3 tips om je recensie te verknallen

Vorige week maandag kon je op Aureon.nl lezen aan welke voorwaarden een goede recensie moet voldoen. Vandaag deel 2: hoe het niet moet.

Ik schrijf dit stuk omdat ik een erg slechte recensie tegenkwam. Hij stond in het februarinummer van het architectuurtijdschrift De Architect. Besproken werd een boek wat ik ook al eens gerecenseerd heb: Networked cultures. In mijn ogen het slechtste boek wat ik ooit gelezen heb. De recensent van De Architect wist dit soort tekst op papier te krijgen:

“Steden en regio’s zijn echter geen autarkische gebieden meer, met een daaruit voortkomende fysieke identiteit. Ze bestaan nu uit zichtzelf organiserende, snel pulserende en overlappende netwerken vol conflicten enconnecties die een veelvormigheid en veelvuldigheid aan ruimtes genereren. Deze deregulerende dynamiek resulteert in globale paralelle systemen.”

Het is geen recensie maar een beschrijving van het boek waar geen mens iets mee kan. De hele recensie kun je hier lezen. In navolging van deze recensie 3 tips om te zorgen dat niemand jouw recensie zal willen lezen:

 1. Schrijf onduidelijk Nederlands. Niemand begrijpt je. Je begrijpt jezelf ook niet. Je bent in de macht van je pen. O ja, gebruik van Caps Lock doet het ook altijd goed om je boodschap bij mensen naar binnen te hameren.
 2. Geef geen mening. Niemand wil jouw mening lezen, dus waarom zou je hem publiceren? Beschrijf het boek zoals het is en daarmee basta.
  Vertel niet waarom de lezer dit boek wel of niet zou moeten aanschaffen en laat hem of haar in een staat van verwarring achter. 
 3. Wek valse verwachtingen. Prijs een boek de zevende hemel in en kraak het vervolgens af in de laatste alinea van je recensie af. (Dit overkwam mijzelf bij de recensie van Arnon Grunberg’s Onze Oom, een vriend wees me erop dat zoiets niet handig is)

Info

Dit artikel is op geschreven door in de categorie boeken.

het op Twitter
Deel op Facebook

6 reacties op “3 tips om je recensie te verknallen

 1. Ad schreef op :

  Frank, waar haal je de info toch allemaal vandaan denk ik wel eens.

 2. Dit stuk was volledig eigen inspiratie. Voor de rest hou ik dagelijks zo’n 30 andere sites in de gaten, lees veel kranten, boeken, tijdschriften e.d.

  Sociale contacten zijn ook een belangrijke bron van inspiratie. Met mensen praten levert veel nieuwe ideeën op om een stukje over te schrijven.

 3. odette schreef op :

  ik ben nu een beetje verward,
  in “9 tips voor een goede recensie” staat geef een mening. Maar nu staat in dit stuk, geef geen mening…

  wat is het nou?

  • Beste Odette, als je een goede recensie wilt schrijven geef je wel een mening. Bovenstaande tips zijn dingen die je niet moet doen, zoals de titel al aangeeft.

 4. Virginia schreef op :

  Beste Frank, dank je wel voor deze tips.

  Ik heb eerst je leerzame artikel genaamd “9 tips voor een goede recensie” gelezen en ik lag dan ook dubbel van het lachen toen ik eenmaal “tips om je recensie te verknallen” had gelezen!

  Vooral omdat het stuk vrolijk sarcastisch aandoet (als ik zo vrij mag zijn om het zo te noemen) en het tegelijkertijd je vorige artikel aanvult waarin je tips gaf om een zo goed mogelijke recensie te schrijven.

 5. Bob schreef op :

  Dit is wel duidelijk haha.
  Dit is beter dan vertellen hoe het wél moet.
  Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *