen zijn dieren toegevoegd. Op het eerste gezicht lijkt dit een leuk grapje om het boek wat op te vrolijken, maar al snel blijkt dat ze een functie hebben: ze geven de schaal van het getekende weer.
De opmaak is ook heel goed uitgevoerd. Het boek heeft een duidelijke, eigen stijl die het boek goed leesbaar maakt. In de tekst zijn de belangrijkste dingen onderstreept of dikgedrukt, zodat je snel kunt zien wat behandeld wordt.

Een materiaaldeskundige zal het boek te oppervlakkig vinden, die zal meer hebben aan een diepgaand boek zoals ik hierboven beschreef. Voor de meeste mensen is dit boek prima geschikt; het verteld wat je wilt weten en wat je kunt gebruiken voor je ontwerp. Feiten die het voor veel mensen overbodig ingewikkeld maken worden achterwege gelaten.

Conclusie

Ik zou willen stellen dat men voortaan dit boek moet gebruiken bij het vak materiaalkunde. De leerling is gebaat bij een boek wat helder de tientallen materialen weet te omschrijven. Aan kennis die het ene oor in en het andere oor uit gaat heeft een leerling niets.

Ik ben erg tevreden over Materiology. Een verbeterpuntje voor een volgende versie zou de tekst kunnen zijn: die lijkt soms niet lekker te lopen. Daarnaast worden bij sommige materialen erg technische termen genoemd die best wat duidelijker uitgelegd mogen worden.

De prijs is 80 euro. Dat lijkt behoorlijk duur, maar als je het vergelijkt met andere studieboeken valt het wel mee. Materiology is het beste materialenboek wat ik tot nu toe ben tegengekomen, het blijft je leven lang bruikbaar.

Auteurs:  Daniel Kula en Elodie Ternaux ; Materiology; Frame publishers; 344 pagina’s hardcover ; 79,90 euro; verkrijgbaar in het Engels, Frans, Duits en Nederlands. Je kunt dit boek bestellen op de website van Frame Magazine.

Bij de 12 hoofdgroepen van materialen is een kunstzinnige foto geplaatst

Twee van de 110 verschillende beschreven materialen

Houtverbindingen

Het proces 'sinteren' beschreven

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie boeken.

het op Twitter
Deel op Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *